Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2013, 8.24

8 let

Junijska plača javnih uslužbencev bo že nižja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes se začne uporabljati zakonodaja, ki udejanja dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja o znižanju plačne mase za letos in prihodnje leto.

Junijske plače, ki jih bo 155.000 javnih uslužbencev prejelo julija, bodo tako različno nižje. Ta mesec pa bodo upravičenci prejeli regres za letos ter razliko do polnega regresa za lani. Čeprav dogovora niso podpisali vsi sindikati, bo veljal za ves javni sektor. Vlada ga je ocenila kot velik dosežek pri krčenju stroškov v javnem sektorju, a kljub temu naj bi sledili tudi drugi rezi v sklopu varčevanja. Med drugim je v pripravi rebalans, ki naj bi krčil sredstva na vseh resorjih.

Rezi tudi na področju izobraževanja Enega večjih rezov naj bi doživelo področje izobraževanja. Po dosedanjih izjavah vlade letos še naj ne bi prišlo do posegov v standarde in normative, medtem ko je za prihodnje leto pričakovati nova usklajevanja vlade s šolskimi sindikati. Ti že zdaj zagotavljajo, da teh posegov pod nobenim pogojem ne bodo dopustili.

Regresa ne bo za tiste v 41. ali višjem plačnem razredu V skladu z dogovorom in s sodnimi odločbami pa bo vlada javnim uslužbencem pri majski plači, ki jo bodo prejeli ta teden, izplačala razliko do polnega lanskega regresa za letni dopust, skupaj z zamudnimi obrestmi. Regres za letos bo izplačan različno glede na plačni razred. Zaposleni, ki so uvrščeni v 41. ali višji plačni razred, regresa za letos ne bodo dobili.

Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju do konca leta 2014 udejanja spremenjeno plačno lestvico. Osnovne plače javnih uslužbencev bodo nižje od pol do blizu pet odstotkov. Novela se bo v skladu s spremenjenima zakona o sodniški službi ter o državnem pravobranilstvu uporabljala tudi za določanje plač sodnikov ter državnih pravobranilcev in njihovih pomočnikov.

Med ukrepi tudi zamrznitev dodatnega pokojninskega zavarovanja Med pomembnejšimi ukrepi so še delna zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, zamik izplačila zaostalih napredovanj, zamrznitev novih napredovanj in delovne uspešnosti ter zniževanje števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni.

V izplačila javnim uslužbencem posega tudi spremenjen zakon o izvrševanju državnega proračuna za leti 2013 in 2014. Funkcionarjem znižuje nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela, omejuje napredovanja javnih uslužbencev, jim znižuje premije kolektivnega zavarovanja ter določa višino regresa. Dviguje tudi rtv-prispevek, z julijem pa bo višji tudi davek na dodano vrednost.

Ne spreglejte