Sreda,
16. 12. 2020,
22.14

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

21

Natisni članek

vlada Koronavirus Jelko Kacin

Sreda, 16. 12. 2020, 22.14

3 leta, 4 mesece

Kacin: Vlada podaljšala epidemijo še za 30 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

21

Vlada je na današnji seji podaljšala razglasitev epidemije še za 30 dni od 18. decembra dalje. V osrednjeslovenski, gorenjski, obalno-kraški in goriški regiji bo po novem omogočeno delovanje knjižnic, galerij in muzejev, je za TV Slovenija pojasnil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Omenjena sprememba bo začela veljati v soboto. Kakšni ukrepi bodo veljali v času božično-novoletnih praznikov, vlada po besedah Kacina še ni odločila.

Vlada medtem še ni sprejela odločitve o tem, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki, je pa opravila vsebinsko razpravo, poskušala predvideti situacijo in naročila ministrom, naj pripravijo nekatere ukrepe za nadaljnje odločanje. To bo v najkrajšem možnem času, je napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Med možnimi ukrepi je omenil, da bi za krajši čas in z omejenim številom ljudi med prazniki omogočili gibanje zunaj občin. A mora ob tem vlada paziti, da se epidemiološka slika dodatno ne poslabša, je opozoril Kacin. Vlada je opravila vsebinsko razpravo, poskušala predvideti situacijo in naročila ministrom, da pripravijo nekatere ukrepe za nadaljnje odločanje. To naj bi opravili v najkrajšem možnem času, predvidoma v prihodnjih dneh, je napovedal Kacin. 

Na področju vzgoje in izobraževanja vlada za zdaj ukrepov ni spreminjala in je zgolj podaljšala obstoječe, kar pomeni, da pouk na daljavo ostaja do 25. decembra. Je pa vlada po Kacinovih besedah danes odobrila investicijo v višini 4,5 milijona evrov za mobilni objekt v ljubljanskem kliničnem centru, v katerem bodo v prvi fazi vzpostavili dodatne namestitve za bolnike s covid-19, pozneje bo dve leti namenjen potrebam infekcijske klinike, v končni fazi pa onkologiji.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice Projekcija: do novega leta bo umrlo še 750 ljudi

Vlada podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Vlada je poleg tega na današnji seji podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za šest mesecev, do konca junija 2021, je potrdil Kacin. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je državni zbor sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa je eden od ukrepov, ki ga je država sprejela za blažitev posledic epidemije covid-19 v gospodarstvu. Vlada ga je vključila v tretji protikoronski zakon, ki ga je državni zbor sprejel 29. maja, poroča STA.

Vlada je na današnji seji podaljšala epidemijo še za 30 dni, je dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin. | Foto: STA , Vlada je na današnji seji podaljšala epidemijo še za 30 dni, je dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Foto: STA ,

Do konca novembra izplačanih skupaj 17,3 milijona evrov

Možnost subvencioniranja skrajšanega delovnega časa lahko koristijo delodajalci, ki zaposlenim ne morejo zagotavljati polnega obsega dela. Na voljo je od junija, in sicer tako za pravne kot fizične osebe, ustanovljene pred prvo razglasitvijo epidemije, ki imajo z zaposlenimi sklenjene pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas ter po svoji oceni najmanj desetini zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati vsaj 90 odstotkov dela.

Po podatkih ministrstva za delo je bilo doslej v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb pri njih. Do konca novembra jim je bilo izplačanih skupaj 17,3 milijona evrov.

Infekcijska klinika
Novice V torek spet več kot dva tisoč novih okužb #video

Subvencije zmanjšujejo tveganje za odpuščanja

Na ministrstvu menijo, da bo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa tudi v prihodnje zmanjšalo tveganje, da bi se podjetja, ki imajo zaradi covid-19 manj povpraševanja ali negativne šoke v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Brez tega in drugih ukrepov za blažitev posledic epidemije bi se kriza zagotovo odrazila v več brezposelnih osebah, so poudarili.

Velika Britanija, koronvirus, covid
Novice V Angliji že tisoč okuženih z novo obliko virusa
Ukrepi na mejah ostajajo, nekaj sprememb na zelenem in rdečem seznamu držav

Vlada je izdala tudi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na zeleni seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki. Pri tretjih državah ni sprememb na zelenem seznamu. Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb. Odlok začne veljati 19. decembra 2020 in velja sedem dni. Omenjene spremembe začnejo veljati v soboto, je sporočila vlada.