Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2008,
16.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 6. 2008, 16.25

8 let, 5 mesecev

Janša: Vlada izpolnila svoje obljube upokojencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Premier Janez Janša je v odgovorih na poslanski vprašanji Mirana Potrča (SD) in Barbare Žgajner Tavš (Lipa) zatrdil, da je vlada obljube upokojencem izpolnila.

Z usklajevanjem pokojnin s plačami upokojencem je popravila krivice. Janša še poudarja, da so trendi na področju zmanjševanja socialnih razlik in dviga socialne varnosti pozitivni. Potrč: Upravičeno zahtevajo usklajevanje z neto plačami Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč (SD) je opozoril, da so se zaradi uveljavitve nove davčne zakonodaje različno povečevale bruto in neto plače. Ker so se pokojnine uskladile z bruto plačami, pa so prikrajšani upokojenci, opozarja Potrč. Zveza društev upokojencev zato po njegovem mnenju upravičeno zahteva usklajevanje z neto plačami. Za to sta bili po njegovih besedah dve možnosti: ob avtentični razlagi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter ob zakonu o enkratnem pokojninskem dodatku.

Potrč:Vlada ni izpolnila obljube upokojencem Ker vlada oba predloga zavrača, Potrč predsednika vlade sprašuje, ali bo vlada glede usklajevanja pokojnin še naprej zagovarjala za upokojence neprijazne rešitve. Janši očita, da vlada ni izpolnila obljube upokojencem, da se bodo pokojnine usklajevale s plačami.

Janša: Vlada je svoje obljube izpolnila stoodstotno Janša v svojem odgovoru poudarja, da je vlada svoje obljube izpolnila stoodstotno. Po njegovih besedah je popravila krivice, ki jih je storila prejšnja vlada, ko je leta 2000 preprečila, da bi se pokojnine usklajevale s plačami. Ta krivica je bila po Janševih navedbah popravljena leta 2005, ko je sedanja koalicija za šest odstotkov povišala znesek najnižje pokojninske osnove.

"Tisti, ki so najbolj prizadeti, bodo dobili dodatna izplačila" Premier še navaja, da se pokojnine stoodstotno usklajujejo z bruto plačami, neto plače pa so se povišale zaradi sprejete davčne zakonodaje, s katero so se neto plače razbremenile. Vlada je zaradi visokih cen hrane in nafte tudi sprejela ukrepe, na podlagi katerih bodo tisti, ki so najbolj prizadeti, dobili dodatna izplačila, še poudarja Janša. Gre za enkraten ukrep, ki v trenutni situaciji zadošča. Če se bodo pritiski nadaljevali, bo vlada predlagala druge, je še napovedal predsednik vlade.

Žgajner Tavš: Pokojnine padajo Poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavš se je v svojem vprašanju sklicevala na poročilo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v katerem po njenih besedah jasno piše, da pokojnine padajo. Opozorila je tudi na rizične skupine, kot so upokojenci, brezposelni, invalidi ali enostarševske družine, ki so izpostavljeni revščini.

"Revščino je treba reševati trajno, ne le tik pred volitvami" Žgajner Tavševi se zdi nesprejemljivo, da vlada dopušča takšno raven socialne varnosti, prepričana pa je tudi, da je revščino treba reševati trajno, "ne s finančnimi injekcijami tik pred volitvami". Predsednika vlade je zato povprašala, kaj bo storil za zmanjšanje socialnih razlik in dvig socialne varnosti.

Janša: Socialno stanje se izboljšuje, socialne razlike se zmanjšujejo Predsednik vlade je znova poudaril, da se pokojnine od leta 2005 stoodstotno usklajujejo z bruto plačami, razbremenili pa so delo in s tem povečali prejemke zaposlenim. Sicer pa se po Janševih besedah socialno stanje izboljšuje, socialne razlike pa zmanjšujejo. Slovenija v tem trenutku beleži najnižjo stopnjo brezposelnosti v zgodovini države, zmanjšalo se je tudi število ljudi, ki potrebujejo različne oblike socialne pomoči.

"Rezultati še nikoli niso bili tako ugodni" Trendi so tako po Janševem mnenju pozitivni, rezultati pa še nikoli niso bili tako ugodni. Razlika med plačami in pokojninami je tako ena najnižjih na svetu, enako velja za socialne pomoči. Primerjalno z drugimi državami so nižje plače, ko pa se bodo te dvignile, bodo tudi ostali transferji lahko višji, še pravi premier.

Tako Potrč kot Žgajner Tavševa s premierjevim odgovorom nista bila zadovoljna, zato sta o njem predlagala razpravo.

Janša: Vlada resno proučuje možnost ustanovitve finančne policije Premier Janez Janša je na vprašanje Mateja Lahovnika (Zares), kaj meni o predlogu DZ naj vlada prouči možnost ustanovitve finančne policije, odgovoril, da je ideji naklonjen in da jo vlada resno proučuje. Po njegovem so sicer tudi zdajšnje inštitucije začele delati dobro, predvsem ker vedo, "da lahko delujejo neodvisno in da ni nedotakljivih".

"Vlada preučuje tudi nekatere druge ukrepe" Premier Janša je tudi dejal, da vlada poleg možnosti, da bi ustanovila finančno policijo, preučuje tudi nekatere druge ukrepe. Nekatere med njimi je že proučila in jih tudi poslala najprej v obravnavo, drugi pa bodo prispeli na poslanske klopi še v tem mandatu, vsi pa bodo, tako Janša, boj proti organiziranemu kriminalu naredili bistveno bolj učinkovit.

Tudi do zdaj sicer po besedah premiera vlada na tem področju ni stala križem rok. "Tako so inštitucije, ki se borijo proti organiziranemu kriminalu s številnimi organizacijskimi ukrepi dosegle stopnjo, ko so njihovi napori postali učinkoviti," je dejal premier in dodal, da je to nekatere že začelo motiti.

"Kazenski zakonik v DZ naletel na silen odpor" Pri tem je spomnil, da je kazenski zakonik, ki je kot kaznivo dejanje določil tudi davčno utajo, v DZ "naletel na silen odpor. "To kar so nekateri navajali, da so proti dosmrtni kazni in ostalo, so bile bolj pravljice za neuke. Tisti, ki so predlagali veto na zakon, so dobro vedeli, zakaj ga predlagajo," je dejal premier Janša in dodal, da ne bi bilo omenjenih sprememb kazenskega zakonika, če jim po vetu ne bi uspelo zbrati absolutne večine za njegovo potrditev.

Lahovnik: Na področju pregona gospodarskega kriminala ni vidnih rezultatov Na oceno Mateja Lahovnika, da na področju pregona gospodarskega kriminala ni vidnih rezultatov, je premier odgovoril, da to ne drži. Če bi to držalo, po njegovem "ne bi bilo razburjenja, ki je nastalo v zadnjih mesecih".

Ob tem je spomnil na primer lastninjenja družbe BTC, ki ga je vrhovno sodišče razveljavilo, ker je ocenilo, da so bili v njem odškodovani mali delničarji. "Mislim, da je sodba zelo zanimiva tudi za tistega strokovnjaka iz ekonomske fakultete, ki je strokovno utemeljil ta prevzem, ko je zapisal, da so v njem interesi malih delničarjev zelo primerno zavarovani in s tem strokovno pokril zelo visoko krajo," je dejal Janša. Ob tem je izrazil upanje, da bo razsodba, ki je po njegovem precedens, pripomogla k hitrejšemu odločanju sodišč v teh primerih.

V okviru poslanskih vprašanj, ki so jih ob začetku junijske seje danes premieru in ministrom postavljale poslanke in poslanci, je vprašanje premieru postavil tudi poslanec Jožef Horvat (NSi), ki je Janšo vprašal, kako bo vlada pristopila k realizaciji sklepov, ki ji jih je na izredni seji, na kateri je obravnaval gospodarski kriminal, priporočil DZ.

Predsednik vlade Janša mu je odgovoril, da vlada nekatere sklepe še proučuje, nekatere pa je že uresničila. Tako je, kot je dejal, na eni izmed sej že sprejela novelo zakona o trgu vrednostnih papirjev in novelo zakona o zavarovalništvu. Obe noveli bosta po njegovih besedah povečali nadzorniške pristojnosti in institucionalno neodvisnost Agencije za zavarovalni nadzor in Agencije za trg vrednostnih papirjev.

"Rezultati so pravzaprav že tu" Kot je dejal Janša, je, "odkar je prišlo do kadrovske osvežitve", bolj aktiven tudi urad za varstvo konkurence, po njegovih informacijah pa ima tudi Banka Slovenije že pripravljeno poročilo o vlogi bank pri prevzemih večinskega deleža v Pivovarni Laško in Merkurju. "Vse to kaže, da so rezultati pravzaprav že tu," je ocenil Janša in dodal, da je izredna seja DZ omenjene inštitucije vzpodbudila k aktivnejšemu delovanju.

"Samo še tega nisem prebral, da bom na koncu dal aretirati samega sebe" Na koncu je predsednik vlade tudi zanikal nekatere navedbe, da je generalni sekretar vlade član nadzornega odbora Istrabenza in da je kot tak v preiskavi. Po njegovem so nekateri to navajali zgolj zato, da bi se "razvodenel šok, ki je nastal po tem, ko je bilo jasno da so nadzorne institucije v Sloveniji končno usposobljene tudi za boj proti organiziranemu gospodarskemu kriminalu. Takrat so se vsemogoče zgodbe začele napletati in samo še tega nisem prebral, da bom na koncu dal aretirati samega sebe," je dejal premier. Napovedal je, da bodo šle preiskave naprej, saj zdaj "vsi ti organi absolutno vedo, da lahko delujejo neodvisno v skladu z ustavo in zakonom".

Ne spreglejte