Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2012,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada

Sobota, 4. 2. 2012, 6.40

8 let

Janša v parlamentarno proceduro vložil predlog liste 12-članske ministrske ekipe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade Janez Janša je v parlamentarno proceduro vložil predlog liste 12 kandidatov za ministre nove vlade. Poudaril je, da je osnovni namen nove vladne ekipe popeljati Slovenijo iz krize.

Janez Janša je svojo ministrsko ekipo, ki jo državnemu zboru predlaga v sprejem, javnosti predstavil že v petek.

Kdo so kandidati za ministre? Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi bodo imele v vladi po dva ministra, SDS pa štiri. Med slednjimi so trije strankini poslanci. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo vodil Andrej Vizjak, ministrstvo za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ministrstvo za notranje zadeve pa poslanec Vinko Gorenak. Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport bo prevzel Žiga Turk.

Kandidat Liste Virant Janez Šušteršič bo, če bo lista ministrov v DZ dobila podporo, vodil ministrstvo za finance, Senko Pličanič pa ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Predsednik SLS Radovan Žerjav bo vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi Ljudmila Novak bo prevzela ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo vodil predsednik DeSUS Karl Erjavec, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa je kandidat DeSUS za ministra za zdravje.

Pozitivna Slovenija napovedala možnost ustavne presoje novele Novelo zakona o vladi, ki so jo poslanci sprejeli prejšnji teden, nekateri problematizirajo zlasti zaradi prenosa tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ločevanja ministrstva za okolje in prostor ter združevanja ministrstva za kulturo z resorjem znanosti in izobraževanja. Pozitivna Slovenija je napovedala tudi možnost ustavne presoje novele, vendar za zdaj kaže, da je stranka pri tem osamljena.

V vlado predvidoma odhaja osem izvoljenih poslancev V vladi Janeza Janše bo predvidoma sedelo osem izvoljenih poslancev. Janšo je v poslanskih klopeh že zamenjal Robert Hrovat, v vlado pa dodatno odhajajo še trije poslanci SDS, dva iz SLS, ter po eden iz DeSUS in NSi. Med njimi so tudi predsedniki koalicijskih strank SLS, DeSUS in NSi. Med predsedniki petih koalicijskih strank samo prvak Liste Virant ne odhaja v vlado, temveč v parlamentu ostaja prvi med enakimi.

Če bo predsednik SLS Radovan Žerjav minister za gospodarstvo, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila Jasmina Opec, poslanca SLS Franca Bogoviča pa Roman Žveglič. Če bo Erjavec potrjen za zunanjega ministra, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila Marija Plevčak, Ljudmilo Novak pa bo, če prevzame ministrstvo, nadomestil Janez Vasle.

Poslanca SDS Zvoneta Černača bo nadomestil Vitoslav Türk, poslanca SDS Vinka Gorenaka pa Gregor Pivec. Če bo Andrej Vizjak prevzel ministrstvo, ga bo v parlamentu nadomestila Damjana Petavar Dobovšek.

Ne spreglejte