Sobota,
9. 3. 2019,
17.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

79

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS posojilo kazen

Sobota, 9. 3. 2019, 17.22

5 let, 1 mesec

Janša: Najameš kredit in ga vrneš, potem pa si kaznovan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

79

Janez Janša | Prvak SDS Janez Janša se je kritično odzval na odločitev sodišča o dosojeni kazni SDS zaradi spornih posojil. | Foto Reuters

Prvak SDS Janez Janša se je kritično odzval na odločitev sodišča o dosojeni kazni SDS zaradi spornih posojil.

Foto: Reuters

Prvak SDS Janez Janša se je danes v Nazarjah kritično odzval na odločitev sodišča o dosojeni kazni zaradi spornih posojil SDS. "Dobrodošli v Sloveniji. Tu najameš kredit in ga vrneš, pa si kaznovan. Najameš kredit, ki je stotisočkrat večji, ga ne vrneš in ti ga odpišejo, na sodišču pa si oproščen. In temu pravite pravna država," je dejal predsednik največje opozicijske stranke.

Ljubljansko okrajno sodišče je stranki SDS prisodilo 20 tisoč evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah, je v petek poročal POP TV. Predsednik SDS Janez Janša bo, če bo sodba potrjena, moral plačati dva tisoč evrov. Sodba še ni pravnomočna, v SDS so se nanjo pritožili.

Janez Janša
Novice SDS mora plačati 20.000 evrov kazni zaradi spornih kreditov

Sporna sta bila kredita Đuđićeve in Novih obzorij

Sporna sta bila dva kredita. 450 tisoč evrov so si v SDS izposodili od Dijane Đuđić iz BiH, 60 tisoč evrov pa od Novih obzorij, zaradi česar je računsko sodišče marca lani zoper stranko vložilo dva obdolžilna predloga.

"SDS je za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu," je v nagovoru na slavnostni akademiji ob 30. obletnici stranke SDS poudaril predsednik stranke Janez Janša. | Foto: Reuters "SDS je za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu," je v nagovoru na slavnostni akademiji ob 30. obletnici stranke SDS poudaril predsednik stranke Janez Janša. Foto: Reuters

SDS je decembra 2017 po dvoodstotni obrestni meri najela 450 tisoč evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v Republiki Srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele, posojilno pogodbo pa sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so se v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je januarja lani pojasnil Janša. Načrpano posojilo so v SDS, potem ko je računsko sodišče presodilo, da gre za kršitev zakona, vrnili.

Matej Tonin NSi
Novice Tonin: V NSi ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah

Janša: SDS je za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu

Janša je danes v nagovoru na slavnostni akademiji ob 30. obletnici stranke SDS poudaril, da je bila SDS tudi v najbolj viharnih časih sposobna ravnanj, ki so omogočila, da so ne le "stali in obstali", ampak tudi nadaljevali pot zvestobe sebi, svojim vrednotam in Sloveniji.

Na slovesnosti ob 30. obletnici SDS je zbrane v Cankarjevem domu nagovoril tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber. | Foto: Reuters Na slovesnosti ob 30. obletnici SDS je zbrane v Cankarjevem domu nagovoril tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber. Foto: Reuters

"SDS je za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu," je poudaril Janša. Na tej podlagi so po njegovih besedah pripravljeni vedno in povsod sodelovati v dobro in za blaginjo Slovenije z vsakim, ki brez težav in dodatkov podpiše ta stavek. "Stranka, ki glasuje proti resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ni demokratična," je dodal prvak SDS.

Janez Janša Karl Erjavec
Novice Bosta Karl Erjavec in Janez Janša tvegala in se podala v boj? #video

"Toliko različnih možnosti je pred nami. Niso vse dobre."

V luči prihajajočih evropskih volitev je Janša izpostavil tudi pomen Evropske unije in njene prihodnosti: "Morda še nikoli po letu 1991 oziroma po osamosvojitvi našega rojstnega dne nismo praznovali v času, ko bi bila prihodnost, ki je pred nami, tako odprta in tako malo samoumevna. Toliko različnih možnosti je pred nami. Niso vse dobre."

Po njegovih besedah vedno v zgodovini pride čas, ko mora vsaka skupnost in vsak narod premisliti o svojem mestu v svetu. Pred letošnjimi evropskimi volitvami je tak čas po njegovem mnenju prišel tudi za Evropo: "Evropska unija je močna zaradi tega, ker v njej v največji meri veljajo pravila in vladavina prava, ne pa pravica močnejšega." Ob tem je opozoril, da vladavino prava najbolj ogroža uporaba dvojnih meril.

Po Janševem mnenju je čas, ki je danes pred Evropejci in Slovenci, čas političnega boja za Evropo, za kakršno smo glasovali na referendumu leta 2003. To je po njegovih besedah Evropa evropske civilizacije in kulture, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine. | Foto: STA , Po Janševem mnenju je čas, ki je danes pred Evropejci in Slovenci, čas političnega boja za Evropo, za kakršno smo glasovali na referendumu leta 2003. To je po njegovih besedah Evropa evropske civilizacije in kulture, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine. Foto: STA ,

Janša je ob tem navedel primer, "ko evropske institucije z veliko lahkoto obravnavajo dejanske ali pa namišljene kršitve v nekaterih državah članicah EU, še posebej tam, kjer so vlade konservativne ali pa krščanskodemokratske". Ko gre za države z vladami socialistov, liberalcev ali pa "kvaziliberalcev", pa takšnih obravnav po njegovih navedbah ni.

Violeta Tomić
Novice Mesec na listi za Bruselj, a bi raje ostal v Sloveniji. Kdo je še v igri?

Janša za Evropo evropske civilizacije in kulture, ki spoštuje človekove pravice

Po Janševem mnenju je čas, ki je danes pred Evropejci in Slovenci, čas političnega boja za Evropo, za kakršno smo glasovali na referendumu leta 2003. To je po njegovih besedah Evropa evropske civilizacije in kulture, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine. Po njegovem mnenju bo osrednji izziv novega mandata Evropskega parlamenta po gospodarski in migrantski krizi ter brexitu predvsem politična stabilizacija, dograditev evropske obrambno-varnostne in deloma tudi monetarne politike.

Janša se je v govoru dotaknil tudi aktualnega dogajanja v Evropski ljudski stranki (EPP), ki je stranki madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz zagrozila z izključitvijo. "Upam, da bo ta prepir v družini čim prej razrešen s pametnim kompromisom in brez delitve sil," je poudaril prvak SDS.

Trdno je namreč prepričan, da velikansko večino Evropejcev prav malo zanimajo politični prepiri, predvsem pričakujejo, da se bodo stranke pogovarjale o točkah programa: o tem, kako v Evropi zagotoviti blaginjo za vse, kako zavarovati njene meje in kako poskrbeti za varnost Evropejcev.

Zbrane v Cankarjevem domu, med katerimi so bili med drugim poslanci državnega zbora in Evropskega parlamenta iz vrst SDS, je nagovoril tudi predsednik in vodilni kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki je opozoril na nevarnosti nacionalizmov v Evropi. Ta je po njegovih besedah veliko več kot samo zakonodaja in mora ponujati konkretne odgovore na konkretne izzive, med katerimi je izpostavil migracije. Poudaril je tudi skupno kulturo, ki temelji na krščanskih vrednotah.

Vodilni kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber se je danes v okviru obiska v Sloveniji sestal tudi z vodstvom Slovenske ljudske stranke (SLS). Predsednik stranke Marjan Podobnik je povedal, da so Webru predstavili vsebinske poudarke svojega programa za evropske volitve.