Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2012,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rebalans

Sreda, 11. 4. 2012, 16.14

8 let

Janković: Počakajmo s sprejemom rebalansa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predlog rebalansa, ki ga je prejšnji teden v obravnavo v DZ poslala vlada, po besedah predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića prinaša razslojevanje in uničevanje.

Poslanske skupine je zato pozval, naj z njegovim sprejemom počakajo in ga popravijo, do tedaj pa naj sindikati odložijo stavko, saj ta povzroča le škodo.

"Rebalans bi morali zavrniti, sindikati pa bi morali počakati s stavko" "Tak rebalans, ki sedaj predvideva ne varčevanje ampak razslojevanje in uničevanje tega, kar imamo v tej državi, pri nas ne bo dobil podpore," je Janković dejal pred poslanci, ki na izredni seji DZ obravnavajo predlog za za začetek postopka za spremembo ustave z vnosom zlatega fiskalnega pravila, po katerem bodo morali biti proračuni izravnani oz. v presežku.

Po njegovih besedah bi morali rebalans zavrniti, sindikate pa pozvati, naj mesec dni počakajo s stavko, medtem pa bi DZ sprejel popravljeni rebalans. "Stavka je slaba za celotno državo," je opozoril.

"Ta rebalans ni tisto, kar jaz mislim, da je prav za razvoj naše države," je dejal Janković. Varčevanju sicer ne nasprotuje, je pa proti uničevanju socialne solidarne države.

"Zakaj moramo to storiti na tako boleč način?" In medtem ko se o javnem sektorju govori kot o nečem, kar je nebodigatreba, se je Janković vprašal, kaj se bo zgodilo, ko bomo potrebovali dobro varstvo, izobraževanje, medicinsko oskrbo, gasilce ali policiste. "Ali bomo takrat rekli: veste, mi smo glasovali za 13-odstotno znižanje plače, ampak vi dajte še vedno delati, kot je treba," je vprašal.

Spomnil je še na načrtovano zmanjšanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) že letos, čeprav bi morali to storiti šele do konca leta 2013, ter vprašal, zakaj moramo to storiti na tako boleč način. "In tisti, ki razlaga, da je predpogoj za razvoj države in gospodarstva, da najprej uredimo to varčevanje, to sekanje, to uničevanje, potem sem pripravljen trditi, da kaj dosti ni delal v gospodarstvu," je bil kritičen.

"V parlamentu sem se veliko naučil" Potem ko se je decembra lani na predčasnih parlamentarnih volitvah s svojo Pozitivno Slovenijo uspel prebiti v DZ, je Janković zadnjič nastopil kot poslanec. "Bila je zanimiva izkušnja biti v parlamentu, čeprav je trajalo samo dobre tri mesece, ampak veliko sem se tukaj naučil, tudi poštevanko," je dejal.

Ne spreglejte