Petek,
25. 9. 2020,
13.44

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

42

Natisni članek

Zavod za blagovne rezerve zaščitna oprema Ivan Gale

Petek, 25. 9. 2020, 13.44

3 leta, 7 mesecev

Ivan Gale zaradi domnevnih nepravilnosti na zagovoru pri svojem šefu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

42

Ivan Gale | Foto STA

Foto: STA

Uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta so po informacijah Televizije Slovenija danes dopoldne poklicali k direktorju zavoda Tomiju Rumpfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve. Med drugim naj bi mu očitali sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme in neustrezno komunikacijo z mediji. Gale je obtožbe zavrnil kot popolnoma neutemeljene.

Na zagovor so zaradi sumov domnevnih nepravilnosti v zvezi s podpisi pogodb ob nabavi zaščitne opreme poleg Ivana Galeta poklicali tudi nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška in njegovega namestnika Alojza Černeta, ki je bil podpisnik večine pogodb o nabavah zaščitne opreme, je poročala televizija.

Ivan Gale
Novice Po Galetovih ovadbah zdaj še ovadba Galeta

Obtožbe zavrnil kot popolnoma neutemeljene

Gale je za Televizijo Slovenija pojasnil, da je bil najkonkretnejši očitek ponareditev poslovne listine "za neko naročilnico, izdano v sredini aprila". Po navedbah TVS naj bi šlo za posel logističnih storitev za ventilatorje Bellavista, ki jih je dobavilo Gorenje. Po poročanju POP TV naj bi se očitki nanašali na naročilnico za logistične storitve Intereurope v vrednosti slabih sto tisoč evrov, ki so dejansko bile opravljene in tudi plačane.

Gale je za obe televiziji obtožbe zavrnil kot popolnoma neutemeljene. Za POP TV je v primeru izredne odpovedi napovedal sodno pot. "Imam pa občutek, da gre za neko dejanje maščevanja oziroma da sem jaz tarča tega, da sta mogoče Černe in Zakrajšek samo neka kolateralna škoda," je za TVS dejal Gale ter zoper direktorja zavoda za blagovne rezerve Tomija Rumpfa napovedal prijavo na inšpektorat za delo in novo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja.

Gale spregovoril o domnevno spornih poslih

Gale je aprila spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. V začetku avgusta pa je ovadil Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki jima je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT, poroča STA.

Proti ministru je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov.

Zavod: Postopki, ki so v teku, nikakor niso povezani z javnim delovanjem posameznikov

Z zavoda za blagovne rezerve so nam sporočili, da na "podlagi ugotovljenih dejstev potekajo postopki v skladu z veljavno zakonodajo, in ko bodo zaključeni vsi postopki, bo javnost o tem tudi obveščena". Dokler zadeva ne bo zaključena, je ne bodo komentirali in dajali izjav, so še navedli.

Kasneje so poslali še eno sporočilo, v katerem so zapisali, da se je "na podlagi ugotovljenih dejstev iz revizije preteklih aktivnosti Zavoda RS za blagovne rezerve zaradi suma na hude kršitve, na katere je Zavod dolžan reagirati, uvedel postopek zoper tri zaposlene na zavodu, katerih imen zaradi varstva pravic udeleženih oseb ne moremo razkriti". Kot so še zapisali, so na zavodu danes pristojne službe v prisotnosti odvetniške družbe opravile postopek zagovora zaposlenih, glede katerih so v teku postopki. Več informacij pa bo javnosti posredovano takoj, ko se zaključijo postopki, so še zapisali.

Dodali so še, da postopki, ki so v teku, "nikakor niso povezani z javnim delovanjem posameznikov in javnim razkrivanjem posameznih primerov v okviru nabav medicinske in zaščitne opreme".

Novice Odzivi na domnevni incident, v katerega sta vpletena Ivan Gale in RTV

Očitajo mu krivo ovadbo

V uredništvu Siol.net smo sicer ta teden prejeli naznanilo kaznivega dejanja, ki je naslovljeno na policijo in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, in sicer za krivo ovadbo proti Galetu, ki je aprila na NPU vložil ustno kazensko ovadbo zaradi suma oškodovanja javnih sredstev v poslu zavoda za blagovne rezerve s podjetjem genEplanet.

Neznani naznanitelj trdi, da je Gale storil kaznivo dejanje krive ovadbe s tem, ko je v ovadbi, ki jo je ustno podal na zapisnik pri Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), trdil:

- da je nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek zaradi Počivalškove zahteve moral podpisati pogodbo z družbo genEplanet za nakup 220 ventilatorjev,

- da je Počivalšek Zakrajšku naročil takojšnje plačilo avansa,

- da je bančna garancija za plačilo avansa prišla šele pozneje,

- da podjetje v roku ni dobavilo vseh ventilatorjev in

- da je zaradi omenjenega posla nastala škoda za javna sredstva.

Gale naj bi pri tem vedel, da očitki niso resnični.