Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2008,
12.41

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 12.41

8 let, 6 mesecev

Inšpektorat opravil največ nadzorov na področju zasebnega varovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Inšpektorat za notranje zadeve je lani opravil 315 inšpekcijskih nadzorov, kar je 42 oz. 15 odstotkov več kot v letu 2006, je povedala glavna inšpektorica Mateja Rokvič.

Rokvičeva je na novinarski konferenci še dodala, da so lani opravili 83 oz. 35,8 odstotka več, kot so načrtovali s programom dela za leto 2007. Največ nadzorov je bilo na področju zasebnega varovanja Največ nadzorov je inšpekcijska služba opravila na področja zasebnega varovanja, 56 rednih in 51 izrednih. Na drugem mestu je bil nadzor na področju orožja, streliva in eksplozivov (81 rednih in 14 izrednih) potem na področju avtošol, kjer je bilo 33 rednih in 15 izrednih in nad tehničnimi pregledi, kjer je bilo 37 rednih in nobenega izrednega. Sledi pa nadzor na področju tajnih podatkov (14 rednih in nobenega izrednega). Na inšpektoratu za notranje zadeve prejeli 77 prijav državljanov ali državnih organov. Od tega največ - 43 na področju zasebnega varovanja in 15 na področju avtošol.

Varnostniki niso izpolnjevali pogojev za opravljanje dejavnosti Na področju zasebnega varovanja je bilo največ kršitev z osebami - varnostniki, ki niso izpolnjevali pogojev za opravljanje dejavnost, na področju avtošol je bilo največ kršitev z neizpolnjevanjem kadrovskih pogojev in nedoslednim vodenjem evidenc. Na področju orožja, streliva in pirotehničnih sredstev pa so podjetja nepravilno vodila evidence o uporabljenem orožju.

Nepravilnosti pri hranjenju tajnih podatkov Na področju pirotehničnih sredstev so prodajalci, predvsem v prednovoletnem času kršili zakon s prekoračitvijo neto dovoljene količine shrambe sredstev. Na področju tajnih podatkov pa so organizacije, ki jim je bilo izdano dovoljenje za opravljanje dejavnost, slabo označevale upravno območje in nepravilno evidentirale, kje hranijo tajne podatke.

Na področju prekrškovnih postopkov na podlagi prejetih predlogov za uvedbo postopka o prekršku je inšpektorat za notranje zadeve v letu 2007 prejel 8530 predlogov za uvedbo postopka o prekršku, od tega največ (7749) zaradi kršitev 197. člena zakona o varnosti cestnega prometa, ki govori o odjavi vozila iz prometa in vračilu tablic tudi po preteku prometnega dovoljenja in 473 zaradi kršitev zakona o prijavi prebivališča. Na podlagi teh predlogov je inšpektorat izdal 3627 odločb o prekršku, v 1862 primerih je izrekel globo, v 1765 primerih pa je namesto nje izrekel opomin. V ostalih primerih pa je inšpektorat postopek ustavil. V letu 2007 je inšpektorat tako izdal skoraj dvakrat več odločb kot leta 2006. Leta 2007 je izdal 3627 odločb, leta 2006 1899 in leta 2005 le 340.

Na koncu je Rokvičeva na novinarsko vprašanje odgovorila, da je bilo v podjetju Vip Varovanje v letu 2007 opravljenih 12 nadzorov in eden letos. Do sedaj ugotovljene kršitve pa so bile predvsem opravljanje dejavnosti z osebami, ki za to ne izpolnjujejo pogojev. Zoper družbo Vip Varovanje poteka sicer na direktoratu za policijo in druge varnostne naloge MNZ postopek za trajni odvzem licence.

Ne spreglejte