Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2018,
11.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

16

Natisni članek

ribiči Hrvaška kazen Slovenija

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 11.02

6 let, 2 meseca

Hrvaška ribiča dobila za sedem tisoč evrov kazni iz Slovenije, Hrvaška vrača udarec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

16

Prvih 14 slovenskih kazni zaradi kršitev meje sta dobila savudrijski ribič Diego Makovac in njegova žena, je danes poročala hrvaška komercialna televizija Nova TV. Kot so zapisali na svoji spletni strani, sta zakonca Makovac dobila po sedem slovenskih plačilnih nalogov za 500 evrov, kar pomeni, da bosta morala plačati skupno sedem tisoč evrov kazni. Prvih enajst kazni slovenskim ribičem je poslala tudi Hrvaška.

Zunanji minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je zunanje ministrstvo čez vikend iz Zagreba prejelo diplomatsko noto. "Razumemo jo predvsem kot medijski spin, ki je bolj namenjena hrvaški kot slovenski javnosti. Absurdno je, da Hrvaška Sloveniji pošilja diplomatske note za ribolov v slovenskem morju. Meja ni na sredini Piranskega zaliva, kot ves čas vztraja Hrvaška. Za kazni slovenskim ribičem ni nikakršne pravne podlage, zadeva je absurdna," je poudaril Erjavec. Video: Planet TV

"Zjutraj smo dobili kazni. Te znašajo 500 evrov, če plačamo takoj pa 250. Tega seveda ne bomo plačali, saj delamo v hrvaških vodah, ne slovenskih. Zdaj bomo zadevo predali ministrstvu in bomo videli, kako se bo odvijala naprej," pravi eden od hrvaških ribičev. Video: RTL

Makovac je povedal, da kazni ne namerava plačati ter da bosta z ženo vseh 14 plačilnih nalogov poslala pristojnemu ministrstvu za kmetijstvo. Tako so namreč ribičem naročili, naj ravnajo, če dobijo kazni iz Slovenije. Savudrijski ribič je dejal, da bo še naprej lovil v Piranskem zalivu do sredinske črte. "Ne gremo tja iz političnih razlogov temveč da bi lahko preživeli in nahranili družine," je povedal.

 

"Obljubili so nam, da bodo stali za nami"

 

Slovenski plačilni nalog je zaradi kršitve meje danes dobil tudi hrvaški ribič Ezio Kocijančić, ki je prav tako napovedal, da se bo v torek odpravil v ribolov v Piranski zaliv, je danes poročal hrvaški radio. "Obljubili so nam, da 300-odstotno stojijo za nami in da lahko lovimo ribe, kazni pa naj, takoj ko jih dobimo, pošljemo njim," je dejal Kocijančić.

Radio je dodal, da savudrijski ribiči pričakujejo, da se bodo v naslednjih dneh znova srečali s predstavniki hrvaške vlade, ki so jim na dveh januarskih srečanjih obljubili vso podporo v primeru slovenskih kazni.

Podpredsednik odbora sabora za zunanjo politiko iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP Joško Klisović je danes za hrvaško televizijo povedal, da hrvaška vlada v nobenem primeru ne sme plačati kazni namesto ribičev, ker bi na ta način priznala suverenost Slovenije v delu Piranskega zaliva, za katerega Hrvaške meni, da je njen. Kot je dejal nekdanji namestnik hrvaške zunanje ministrice, mora hrvaška vlada rešiti problem v pogovorih s slovenskimi kolegi.

Klisovićev kolega iz saborskega odbora Miroslav Tuđman iz vladajoče HDZ pa je ocenil, da gre za "politično nasilje s strani slovenske politike". "Bomo videli ali bo ta epidemije potekala do (slovenskih parlamentarnih) volitev, ali se bo nadaljevala tudi potem," je izjavo starejšega sina nekdanjega hrvaškega predsednika predvajal hrvaški radio.

Predstavniki hrvaške vlade so savudrijskim ribičem prejšnji teden na srečanju v Bašaniji pri Umagu naročili, naj se s slovenskimi kaznimi oglasijo pri hrvaški obmejni policiji, nato pa bo primer prevzela hrvaška vlada.

Video: Planet TV

Morebitne težave pri obisku svojcev v Sloveniji

Kot je Kocijančić povedal v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1, je bil med prvimi, ki so lovili čez mejo po slovenski implementaciji arbitražne odločbe konec decembra lani. O višini kazni ni hotel ugibati, a je dejal, da se lahko pri njem zaplete, če bo želel obiskati svojce v Sloveniji, kar počne vsak teden. Kocijančićeva žena je namreč Slovenka.

Kocijančić je dejal, da bi morala hrvaška policija nadzirati sredinsko črto v Piranskem zalivu, kot je to počela do zdaj, ter da bi morala slovenskim policijskim in ribiškim plovilom preprečiti vstop v hrvaško morje. Ne ve, zakaj Hrvaška tega ne počne, čeprav ima, kot je dejal, hrvaška policija v Umagu osem plovil, medtem ko ima Slovenija štiri.

Ribiči | Foto:

V Piranskem zalivu lovi vse manj hrvaških ribičev

Kocijančić je še povedal, da vse manj hrvaških ribičev lovi v Piranskem zalivu, saj jih slovenska policija ovira pri delu. Dodal je, da so zadovoljni, ker jih pri ribolovu spremlja hrvaška policija, a tudi navzočnost hrvaške policije predstavlja nevšečnost pri opravljanju dela.

Hrvaška pošilja prvih enajst kazni slovenskim ribičem

Tudi hrvaška policija je danes poslala prvih enajst kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu. Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je dejala, da je bila Hrvaška prisiljena odgovoriti z enakim ukrepom.

Kot so pojasnili na hrvaškem notranjem ministrstvu, je šest plačilnih nalogov za posameznike, ki imajo registrirana plovila, pet pa za pravne osebe. Navedli so, da so za pravne osebe predvidene kazni v višini 16.000 kun (2134 evrov), za posameznike pa 2500 kun (334 evrov).

Pejčinović Burićeva: "Prisiljeni smo bili odgovoriti z enakim ukrepom"

Pejčinović Burićeva je danes izrazila obžalovanje Hrvaške, ker je "slovenska stran s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem kršila dosedanji dogovor o izogibanju incidentom". "Zaradi zaščite našega ozemlja smo bili prisiljeni odgovoriti z enakim ukrepom," je izjavila.

Znova je poudarila, da v skladu z mednarodnim pravom ni mogoče izvajati enostranskih odločitev, kar velja tudi v primeru arbitražne sodbe, ki jo Hrvaška ni sprejela. "Zato ni nobenih sprememb na terenu, torej meja ostaja sredi Piranskega zaliva," je izjavila vodja hrvaške diplomacije.

Povedala je tudi, da hrvaškim ribičem ni treba skrbeti zaradi slovenskih kazni, ker da jim bo hrvaška država nudila vso pravno pomoč pri iskanju rešitve za situacijo, v kateri so se znašli.

Ne spreglejte