Sreda,
11. 11. 2015,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

migranti begunci noad

Sreda, 11. 11. 2015, 9.30

6 let, 7 mesecev

Hrvaška trdi, da je žica v Rigoncah na hrvaškem ozemlju. "Odstranili jo bomo, če je ne bo Slovenija sama."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je postavila okoli 1,5 kilometra tehničnih preprek, Hrvaška pa napoveduje, da bo v Rigoncah žico odstranila, če je ne bo Slovenija sama, ker da stoji na njihovem ozemlju.

22.30 LJUBLJANA Tehnične ovire na meji s Hrvaško postavljamo na slovenskem ozemlju, izogibamo se spornim območjem in konfliktom ter pričakujemo, da bo tako ravnala tudi Hrvaška, je za Odmeve na TVS dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

"Prepričana sem, da se bo Hrvaška vzdržala ravnanj, ki bi lahko pomenila zaostrovanje odnosov," je odgovorila na vprašanje, kako se bo Slovenija odzvala, če bo Hrvaška začela odstranjevati žico v bližini Rigonc. Če bo Hrvaška žico vendarle začela odstranjevati, bo odziv Slovenije po besedah ministrice odvisen od okoliščin na terenu.

21.13 STOCKHOLM Švedska bo zaradi velikega navala beguncev v četrtek znova začasno uvedla nadzor na svojih mejah. Kot je nocoj napovedal notranji minister Anders Ygeman, bodo nadzor na cestah, vlakih in trajektih na jugu države uvedli ob 12. uri, ukrep pa bo trajal deset dni, poročajo tuje tiskovne agencije.

V to skandinavsko državo je od septembra prišlo 80 tisoč migrantov, kar je skoraj toliko kot v celotnem lanskem letu.

20.45 ZAGREB Hrvaško zunanje ministrstvo je zaradi žičnate ograje pri Rigoncah na slovensko-hrvaški meji danes "protestiralo pri odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu ter pozvalo Slovenijo, naj v najkrajšem času odstrani žico", je tvitnila hrvaška vlada. Ob tem je ministrstvo poudarilo, da "gre za žico na območju, ki ga tudi Slovenija v svojih uradnih dokumentih opredeljuje kot ozemlje Hrvaške".

18.20 RIGONCE Potem ko je hrvaški policijski predstavnik slovenskemu na mejnem prehodu Rigonce predal opozorilo, da je slovenska ograja postavljena na hrvaškem ozemlju, so razmere na mejnem prehodu mirne, a napete. Na vsaki strani meje so slovenske in hrvaške policijske enote, območje preletavajo tudi helikopterji.

Dogajanje spremlja veliko novinarskih ekip, tudi tujih. Policija medijem ne dovoli dostopa do mostu, ki povezuje oba mejna prehoda. Žičnata ograja je nameščena tik do mostu, ki povezuje oba mejna prehoda na levem in desnem bregu Sotle. Če bi želeli Hrvati odstraniti ograjo, bi morali priti na slovensko stran meje, kar pa je na omenjenem območju možno le prek dveh mostičkov ali pa čez reko.

18.16 LJUBLJANA Postavitev tehničnih ovir poteka izključno na slovenskem ozemlju in ne prejudicira poteka državne meje, ki je predmet arbitražnega postopka med državama, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. Kot so zapisali, je bila o tem predhodno seznanjena tudi hrvaška vlada.

17.55 RIGONCE Med novinarji na meji se pojavljajo neuradne in nepreverjene informacije, da naj bi Slovenija ponekod žico postavila na zemljo, ki je sicer na slovenski strani, a v lasti hrvaških državljanov. Ti pa za to naj ne bi dali soglasja, poročata naša poročevalca.

17.30 RIGONCE V Rigoncah sta tudi naša poročevalca Srdjan Cvjetović in Matej Leskovšek. Poročata, da so tako slovenski kot hrvaški policisti v pripravljenosti. Slovenski policsti so oboroženi z avtomatskim orožjem. Razmere so mirne.

Po informacijah, ki sta jih pridobila na terenu, Hrvaška trdi, da je Slovenija v sedmih katastrskih občinah žico postavila na hrvaško ozemlje.

17.20 RIGONCE Na kraj dogajanja sta po navedbah Jutarnjega lista prišla načelnik zagrebške policijske uprave Goran Burušić ter slovenski predstavnik, ki je predlagal, da nastale razmere rešijo na višji ravni. Burušić je odvrnil, da bo o razmerah obvestil načelnika hrvaške policije in mu posredoval slovenski predlog. Slovenski predstavnik je sklenil, da bodo ograjo odstranili, če bo o tem dosežen dogovor na višji ravni, še piše časnik.

17.02 DUNAJ Zunanji minister Karl Erjavec je med obiskom Dunaja svojega avstrijskega kolega Sebastiana Kurza seznanil s postavitvijo ograje na nekaterih delih slovensko-hrvaške meje. Kurz je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA slovenski ukrep označil za popolnoma razumljivega in tudi potrebnega.

16.34 DUNAJ Zunanji minister Karl Erjavec je danes med obiskom na Dunaju vodji kabineta avstrijskega kanclerja Josefu Ostermayerju napovedal, da bo Slovenija na določenih delih meje s Hrvaško postavila skupno 80 kilometrov ograje.

16.20 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je dejal, da so Slovenci pri postavitvi bodeče žice ob Sotli vstopili na ozemlje Hrvaške ter da so na območje poslali posebne enote hrvaške policije. "Le opozorili bomo, da so vstopili na naše ozemlje in da naj podrejo ograjo. Če tega ne bodo storili, bomo najprej poslali noto, potem pa tudi fizično podrli ograjo," je izjavil Ostojić za hrvaški časnik Večernji list.

16.04 RIGONCE Hrvaška policija naj bi žičnato ograjo odstranila na območju mejnega prehoda Rigonce (Harmica), ker naj bi, kot poroča Dnevnik.hr, ograja stala na hrvaškem ozemlju.

15.52 ZAGREB Hrvaška policija naj bi ob 16.30 začela odstranjevati žico na meji s Slovenijo, poroča hrvaški Dnevnik.hr.

15.38 DUNAJ Avstrijska vlada namerava uvesti nov sistem nadzora meje pri Špilju, ki bi zagotovil nadzorovan prihod migrantov. Po navedbah avstrijskega generalnega direktorja za javno varnost Konrada Koglerja v vladi še ni dogovora o morebitni postavitvi ograje na meji. Predvideno je tudi vračanje balkanskih migrantov v Slovenijo.

15.46 LJUBLJANA Od septembra se je demografska struktura migrantov nekoliko spremenila. Nekaj več je še vedno moških, povečuje se število žensk in mladoletnikov. Največ, 64 tisoč, je Sircev, 37 tisoč Afganistancev, sledijo Iračani, Pakistanci, Kosovci in migranti iz drugih držav. Od septembra je Slovenijo za mednarodno zaščito zaprosilo 79 oseb, največ Iračanov.

15.33 GRUŠKOVJE Skupno 51 tujim policistom, ki zaradi povečanih migracij že pomagajo slovenskim kolegom samo na območju Policijske uprave Maribor, se je danes pridružilo še 20 latvijskih in sedem avstrijskih policistov.

15.32 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Postavitev žičnate ograje naj bi razbremenila policiste in vojsko. Policija in Slovenska vojska sta obremenjeni, če bo potrebno, bomo angažirali rezervne policiste, da razbremenimo najbolj obremenjene enote.

15.31 LJUBLJANA Boštjan Šefic o vračanju migrantov: Z državami se moramo dogovoriti za enoten način izvajanja dublinske uredbe, po Ženevski konvenciji pa ne smemo vračati ljudi v države, kjer bi bila njihova življenja ogrožena.

15.30 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Ključno je, da upravljamo migracijski tok.

15.30 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Namestitev tehničnih ovir je za zdaj predvidena za pol leta.

15.20 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Danes smo na meji skupaj postavili za okoli 1,5 kilometra tehničnih preprek.

15.10 LJUBLJANA Boštjan Šefic: Dnevno število migrantov je trenutno okoli 8.000, v prihodnjih dneh jih pričakujemo več.

14.23 DOBOVA Pred nekaj minutami je prispel že tretji vlak danes, na katerem je bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 905 tujcev.

14.03 LJUBLJANA Po podatkih policije je v Slovenijo v t. i. drugem begunskem valu do 12. ure danes vstopilo 180.479 posameznikov.

12.59 ZAGREB Ograja z bodečo žico, ki jo Slovenija postavlja ob hrvaški meji, je "stran vržen denar", meni podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić. Dodaja, da bi denar bolje uporabili, če bi zgradili začasne centre za begunce in migrante. Ocenil je, da nobena žica ne more preprečiti beguncem, da bi našli svojo pot. Presodil je, da je veliko boljše, če je pot organizirana.

11.23 PRAGA V nastanitvenem centru Drahonice okoli 90 kilometrov zahodno od češke prestolnice Praga je v torek okoli 40 migrantov začelo gladovno stavkati, do danes se jim jih je pridružilo še okoli 20. Stavkati so začeli, ker so jim podaljšali bivanja za migrante v centru, saj ne vedo razloga.

11.13 LJUBLJANA Država se intenzivno in odgovorno pripravlja na različne morebitne scenarije novega množičnega prihoda migrantov, je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Po njenih besedah se na meji sicer postavljajo t. i. tehnične ovire, kar da nikakor ni in ne sme biti razumljeno kot postavljanje bodeče žice. Tega si nihče ne želi, je dejala, a opozorila, da se morajo obenem zavedati, da imajo odgovornost za to, da zavarujejo tako migrante oz. begunce kot državljane.

10.58 LJUBLJANA Vsi mejni prehodi s Hrvaško so odprti in obratujejo brez večjih posebnosti, je sporočila policija.

10.18 DOBOVA Nekaj po 9. uri je prispel vlak z okoli tisoč tujci, njegov prihod so hrvaški varnostni organi predhodno napovedali.

9.38 MARIBOR Na območju policijske uprave Maribor svoje naloge že opravlja šest avstrijskih, 20 slovaških, 20 madžarskih in pet francoskih policistov. Ob 11.00 bo v sprejemnem centru Gruškovje z delom pričelo še 20 latvijskih in dodatnih sedem avstrijskih policistov.

9.36 ISTANBUL V brodolomu lesene barke z migranti je v Egejskem morju utonilo najmanj 18 ljudi, med njimi sedem otrok. Turška obalna straža je iz morja rešila 27 preživelih, med njimi nosečnico. Katere narodnosti so migranti, za zdaj ni znano.

Čez Egejsko morje se je letos proti grškim otokom podalo več kot pol milijona migrantov. Na poti jih je umrlo več sto.

9.18 KRANJ Izredni vlak iz Dobove je preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 540 evidentiranih migrantov.

9.09 ŠENTILJ Ob 3.00 je vlak z 942 migranti. V nastanitveni center je ob 01.15 prispelo tudi osem avtobusov iz Bistrice ob Sotli in Dobovca z 471 migranti, ob 1.50 pa pet avtobusov z 265 migranti iz Dobove in ob 05.10 še pet avtobusov z 225 migranti iz Dobovca. V kratkem v Šentilju pričakujejo vlak iz Dobove z novimi migranti.

Avstrijski varnostni organi so ob 8.00 sprejeli 500 beguncev in migrantov.

Ob 1.25 je v sprejemni center Gruškovje iz Hrvaške pripelo osem avtobusov z 491 migranti, ki bodo po evidentiranju pripeljani v nastanitveni center Šentilj.

Hrvaški varnostni organi so najavili, da bodo na mejni prehod Gruškovje dopoldan s šestimi avtobusi iz Slavonskega broda pripeljali novo skupino migrantov.

9.01 LJUBLJANA V Slovenijo je od 17. oktobra do danes ob 6. uri vstopilo 179.299 beguncev in migrantov.

6.48 DOBOVA okoli 1. ure ponoči je na mejni prehod v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak s 1.067 tujci. Policisti so vse tujce, ki so v Dobovo pripeli včeraj, z vlaki in avtobusi že prepeljali v nastanitveni center Šentilj in proti Jesenicam (Podrožca). Trenutno je v Brežicah in na Obrežju še nekaj več kot 500 tujcev, ki bodo v jutranjih urah v spremstvu slovenskih policistov z vlakom nadaljevali pot proti Jesenicam.

Po napovedih hrvaških varnostnih organov okoli 8. ure pričakujejo naslednji vlak z okoli tisoč tujci.