Sobota,
2. 5. 2020,
14.13

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

175

Natisni članek

Rihard Knafelj grožnje

Sobota, 2. 5. 2020, 14.13

3 leta, 12 mesecev

Grožnje zdravniku Rihardu Knaflju preverja tudi policija. Na očitke so se odzvali tudi v Geneplanetu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

175

Rihard Knafelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj. Te je tudi prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so prejeli prijavo groženj prek družbenih omrežij.

Rihard Knafelj
Novice LMŠ na sporen način v nakupih respiratorjev?

Četrtkova oddaja Tarča, že druga, posvečena nabavam varovalne in medicinske opreme za potrebe obvladovanja epidemije novega koronavirusa, je zelo odmevala v javnosti. Rihard Knafelj je v oddaji med drugim pojasnil, da ventilator, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi bolezni covid-19, poroča STA.

Deležen pohval in javnih napadov ter groženj

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrdil, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v UKC Ljubljana kot v celjski bolnišnici. Na Knafljeve ugotovitve pa je minister odgovoril, da "stroka ni en zdravnik". Kot je poudaril minister, so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Po Knafljevih besedah pa so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili na samo enem neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče. S tem, ko se je javno izpostavil, je Knafelj v javnosti požel veliko pohval, a tudi javnih napadov in groženj.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek po sestanku z Gorenjem Hisense: Dva tedna, da čim bolj zmanjšamo število odpuščenih

Na očitke so se danes odzvali tudi v družbi Geneplanet

Kot so zapisali, bodo v ponedeljek celovito pojasnili vprašanje ustreznosti in uporabnosti ventilatorjev znamke Sirius R30, ki so jih po naročilu zavoda za blagovne rezerve dostavili slovenskemu zdravstvenemu sistemu. "Medijski prispevki na to temo so namreč lažni in zavajajoči, kar bomo predstavili javnosti z ustreznimi dokumenti in s pričevanji zdravnikov, ki jih uporabljajo," so zapisali v družbi Geneplanet.

Podjetje se je dotaknilo tudi očitkov, da je gospodarski minister Počivalšek posredoval pri zavodu za blagovne rezerve, da bi družbi  plačali avans za dobavo medicinskih ventilatorjev, še preden je podjetje posredovalo bančno jamstvo za posel, vreden osem milijonov evrov.

Kot so dodali, so v družbi Geneplanet tako pri sklepanju poslovnih razmerij kot tudi pri izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso. "Verjamemo, da bomo lahko vso dokumentacijo in vse postopke predstavili na napovedani parlamentarni preiskovalni komisiji," so poudarili.

Zavod za blagovne rezerve | Foto: STA , Foto: STA ,

V nadaljevanju so pojasnili, da so na zavod za blagovne rezerve poslali predlog za sporazumno razvezo poslovnih dogovorov, zato da bi ohranili ime podjetja v poslovnih krogih in da se razbremenijo političnega pritiska. Zavodu so ponudili tri možnosti, in sicer da podjetje Geneplanet takoj odkupi nazaj do zdaj že dobavljene ventilatorje po enaki ceni, po kateri so bili dobavljeni, da prekličejo še neizpolnjeno naročeno dobavo in vrnejo ves avans. 

"Pojavljanje podjetja GenePlanet v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga namreč škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu družbe. S predlagano ponudbo lahko razčiščevanje okoliščin posla razbremenimo političnega vpliva ter ugotavljanje dejstev prepustimo odgovornim organom ter parlamentarni preiskovalni komisiji. V ponedeljek vam bomo vsekakor predstavili vse dokumente in argumente ter odgovorili na vsa odprta vprašanja o kakovosti in uporabnosti ventilatorjev ter postopkov nabave," so še navedli v javnem zapisu.

Hvar
Novice Počivalšek pred srečanjem s hrvaškim kolegom: Slovenija ne bo reševala hrvaškega turizma #video

Počivalšek: Ministrstvo za zdravje zaprošeno za mnenje o dobavljenih ventilatorjih

Gospodarski minister Počivalšek se je v zapisu na Twitterju odzval na predlog podjetja Geneplanet. Kot pravi, je bilo ministrstvo za zdravje pozvano, da poda mnenje o potrebnosti dobavljenih ventilatorjev za slovensko zdravstvo.

"Ministrstvo za zdravje je že pozvano, da poda mnenje o tem, ali slovensko zdravstvo potrebuje že dobavljene ventilatorje ali pa jih, kot to predlaga dobavitelj, vrnemo," je v objavi zapisal Počivalšek. "To imamo, ko se izgubi smisel za konstruktivnost in sodelovanje," je dodal. Ob tem je kritike regularnosti nabave ventilatorjev označil za javni linč.

Čeprav je mogoče iz Počivalškovih objav na Twitterju razumeti, da bo država pretehtala možnost ponujene razveze pogodbe za dobavo ventilatorjev glede na ocene potreb zdravstva, pa so z zavoda za blagovne rezerve medtem za Televizijo Slovenija sporočili, da pojavljanje družbe Geneplanet v negativnem kontekstu skladno s pogodbo ni utemeljen razlog za njeno prekinitev. Zavod zato pričakuje dobavo preostalih ventilatorjev do 15. maja, piše STA.

Preverite tudi:

Janez Janša
Novice Janša pri nabavah zaščitne opreme zaupa gospodarskemu ministru Počivalšku