Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
13.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 11. 2012, 13.10

8 let, 5 mesecev

Gorenak: Interpelacija priložnost za izčrpno pojasnitev argumentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
PS je pripravila interpelacijo zoper Vinka Gorenaka. Očitajo mu odgovornost za izginule podpise za referendumsko pobudo. Župevc: Politika je pripravljena zlorabiti celo državne organe.

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, bodo interpelacijo vložili v ponedeljek. Gorenak medtem napovedano vložitev interpelacije zoper njega ocenjuje kot priložnost, da izčrpno pojasni svoje argumente. Če bo interpelacija proti ministru Gorenaku dejansko vložena, bo minister najprej proučil navedbe in v predpisanem roku odgovoril na očitke, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. "Gorenak glede na znana dejstva ne more več opravljati te funkcije" PS se je glede izginulih podpisov v tem tednu sestala tako s predsednikom DZ Gregorjem Virantom kot z ministrom Gorenakom, je spomnil vodja poslanske skupine PS. Na podlagi teh pogovorov se je poslanska skupina PS odločila o nadaljnjih korakih. "Ko smo se pogovarjali s predsednikom DZ in ko smo se pogovarjali z Gorenakom, je bila večina odprtih vprašanj odprtih na tej strani," je povedal Möderndorfer in dodal, da je nepojasnjenih kar nekaj vprašanj glede podpisov in na kakšen način se je z njimi ravnalo. To po njegovih besedah pomeni, "da je ogromno podlag, da se lahko ugotovi, da je minister zrel za interpelacijo". Interpelacijo bodo vložili v ponedeljek in s tem dnem bodo po Möderndorferjevih besedah začeli teči tudi vsi potrebni postopki za to, da se bodo lahko pogovorili, kako naprej. Nesporno pa je, da minister za notranje zadeve Gorenak glede na znana dejstva ne more več opravljati te funkcije, "saj je z jasnimi koraki bilo povoženo osnovno in temeljno dejstvo, da se prepreči ljudska iniciativa na podlagi zakona o referendumu". Za PS je pomembno, da se razišče in ugotovi, kaj vse je treba storiti, da se takšna dejanja ne zgodijo več.

Minister zanikal, da je za izgubo podpisov eksplicitno okrivil DZ Gorenak je ob odhodu s sestanka pri poslancih PS sicer povedal, da je v osnovi predstavil stvari in odgovarjal na vprašanja poslancev. V izjavi za medije vsebine pogovorov ni želel podrobneje komentirati, dejal je le, da so vsi odgovori objavljeni na spletni strani ministrstva. Na vprašanje, ali je bila poslanka PS Melita Župevc priča, osumljenka in koliko anonimnih prijav dobijo ter ali je običajno, da jih obravnavajo že naslednji dan, bodo po Gorenakovih besedah odgovorili kriminalisti, saj on teh podatkov nima. Dodal je, da je Župevčeva postavila isto vprašanje. Zanikal je tudi navedbe poslanke PS Tamare Vonta na družbenem omrežju Twitter, da je za izgubo podpisov eksplicitno okrivil DZ.

Župevc: Nekaterim ni nikoli dovolj, ni več nobenih mej in ni več nobenega spoštovanja Na dogajanje se je odzvala tudi Župevčeva, ki se je udeležila pogovora z Gorenakom. "Osebno sem bila osupla, da se kaj takšnega lahko dogaja v demokratični državi v EU, in menim, da to kaže na stanje duha v slovenski demokraciji, kaže na vrednote, ali bolje, na razvrednotenje, ki ga v slovenski politični prostor vnaša del vladajoče politike," je povedala poslanka. Politika je po njenih besedah očitno pripravljena zlorabiti celo državne organe in uporabiti vsa sredstva, ne glede na škodljive posledice. To je ne nazadnje odnos, ki ga kažejo do lastne države in tudi do državljank in državljanov, je dodala. V poslanski skupini PS po njenih besedah menijo, da za takšno politiko v slovenskem političnem prostoru ne more biti več prostora, "ker enim ni nikoli dovolj, ni več nobenih mej in ni več nobenega spoštovanja". Župevčeva se sprašuje, kako daleč so nekateri pripravljeni iti v svojih preigravanjih, zlorabah in nespoštovanju.

Möderndorfer o podpori Viranta "Minister bi sam odstopil, če bi bil v politiki na pravem mestu," je dodal vodja poslanske skupine PS. Ne verjamejo več v naključja, zato jih zanima, kdo je to naročil, pa je poudaril Möderndorfer in izrazil upanje, da bo to razkrila interpelacija. Möderndorfer je na vprašanje, ali pričakuje pri interpelaciji podporo DL, odgovoril: "Verjamem, da vsak poslanec, ne glede na to, ali je iz vrst opozicije ali koalicije, pri glasovanju o interpelaciji sam pri sebi s svojo vestjo razčisti in ve, kje so meje, ko deluje še v interesu politike in koalicije in kdaj deluje v interesu države in demokracije."

Prelesnikova: Ni nobenega razloga, da bi se s prstom kazalo na DZ Pred sejo kolegija DZ je generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik dejala, da ni nobenega razloga, da bi se s prstom kazalo na DZ. Ta je ravnal v skladu z veljavno prakso in v skladu z veljavnimi predpisi, je zatrdila. Ob tem priznava, da ima vedno vsak postopek pomanjkljivosti. "V DZ smo pač odkrili zadevo in delali na tem, da bi bila zadeva čim bolj pregledna in da se sanira. Skratka postopke bomo temu ustrezno še dodatno zaostrili, kar smo naredili ne nazadnje že pri drugi primopredaji fotokopij podpisov," je dodala. Službe DZ po njenem mnenju ne smemo vpletati v politiko, enako pričakuje tudi od politike.

Spomnimo: Zaplet s podpisi pod pobudo Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za referendum o zakonu za sanacijo bank je v zadnjih dneh v DZ povzročil veliko vroče krvi, tudi med koalicijskimi partnerji. V raziskavo, kdo je odgovoren za to, da je DZ od ministrstva za notranje zadeve ob prvem štetju prejel 36 listov manj, kot jih je bilo vloženih, pa se je vključilo kar nekaj uradnih organov.

Ne spreglejte