SiolNET. Novice Slovenija
6,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob napoveduje nove draginjske dodatke, tokrat za ...

6,35

termometer

Robert Golob | Ker trgovci po besedah predsednika vlade Roberta Goloba podražitev živil argumentirajo predvsem z višjimi cenami energentov, je vlada najprej omejila njihove cene. "S tem želimo odvzeti izgovor industriji in trgovcem za dvig cen, tudi prehrambnih izdelkov. Čez jesen in zimo se bo to poznalo na denarnicah," je prepričan Golob. | Foto: STA
Ker trgovci po besedah predsednika vlade Roberta Goloba podražitev živil argumentirajo predvsem z višjimi cenami energentov, je vlada najprej omejila njihove cene. "S tem želimo odvzeti izgovor industriji in trgovcem za dvig cen, tudi prehrambnih izdelkov. Čez jesen in zimo se bo to poznalo na denarnicah," je prepričan Golob. Foto: STA

Vlada se je pri spopadanju z visokimi cenami hrane odločila za tako imenovano mehko regulacijo – za spremljanje cen osnovnih živil. Premier Robert Golob upa, da bodo učinki vidni kmalu, že oktobra pa naj bi bilo jasno, ali so potrebni kakšni trši ukrepi. Če bodo, bo vlada po energetskem draginjskem dodatku uvedla tudi prehranskega.

Robert Golob je danes ob robu izjave za javnost po obisku SNG Drame spomnil, da ima vlada od začetka delovanja na delovnem programu vprašanje tako energetske kot prehranske draginje. Ker je draginja na področju energetike neprimerno večja težava  –cene so se namreč zvišale kar za 300, 400, tudi 500 odstotkov – se je vlada najprej lotila ukrepov na tem področju in se odločila za regulacijo cen.

Ukrepi, s katerimi naslavlja energetsko draginjo, gredo proti koncu, na področju prehrane pa bo vlada septembra začela tako imenovano mehko regulacijo. Spremljali bodo cene osnovnih živil, na javnem razpisu kmetijskega ministrstva je bilo za to nalogo izbrano ljubljansko podjetje April 8.

Učinki mehke regulacije

"Kontinuirano bomo spremljali košarico, ki ne bo fiksna, ampak se bo spreminjala tedensko ali na dva tedna. Videli bomo časovno evolucijo spreminjanja cen izdelkov in primerjali cene istih izdelkov v sosednjih državah," je pojasnil Golob in dodal, da gre za mehko regulacijo, za zdaj prostovoljno.

Premier upa, da bodo prvi učinki te mehke regulacije, vključno z učinki na inflacijo, vidni že v septembru. "Oktobra pa bomo vedeli, ali je treba na področju prehrane izvajati še kakšne trše ukrepe z vidika regulacije ali bodo mehki zadostovali. To je naš načrt. Čas pa bo pokazal, ali smo ukrepe načrtovali pravilno ali ne," je poudaril.

Argumenti trgovcev

Ker trgovci po Golobovih besedah podražitev živil argumentirajo predvsem z višjimi cenami energentov, je vlada najprej omejila njihove cene. "S tem želimo odvzeti izgovor industriji in trgovcem za dvig cen, tudi prehrambnih izdelkov. Jeseni in pozimi se bo to poznalo na denarnicah," je prepričan Golob.

Spomnil je, da bo vlada zaradi visokih cen energentov uvedla energetski draginjski dodatek, pozneje, če bo potrebno, tako pravi Golob, pa tudi prehranskega.

Do dodatka 50 tisoč družin?

Vlada naj bi sicer, kot je Golob napovedal v četrtek po srečanju s predstavniki starejših in mladih, prihodnji teden dobila odgovor na vprašanje, kdo bo upravičen do energetskega draginjskega dodatka, koliko naj bi ta znašal in kdaj bi lahko bil izplačan. Na vladi okvirno računajo, da bo do tega dodatka upravičenih predvidoma približno 50 tisoč družin.

Golob sicer napoveduje, da se vlada ne bo ustavila pri tem. Kot je dejal, je zelo veliko ljudi, ki jih ni v nobeni evidenci, a si podporo zaslužijo. Zato bodo objavili poziv vsem, ki so energetsko revni, določili bodo merila, da se lahko prijavijo v evidence. Tistim, ki se bodo prijavili in bodo izpolnjevali pogoje, bodo dodatek izplačali pozneje, decembra ali januarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin