Četrtek,
17. 10. 2024,
18.26

Osveženo pred

1 ura, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

migracijski pakt migracije Robert Golob

Četrtek, 17. 10. 2024, 18.26

1 ura, 53 minut

Golob: Določene ukrepe iz migracijskega pakta EU je treba začeti izvajati takoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Robert Golob | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Določene ukrepe iz evropskega migracijskega pakta, ki se bo začel uporabljati poleti 2026, je treba začeti izvajati takoj, je danes ob robu vrha EU dejal premier Robert Golob. Glede centrov za vračanje zavrnjenih migrantov zunaj EU, vzpostavitev katerih podpira več članic, pa je poudaril, da ne bodo rešili vseh vprašanj, povezanih z migracijami. Voditelji držav članic so pozvali k razmisleku o novih načinih za preprečevanje nezakonitih migracij, pri čemer pa je treba upoštevati evropsko in mednarodno pravo. Govorili so tudi o izboljšanju stanja na področju vračanja migrantov, ki nimajo pravice do bivanja v EU, v izvorne države.

Upravljanje migracij je bila ena osrednjih tem današnjega zasedanja Evropskega sveta. Evropski pakt o migracijah in azilu, s katerim želi EU celovito urediti upravljanje migracij, se bo v skladu s spomladi sprejeto zakonodajno podlago začel uporabljati poleti 2026.

"Po mojem mnenju je to bistveno prepozno," je povedal premier. Ne glede na pakt je treba ukrepe, ki jih je mogoče, začeti izvajati takoj. Med njimi je predvsem delovanje na zunanjih mejah oziroma onkraj njih.

"Slovenija se zavzema za to, da z ukrepi, ki jih bomo izvajali v državah tranzita, v državah izvora, ne čakamo na migracijski pakt, ampak začnemo z njimi takoj in da temu v bodoče namenimo tudi več sredstev," je poudaril premier.

Golob pozdravlja iskanje novih poti

Pospešitev implementacije migracijskega pakta je med področji, na katerih je treba delati, v ponedeljkovem pismu voditeljem navedla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Obenem je napovedala pripravo novega zakonodajnega predloga za ureditev vračanja migrantov, ki nimajo pravice do bivanja v EU, v države izvora. Pri tem se je zavzela za preučitev ideje za vzpostavitev centrov za vračanje zunaj EU. To je danes ob prihodu na zasedanje podprlo tudi več voditeljev držav članic.

Golob sicer pozdravlja iskanje novih poti, ne bodo pa tovrstni centri po njegovem mnenju rešili vseh vprašanj, povezanih z migracijami. "Mogoče bodo v enem delu pripomogli k temu, da bodo bodoče migracijske politike uspešnejše," je povedal.

Sam se sicer zavzema za ukrepe, ki jih je Evropska komisija že uradno predstavila in bo vanje v prihodnje vlagala več sredstev. Upa, da bo med njimi tudi krepitev Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), da bi ta lahko delovala čim bližje izvoru migracij.

zasedanje sveta EU
Novice Podpora migracijskim centrom v tretjih državah vse večja
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leyen o vračanju migrantov: Ni časa za počitek
Robert Golob
Novice Golob se bo udeležil srečanja voditeljev sredozemskih držav članic EU