Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
12.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 13. 9. 2013, 12.21

8 let, 3 mesece

Gobarska sezona bolj klavrna, a najboljše šele prihaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnje muhasto vreme v razponu od moče do suše jo je marsikomu, milo rečeno, zagodlo, mnogim pa povzročilo precej škode. Kako pa so jo odnesli gobarji?

O tem smo povprašali predsednike gobarskih društev v treh največjih slovenskih mestih: Jožeta Horvata iz Gobarsko-mikološkega društva Ljubljana, Slavka Šeroda iz mariborske Lisičke in Ano Ivanovič iz celjskega gobarskega društva Bisernica.

Glede splošne ocene gobarske sezone so si naši sogovorniki bolj ali manj enotni: bila je zelo kratka, nekaj malega spomladi, oziroma se pravzaprav sploh še ni začela. Najboljše šele prihaja.

Vročina in suša zavrli rast gob Kot so še povedali trije predsednik gobarjev, so bile vremenske razmere za rast gob v glavnem zelo slabe. Po dolgi zimi je nastopilo precej kratko obdobje lepega vremena s primernimi temperaturami in vlago, zrastlo je nekaj gob, potem pa sta se začeli peklenska vročina in huda suša, tako da vse poletje praktično sploh ni bilo gob.

"Nekatere gobe imajo zelo občutljivo podgobje (micelij), ki ga prevelika vročina in suša lahko zelo prizadeneta. Velikokrat se zgodi, da kljub razmeram za rast (vlaga, toplota, morda tudi luna) nekatere potem sploh ne zrastejo," poudarja Ana Ivanovič, predsednica celjskega gobarskega društva Bisernica.

Ob tem Ivanovičeva še opozarja: "V zadnjih letih so nekatere gobe postale zelo redke ali pa so kar izginile, za kar pa niso krive suša in visoke temperature, ampak smo jih iztrebili kar mi sami, s pretiranim in nepravilnim nabiranjem."

Obilne padavine napoved intenzivne rasti gob In kaj za rast gob pomenijo obilne padavine, ki smo jim priča v zadnjih dneh? "Rast gob ob teh padavinah bo intenzivna, kar je opaziti že zdaj, ko je veliko jurčkov, kostanjevk, golobic, borovih glivcev in dežnikov," pravi Jože Horvat, predsednik ljubljanskih gobarjev, ki še pove, da najbolj zaželeni jurčki rastejo predvsem v sredogorju, se bo pa rast spustila tudi do nižin.

"Z gotovostjo lahko rečem, da jurčki (gobani) niso med najbolj občutljivimi gobami, zato še vedno vsako leto rastejo v kar znatnih količinah, kljub pretiranemu nabiranju, neprimernim razmeram in vsem negativnim vplivom. Eden naših gobarskih mentorjev je večkrat izjavil, da bolj ko nabiramo gobane, bolj rastejo. Nekaj resnice na tem že je, vendar se lahko kaj kmalu tudi vse spremeni, če ne bomo bolj pazili, kako nabiramo gobe in v kakšnih količinah," jesensko obete o gobanih še razsvetli Ana Ivanovič.

Jesen – vrhunec gobarske sezone "Za rast gob je optimalen čas, ko temperaturna nihanja niso prevelika in je tudi dovolj vlage. Praviloma je to jeseni, zato je diverziteta gob takrat največja," pravi Slavko Šerod, predsednik mariborskega gobarskega društva Lisička. Jesen je torej čas, ko gobarji res pridejo na svoj račun in ko se lahko vtis o do zdaj klavrni sezoni ob polnih košarah še kako spremeni.

Zato društva, tudi tista, ki jim predsedujejo naši sogovorniki, pripravljajo svoje osrednje letne dogodke prav okrog začetka jeseni.

Gobarski dnevi v Mostecu V Gobarsko-mikološkem društvu Ljubljana ta konec tedna pripravljajo tradicionalne gobarske dneve v Mostecu, kjer bosta ob razstavi tudi predstavitev in pokušina gobjih jedi, dogodek pa bodo popestrili s srečanjem z drugimi gobarskimi društvi, plesom, srečelovom itn.

Gobarski vikend na Celjski koči Gobarsko društvo Bisernica bo na Celjski koči ta konec tedna pripravilo že sedmo prireditev Gobarski vikend. V soboto bodo razstavili nabrane gobe, sledilo bo tekmovanje v poznavanju gob za obiskovalce, za najmlajše pa so pripravili tudi ustvarjalne delavnice na temo spoznavanja gob. V nedeljo bo tekmovanje v pripravi gobovih jed, ki jih bodo obiskovalci lahko tudi poskusili.

V središču Maribora gobarska razstava ob tednu mobilnosti V mariborskem gobarskem društvu Lisička bodo imeli prvi večji dogodek 20. septembra, v okviru Evropskega tedna mobilnost, ko bodo pripravili svojo predstavitev in razstavo na Trgu svobode v Mariboru. Prvi konec tedna v oktobru bo sledila še razstava gob v Europarku.

Ne spreglejte