Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2008,
13.18

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2008, 13.18

8 let, 6 mesecev

Gibanje za pravičnost in razvoj svoje prve prostore odprlo v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Gibanje za pravičnost in razvoj je danes na Partizanski cesti 12 v Mariboru odprlo svoje prve prostore.

Ob tej priložnosti so odprli tudi razstavo fotografij in knjig Janeza Drnovška ter projektov gibanja, ki bo trajala do 6. maja. V novih prostorih z imenom Prireditveni center Maribor je potekal še tretji občni zbor gibanja.

Pejovnik: Združevalo nas bo Drnovškovo vizionarstvo

Gibanje je občni zbor namenilo pregledu svojega delovanja v letu 2007 in oblikovanju načrtov za letos. Nekaj deset članov in simpatizerjev gibanja je nagovoril njegov predsednik Stane Pejovnik. Ob tem se je spomnil pokojnega Drnovška, ustanovitelja in še vedno idejnega vodje gibanja. Kot je dejal Pejovnik, so Drnovškovi vizionarski pogledi tisto, kar bo gibanje združevalo tudi v prihodnje.

Stran od politike ohranjati "visoko moralo podobo"

Po besedah Pejovnika bo gibanje nadaljevalo z marsikatero še z Drnovškom dogovorjeno aktivnostjo. "Morali pa se bomo sproti odzivati tudi na nove probleme in se do njih, po njegovem zgledu jasno in neposredno opredeliti. Ker nismo neposredno vpleteni v politične igre in igrice, lahko in moramo ohranjati visoko moralno podobo gibanja," je dejal Pejovnik.

Mariborčani bogatejši za kvalitetne prireditve in javne razprave

Kot poudarjajo v gibanju, je prireditveni center pomembna pridobitev za Maribor, saj bo občanom doprinesel široko paleto kvalitetnih prireditev gibanja, nudil pa bo tudi možnost sodelovanja v javnih razpravah o perečih temah mesta. Center bo ponudil predavanja in okrogle mize, računalniško učilnico za starostnike, projekcije filmov ter knjižnico s knjigami in DVD-ji.

Predonost imajo ekologija, socialna politika in aktualnosti

V prireditvenem centru bo tudi sedež kluba samostojnih svetnikov mestne občine Maribor - svetnice Gaje Lašič z Liste Gibanje za pravičnost in razvoj in svetnice z Liste upokojencev Maribor Dragice Pavličič. Kot sta dejali, jima novi prostori dajejo možnost izvajati številne aktivnosti za člane njunih list, občane in širšo javnost. Po besedah Lašičeve bosta posebno pozornost namenjali ekologiji, socialni politiki in različnim aktualnostim v mestu.

Pohvalili Kanglerja

Odprtja prvih prostorov gibanja naj bi se kot častni gost udeležil mariborski župan Franc Kangler, vendar se je zaradi zadržanosti opravičil. Kot je dejal Pejovnik, je Kangler vselej izkazoval veliko mero razumevanja za civilno-družbeno poslanstvo gibanja. Mestna občina Maribor je gibanju tudi priskočila na pomoč pri iskanju primernih prostorov. Prostori na Partizanski 12 so namreč občinska last, gibanje pa jih je vzelo v najem.

Več sto članov in nekaj tisoč simpatizerjev

Po besedah Pejovnika ima Gibanje za pravičnost in razvoj več sto članov, ki plačujejo članarino in nekaj tisoč simpatizerjev. Slovesno odprtje prostorov je popestrila Lučka Šantl z igranjem na gonge. Po občnem zboru so se člani in simpatizerji gibanja odpravili na sprehod skozi mestni park do Treh ribnikov.

Ne spreglejte