SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fructal želi odkupiti vse breskve iz Vipavske doline

0,14

termometer

Fructal
Foto: Ana Kovač

Fructal, ki želi odkupiti celotno letino breskev pridelovalcev iz Vipavske doline, in Kmetijska zadruga Vipava sta se dogovorila, da bo osnova cena za odkup breskev enaka lanski in bo znašala 22 centov za kilogram. Odkupna cena za breskve, ki bodo sestavina izdelkov Vipavska breskev, pa 28 centov.

Fructal se je odločil zadržati predlani zvišano osnovno odkupno ceno z namenom spodbujanja lokalne pridelave vipavskih breskev in obnove obstoječih nasadov, so sporočili iz družbe.

Obeta se večja letina od lanske

Končna cena breskev bo lahko še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po višji ceni, to je 28 centov na kilogram.

Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in kmetijska zadruga trgu predstavila pred petimi leti. Blagovna znamka Vipavska breskev trenutno obsega šest izdelkov, z nakupom katerih potrošniki podprejo lokalno pridelavo breskev.

Novice Z namenom spodbujanja lokalne pridelave Fructal zvišal odkupno ceno breskev

V kmetijski zadrugi ocenjujejo, da bo letina še enkrat boljša kot lani. Predsednik zadruge Aleš Kosovel je ob podpisu pogodbe poudaril, da letos pričakujejo bistveno boljšo letino kot lani, ko jo je močno oklestila spomladanska pozeba. "Ocenjujemo, da bo skupna letina breskev znašala okoli 800 ton." Fructal bo tudi letos pogodbe sklepal neposredno s pridelovalci na sedežu podjetja 9. in 10. julija.

Odkup sadja se bo začel julija

Odkup sadja se bo predvidoma začel v tretjem tednu julija, v Fructalu se bodo prilagodili vremenskim razmeram in zorenju sadja. Predvidevajo, da bo odkup končan v avgustu, kupnino z naslova osnovne odkupne cene pa bo Fructal nakazal neposredno pridelovalcem v enem obroku, najpozneje do 15. septembra.

Posel danes Vipavska zadruga in Fructal dosegla dogovor o odkupu breskev

Kosovel je ob tem poudaril še, da "nakazilo v enem obrok kot tudi višja osnovna odkupna cena pridelovalcem veliko pomenita. Pridelovalci se namreč še vedno soočajo z nizkimi hektarskimi donosi, saj so količine pridelanih breskev pri nas lahko tudi do trikrat nižje kot v sosednjih državah. Sadjarjem zato svetujemo, da breskve prodajo na trgu svežega sadja, druge pa namenijo predelavi."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin