Torek,
5. 2. 2019,
16.23

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

10

Natisni članek

Samo Fakin zdravnik

Torek, 5. 2. 2019, 16.23

5 let, 2 meseca

Fakin za bolj obremenjene zdravnike predlaga višje plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

10

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ministrstvo za zdravje predlaga spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Tako model že velja za zasebnike in deluje, je pojasnil minister Samo Fakin, ki se je z napovedanim ukrepom odzval na današnji obisk vodstva sindikata družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj.

V kranjskem zdravstvenem domu se namreč soočajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine. Prejšnji teden so sporočili, da noben družinski zdravnik ne more več vpisovati novih bolnikov, zato so občanom svetovali, da si osebnega zdravnika izberejo drugje.

"Čeprav je denar zagotovljen, kljub večkratnim razpisom zdravnikov ne dobijo," je težavne razmere v Zdravstvenem domu Kranj v današnji izjavi za medije orisal tudi minister Samo Fakin. Ob tem minister želi javnost pomiriti s podatkom, da bo letos specializacijo družinske medicine končalo 51 zdravnikov, enako v prihodnjem letu, leta pa 2021 pa 31. Upokojilo pa se jih bo pol manj, kar po ministrovih besedah pomeni, da se pomanjkanje zdravnikov počasi zapolnjuje.

Samo Fakin
Novice Fakin: Sredstva za dvig plač so zagotovljena

Ker bodo prihodnje leto specializacijo zaključili tudi nekateri zdravniki v kranjski regiji, Fakin ocenjuje, da opredeljevanje novih bolnikov takrat ne bo več problem. "V skrajnem primeru pa ostane pot tako kot povsod po Evropi - da odpremo mejo za dodatne zdravnike iz Evropske unije in tretjih držav," je napovedal minister.

Ne glede na obremenitve so zdravniki plačani enako

Ena od težav zdravnikov primarnega zdravstva, ki v zadnjih mesecih vse glasneje opozarjajo na hude obremenitve pri svojem delu, je po ministrovi oceni tudi to, da družinski zdravniki predvsem v javnih zavodih niso plačani sorazmerno z opredeljenimi bolniki. "Ne glede na obremenitve so ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal Fakin.

"Ne glede na obremenitve so družinski zdravniki ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal minister Samo Fakin. | Foto: STA , "Ne glede na obremenitve so družinski zdravniki ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal minister Samo Fakin. Foto: STA , Zato so Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in Sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum predlagali spremembe kolektivne pogodbe, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi taka oblika nagrajevanja po delu rešila marsikatero težavo. Tako pravilo po Fakinovih besedah sicer že velja pri zasebnikih. "Tak model že imamo in deluje," je poudaril in dodal, da so se s predlogom v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Samo Fakin
Novice Fakin napovedal "mini" zakon, ki bi uredil zadeve v bolnišnicah

Na ministrstvu v teh dneh tudi zaključujejo pripravo osnutka predloga zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, ki ga je Fakin napovedal ob koncu minulega leta. Minister je danes napovedal, da v približno desetih dneh računa na pogovore znotraj koalicijskih partnerjev.