SiolNET. Novice Slovenija
5,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec: Vložitev nezaupnice načrtujemo do konca leta, s podpisi nam dobro kaže

5,22

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

"V načrtu imamo, da bi konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta, to se pravi, v naslednjem tednu," je po sestanku s predsedniki strank koalicije KUL dejal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Kot je povedal, pričakuje, da bodo v tem času zbrali zadosti podpisov. "Lahko rečem, da nam dobro kaže," je dodal. "Prepričan sem, da bomo imeli tisto potrebno podporo, da bo konstruktivna nezaupnica uspela," je povedal.

Kot je še povedal, so se na sestanku s predsedniki strank koalicije KUL dogovorili, da ga bodo naslednji teden tudi organi njihovih strank podprli kot kandidata za mandatarja.

To je po njegovih besedah pomembno zato, ker je v zadnjem času veliko špekulacij o tem, da naj bi mandatarstvo prevzela neka tretja oseba. Potrditev organov strank KUL bo po Erjavčevih navedbah zagotovilo, da bo takrat, ko bodo vložili nezaupnico vladi Janeza Janše, kandidat za mandatarja nove vlade on, piše STA.

Vložitev le, če bo 46 glasov

Erjavec je včeraj za STA dejal, da bo kandidiral za mandatarja morebitne nove vlade le, če bo imel 46 poslanskih podpisov. Toliko jih je namreč potrebnih za uspeh konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v KUL. Koliko podpisov mu je že uspelo zbrati, Erjavec včeraj ni razkril. Danes, kot kaže, napoveduje vložitev nezaupnice v vsakem primeru, piše STA.

Karl Erjavec Foto: STA

"Ravnamo po vodilu predsednika države Boruta Pahorja"

Po Erjavčevih besedah se ravnajo po vodilu predsednika države Boruta Pahorja, ki je po ponedeljkovem srečanju s predsedniki DZ, vlade in DS pozval, da se politična situacija razčisti čim prej.

Izpostavil je, da Slovenijo čakajo hudi izzivi, zlasti v zvezi z epidemijo, ter spomnil na število umrlih bolnikov s covid-19. Potem ko je Tomaž Gantar odstopil z mesta ministra za zdravje in je premier Janez Janša začasno prevzel vodenje tega ministrstva, Janša po Erjavčevih besedah prevzema tudi odgovornost za trenutne razmere.

"Vidimo, kakšni so rezultati. To je tudi razlog za to, da želimo novo vlado. Menimo, da je zelo neodgovorno, če se bo ta trend nadaljeval," je povedal Erjavec. Dodal je, da v DeSUS, ki zagovarja starejše, tega ne morejo mirno gledati. Po njegovem mnenju namreč nič ne pomaga, če dajejo 300 evrov za tiste, z najnižjimi pokojninami, po drugi strani "pa nam vsak dan za en avtobus starejših umre", piše STA.

"Gre predvsem za demontažo družbenih sistemov"

Po Erjavčevih ocenah je to priložnost tudi za poslance, da spremenijo to politiko, "ki je, kar se tiče epidemije, neuspešna". Spomnil pa je tudi na nekatere poteze aktualne vlade, med drugim glede financiranja nevladnih organizacij in medijev. "Gre predvsem za demontažo družbenih sistemov," je ugotavljal Erjavec.

Tako zlasti od poslancev SMC, ki se po njegovih trditvah ne počutijo dobro v tej vladi, pričakuje, da tako kot DeSUS prevzamejo odgovornost za spremembo stanja v državi. "Naslednji teden bomo vložili konstruktivno nezaupnico predvsem zato, ker je treba to stanje ustaviti," je napovedal, piše STA.

Zdravko Počivalšek Foto: STA

Erjavec: Počivalškova izjava o enotnosti SMC ni bila verodostojna

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je sicer minuli teden sporočil, da je osem poslancev SMC enotnih v tem, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja. A po Erjavčevih ocenah Počivalškova izjava o tem ni bila verodostojna, saj, da se je naknadno ugotovilo, da ni bilo tako. Erjavec še pravi, da poslanci SMC niso težava, temveč "rešitev našega problema". "Naš problem pa je, da je država zašla v povsem napačno smer," je dodal.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če poslanci SMC ne bodo prispevali svojih glasov zanj, pa je prvak DeSUS odgovoril: "To pomeni, da sestava tega DZ podpira drugo republiko, odsotnost vladavine prava, napade na medije, nefinanciranje nevladnih organizacij. Podpira to, da smo v družbi z Madžarsko in Poljsko. Če je to to, potem je pač to očitno trenutna volja DZ. Pa nisem prepričan, da je takšna."

Kot je še pojasnil, se ves čas pogovarjajo s poslanci, tako kot se tudi Janša, ki je imel sestanek tudi s poslanci DeSUS. Ob tem je zatrdil, da DeSUS zagotavlja glasove štirih poslancev za novo vlado. Poslanec Robert Polnar pa je, kot je po Erjavčevih navedbah sporočila občinska organizacija Šentjur pri Celju, izključen iz stranke. Predsednik DeSUS pričakuje, da se bo umaknil iz poslanske skupine, še piše STA.

Karl Erjavec Novice Erjavec: Za mandatarja bom kandidiral le s 46 poslanskimi podpisi #video Zdravko Počivalšek in Janez Janša Novice Analitika: Koalicija je oslabljena, a manjšinska le na papirju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin