Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DeSUS

Sreda, 4. 5. 2011, 7.23

8 let

Erjavec ustanavlja Mladi DeSUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Karl Erjavec pričakuje, da bodo 9. maja potrdili izstop iz koalicije. Sprejeli bodo resolucijo o pokojninski reformi, jeseni pa bo ustanovljen podmladek stranke upokojencev – Mladi DeSUS.

Predsednik stranke Karl Erjavec je za SiOL povedal, da so sejo sveta prestavili s petka na ponedeljek, 9. maja, ker imajo upokojenci zaradi 1. maja "podaljšan dopust". Svet bo, kot je znano, dokončno odločal o izstopu stranke iz vladne koalicije. "Želim, da na sejo pridejo vsi. Sprejeli bomo tudi resolucijo o pokojninski reformi, s katero želimo javnosti natančno pojasnili argumente proti reformi." Pisanje predvolilnega programa v polnem teku Da stranka "z glavo" ni več v koaliciji, kažejo tudi priprave na jesenski kongres DeSUS-a, na katerem bodo sprejeli volilni program za mandatno obdobje 2012–2016 in spremembe statuta. S temi bodo v "ustavo" stranke zapisali nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Ob tem je Erjavec ponovil pričakovanje, da bodo poslanci DeSUS-a na majski seji državnega zbora glasovali za nezdružljivost, kljub temu da stranka odhaja iz koalicije. Mladi množično v Mladi DeSUS? Predsednik stranke upokojencev je še napovedal, da bodo s spremembami statuta omogočili ustanovitev podmladka, ki se bo imenoval Mladi DeSUS.

"Stranki so se v zadnjem času pridružili številni mladi," je zatrdil Erjavec, ni pa odgovoril na vprašanje, ali je med mladimi člani stranke tudi kakšno javnosti znano ime in kdo je kandidat za vodenje podmladka stranke upokojencev.

Erjavec bi rezal število ministrstev Večji del volilnega programa je že napisan, zagotavlja Erjavec. V grobem ga sestavljajo načrt za oživitev gospodarstva in izhod iz krize, iskanje rešitev za starajočo se družbo glede na vse daljšo življenjsko dobo ter kako priti do cenejše države. Predlagali bodo zmanjšanje števila ministrstev in racionalizacijo javnega sektorja, v programu pa bodo tudi rešitve za zdravstveno reformo.

Pahor ne bo zdržal do konca mandata "Vse je odvisno od referendumskega 5. junija. V primeru padca pokojninske reforme bo Borut Pahor težko zdržal do konca mandata. Vlada bo v vakuumu, gre pa tudi za vlado, ki ni sposobna izpeljati nobene reforme," pravi nekdanji obrambni minister v vladi Janeza Janše in nekdanji okoljski minister v vladi Boruta Pahorja.

Erjavec je prepričan, da bodo po 5. juniju preigrani vsi scenariji – od tehnične vlade do tega, da bi Pahor predlagal glasovanje o zaupnici vladi, kar je Erjavec predsedniku vlade predlagal že po vladnem porazu na referendumu o malem delu.

Tudi Erjavec je bil poraženec referenduma o malem delu Na ugotovitev, da je bil poraženec na referendumu tudi sam, saj je DeSUS podpiral zakon o malem delu, pa je Erjavec dejal: "Nismo se preveč angažirali. Žal nam je bilo, da ni bilo kompromisa s študenti in sindikati, zakon pa smo podprli, ker je bilo malo delo omogočeno tudi upokojencem."

Ne spreglejte