Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
20.18

Osveženo pred

2 uri, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Državni zbor romsko naselje romska skupnost Romi

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 20.18

2 uri, 11 minut

DZ sprejel priporočila za učinkovitost reševanja romskih vprašanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
DZ, Anja Bah Žibert | Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. V ospredju poslanka SDS Anja Bah Žibert. | Foto STA

Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. V ospredju poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Foto: STA

DZ je na izredni seji s 50 glasovi za in 29 proti sprejel priporočila DZ o učinkovitosti obravnave romskih vprašanj, ki vladi predlaga pripravo sistemskih ukrepov s spremembo zakona o financiranju občin. Na koncu večurne razprave, ki se je na trenutke sprevrgla v politično obračunavanje, niso sprejeli dveh dopolnil opozicije.

"Očita se nam, da grdo gledamo romsko skupnost, to ni res"

Po večurni razpravi, ki so jo zahtevali poslanci iz vrst SDS, NSi, del poslancev Gibanja Svoboda, poslanec SD in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, so poslanci izglasovali predlog štirih priporočil DZ vladi, ki jih je minuli teden potrdil odbor za notranje zadeve.

Tako DZ vladi predlaga, da v roku treh mesecev pripravi sistemske ukrepe s spremembo zakona o financiranju občin. Občine bi morale o porabi sredstev, ki jih pridobijo na podlagi deleža romske populacije, poročati uradu za narodnosti. Predlagajo tudi pripravo pravne podlage za zagotovitev denarja, namenjenega kontinuiranim projektom za integracijo Romov.

Razprava se je sicer vrtela okoli tega, kdo, kdaj in kaj vse je storil pri reševanju romske problematike. Opozicijski poslanci so večkrat poudarjali, da so bili prvi, ki so te rešitve predlagali. "Očita se nam, da grdo gledamo romsko skupnost, to ni res. Po dolgoletni vladavini LDS, ko je prišla desnosredinska vlada, smo marca 2007 sprejeli zakon o romski skupnosti," je na očitke koalicije, da "desna sredina" rome getoizira, kriminalizira in izključuje, dejal Jože Horvat (NSi).

Romsko naselje Trata
Mnenja Franci Kek: Civili ciganijo Rome ali neukrepanje škoduje vsem

V SDS se sprašujejo: Ali smo pred zakonom vsi enaki?

Anja Bah Žibert (SDS) je večkrat poudarila, da so razmere na jugovzhodu države zaskrbljujoče. Kot je izpostavila, romski otroci ne prihajajo v šolo, globe se pišejo, kazni se ne izvršujejo, zato so po njenem potrebne sistemske spremembe. Tomaž Lisec (SDS) pa se je vprašal, ali smo pred zakonom vsi enaki, in hkrati odgovoril, da ne, kar lahko potrdi s primeri v Škocjanu, pa tudi v Sevnici. Romi kradejo, policiste ustrahujejo, za to pa niso kaznovani, je našteval in poudaril, da s predlogi oziroma dopolnili želijo med drugim državljanom zagotoviti varnost in povečati pooblastila policije. Predlagali so tudi sklic strateškega vrha političnih strank, da se nekaj naredi na temo reševanja romske problematike, česar DZ ni sprejel.

V nadaljevanju razprave je med drugim Lena Grgurevič (Gibanje Svoboda) izpostavila, da imamo neučinkovit sistem socialnega varstva, pa tudi težave pri izvajanju policijskih pooblastil. To težavo v sistemu vidi vse od osamosvojitve naprej.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar o romski problematiki: Slišali smo tudi kakšno krepko na račun policije #video

"Romi so v večini dobri"

Enega od vzrokov poslabšanja problematike na jugovzhodu države Branko Zlobko (Gibanje Svoboda) vidi tudi v ukinitvi schengna. "Občani ne zaupajo državnim organom, Romi so v večini dobri," je dejal in se vprašal, kaj delajo ali sploh ne delajo občinski odbori znotraj romske skupnosti.

Notranji minister Boštjan Poklukar je povedal, da je vlada pri tematiki Romov zelo aktivna in da verjame, da bodo čim prej prišli do vseh rešitev, da bodo umirili celotno situacijo in da se bomo, kar je "najpomembneje, vsi državljani čutili enaki pred zakonom".

Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. Na fotografiji notranji minister Boštjan Poklukar. | Foto: STA Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. Na fotografiji notranji minister Boštjan Poklukar. Foto: STA

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in enake možnosti Dan Juvan je povedal, da ministrstvo pripravlja zakon, ki bo ukinil spodbude za neobiskovanje vrtca. "Poznamo to, da tisti, ki svojih otrok ne vpišejo v vrtec, dobijo 20 odstotkov višji otroški dodatek. Ta ukrep je preživet, izhaja iz časov, ko smo imeli polno zasedene vrtce," je pojasnil.

Preberite tudi:

Igor Feketija, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Novice Igor Feketija: Najbrž je jasno, da bo otrok, ki se rodi v uti brez vode in elektrike, težko zaključil osnovno šolo
Občina Ribnica
Novice Romom v Ribnici voda po vključitvi v proces integracije. Oglasili so se tudi Kočevci.
Tatjana Brajdić
Novice Romkinja Tatjana iz Kočevja: Odnosi med nami in "civili" so katastrofa #video
Ne spreglejte