Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
11.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 11.24

8 let, 5 mesecev

DZ sprejel novi kazenski zakonik in novelo zakona o odvetništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ob ponovnem glasovanju je bilo za novi kazenski zakonik 49 poslank in poslancev (proti 26), za novelo zakona o odvetništvu pa 48 (proti 33).

DZ je vnovično glasovanje o obeh zakonih moral opraviti zaradi odložilnega veta državnega sveta, ob vnovičnem glasovanju pa je bilo za sprejetje zakonov potrebno zagotoviti večino 46 poslank in poslancev. Uzakonjena dosmrtna kazen in evidenca pedofilov Novi kazenski zakonik sicer uvaja številne novosti, med njimi možnost dosmrtnega zapora in evidenco pedofilov. Dosmrtna kazen je predvidena za kaznivo dejanje genocida, hudodelstva zoper človečnost in vojna hudodelstva. Na dosmrtni zapor bodo lahko obsojeni tudi tisti, ki bi zagrešili dve ali več kaznivih dejanj naklepnega odvzema življenja, za katera je zagrožena najvišja kazen 30 let zapora.

Mobbing kot posebno kaznivo dejanje Zakonik predvideva tudi možnost vzpostavitve posebne evidence storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. V zakoniku je posebno poudarjeno varstvo pravic delavcev. Nova oblika kaznivega dejanja s področja kršitev pravic delavk je preprečevanje delodajalcev, da bi v času zaposlitve zanosile. Kot posebno kaznivo dejanje je opredeljeno tudi šikaniranje na delovnem mestu, to je t.i. mobbing.

Odvetniške tarife po novem določene z zakonom Novela zakona o odvetništvu pa je podlaga za določanje odvetniških tarif. S tem zakonom odvetniških tarif ne bo več določala odvetniška zbornica, pač pa bodo določene z zakonom, in sicer z zakonom o odvetniški tarifi, ki je že v parlamentarni proceduri.

Spreminja se dosedanji pritožbeni postopek, s katerim se stranke lahko pritožijo nad delom odvetnikom. Do zdaj je imela glavno besedo pri takšnih pritožbah Odvetniška zbornica Slovenije, po novem pa bodo v odločanje na disciplinskih komisijah vključeni tudi člani, ki jih bo predlagal sodniški svet.

Ti bodo imeli na drugi stopnji odločanja tudi večino. Kot tretjo možnost novela uvaja določbo, da se lahko odvetniške družbe v skladu z prakso iz tujine preoblikujejo v družbe z omejeno odgovornostjo.

Da bo kazenski zakonik ob današnjem glasovanju dokončno potrjen, je bilo pričakovati, saj so mu podporo napovedali v koalicijskih SDS, NSi in SLS ter opozicijski SNS.

DS: Nepotrebna in nedogovorjena reforma kazenskega prava Kot je uvodoma pojasnil državni svetnik Mihael Jenčič, DS ni izglasoval veta zaradi tega, ker uvaja register pedofilov, podaljšuje zastaralne roke ali uvaja dosmrtni zapor, temveč ker je menil, da novi kazenski zakonik predstavlja nepotrebno in nedogovorjeno reformo kazenskega prava. Državni svetnik je opozoril na mnenje pravne stroke o spornosti zakonskih določb, poleg tega pa predlagatelj ni pojasnil, zakaj so takšne spremembe v splošnem delu zakonika sploh potrebne. Državni svet je še meni, da izvajalci na tako korenite, številne in obsežne spremembe niso pripravljeni, zato bi te povzročile nove sodne zaostanke.

Ministrstvo: Zakonik je bistveno boljši od veljavnega Predlagatelji zakonika očitke državnega sveta zavračajo, saj po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Roberta Marolta temeljijo na pavšalnih navedbah. Kot pravi Marolt, je novi kazenski zakonik moderen, ustrezen in bistveno boljši od veljavnega. Zakonik po njegovih besedah sledi trem pomembnim ciljem, in sicer boju proti korupciji, bistveno večji zaščiti delavcev ter zaščiti oseb, mlajših od 15 let. Marolt še dodaja, da so se pri pripravi splošnega dela zakonika zgledovali po zakonikih Nemčije, Avstrije in Finske.

DeSUS: Gre jim za vpis v knjigo zgodovine DeSUS je edina koalicijska poslanska skupina, ki zakonika ne bo podprla. Vili Rezman pojasnjuje, da ne podpirajo reforme, "ki ji gre bolj za to, da se bo sedanje ministrstvo vpisalo v knjigo zgodovine, sicer tako radikalnega hitenja in nasprotij ne bi bilo". Po njegovem mnenju so številni pomisleki državnega sveta vredni upoštevanja, denimo očitek, da novi zakonik prinaša ideološki in vrednostni preobrat.

Jelinčič: Dosedanji zakonik je omogočal tajkunizacijo Edina opozicijska skupina, ki bo zakonik podprla je SNS. Oo mnenju Zmaga Jelinčiča "potrebujemo več reda". Zaradi doslej veljavnih neustreznih kazenskih sankcij so se denimo "dogajale tajkunizacije", meni. V SNS so sicer pričakovali še dodatne sankcije, denimo za uživanje mamil, ki je v drugih evropskih državah kaznivo.

Sicer koalicija meni, da je zakonik dober, opozicija pa trdi predvsem, da je z njim nepotrebno hiteti.

Grims: Malo jim je mar Po mnenju Branka Grimsa (SDS) bodo tisti, ki bodo glasovali proti zakoniku, dokazali, "da jim je prav malo mar za zaščito zaposlenih, da jim je prav malo mar za to, da se bodočim mladim materam grobo posega v njihove temeljne človekove pravice, da jim je prav malo mar za zaščito naših najmlajših otrok in da jim je prav malo mar za učinkovit boj proti korupciji." Zato bo današnje glasovanje "trenutek resnice za Slovenijo", še pravi Grims.

Potrč: Toliko sprenevedanja se redko sliši Vodja poslancev SD Miran Potrč na takšne očitke odgovarja, da se "toliko nerazumevanja, zavestnega zavajanja, sprenevedanja in demagogije, kot je bilo izrečenega ob sprejemanju KZ, v državnem zboru redko sliši". Po njegovem mnenju so trditve, da tisti, ki nasprotujejo zakonu, nasprotujejo uvajanju nekaterih novih kaznivih dejanj, "debela laž". Gre za to, da je vlada pripravila popolnoma nov zakonik, ne da bi utemeljila razloge za sprejem, ki bi zahteval večjo skladnost pogledov v kazenskopravni stroki, pojasnjuje Potrč.

Ne spreglejte