Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2008,
16.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 11. 3. 2008, 16.11

8 let, 6 mesecev

DZ bo ponovno odločal o zakonu o zaključku denacionalizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje o predlogu zakonu o zaključku denacionalizacije, na katerega je državni svet podal veto, in ga nespremenjenega poslala v DZ za ponovno odločanje.

Zakon ne širi kroga upravičencev in glede na zakon o denacionalizaciji ne omogoča uveljavljanja novih pravic, so sporočili s pravosodnega ministrstva. Le najzahtevnejši primeri še niso rešeni Zakon o denacionalizaciji, ki je bil sprejet konec leta 1991, je za odločanje o denacionalizacijskem zahtevku določil rok enega leta od vložitve popolne vloge. Po skoraj 17 letih od njegove uveljavitve je preostal nerešen še majhen del zahtevkov, ki pa predstavlja najzahtevnejše denacionalizacijske postopke, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Ustavno sodišče je v številnih odločbah opozorilo na prepočasno postopanje državnih organov v denacionalizacijskih zadevah in izrazilo poziv vsem državnim organom po hitrem reševanju odprtih zadev v zvezi z vračanjem premoženja, opozarja ministrstvo. Ob tem je ustavno sodišče pozvalo vse državne organe, ki sodelujejo v postopkih denacionalizacije, da hitro rešijo odprte zadeve. "Ta poziv velja tako za sodišča, za pravobranilstvo, upravne enote, vlado in državni zbor," so še zapisali.

Cilj zakona je čimprejšnje vračanje premoženja Cilj zakona o zaključku vračanja podržavljenega premoženja je po navedbah ministrstva zagotoviti čim hitrejše zaključevanje postopkov vračanja podržavljenega premoženja in odpraviti nekatere pravne ovire za dokončanje teh postopkov. Poleg omenjenega je cilj zakona tudi omogočiti uresničitev ustavnih pravic do odločanja v razumnem roku in do učinkovitega pravnega sredstva.

Za pospešeno reševanje denacionalizacijskih postopkov določa nov zakon roke za zaključevanje denacionalizacije v sodnih postopkih in v postopkih predhodnih vprašanj, v katerih se ugotavlja državljanstvo upravičenca. Zakon predvideva trimesečni rok za odločitev prvostopenjskega in drugostopenjskega sodišča, poleg tega pa določa še nekatere specialne roke za sodišča, ki odločajo v denacionalizacijskih postopkih. Vse tehnične rešitve iz zakona sledijo pravnemu okviru zakona o denacionalizaciji, so še sporočili.

Sajovic: Denacionalizacije se ne da zaključiti v treh mesecih LDS bo ob ponovnem odločanju o zakonu o zaključku denacionalizacije glasoval proti zakonu. V LDS so prepričani, da zahtevkov, ki jih pravosodje ni uspelo rešiti v 17. letih, ni mogoče sedaj rešiti v treh mesecih. "To je pravljica za otroke," je povedal poslanec LDS Borut Sajovic.

Horvat: Proti zaključku denacionalizacije neutemeljena politizacija Pri nasprotovanju zakonu o zaključku denacionalizacije poteka neutemeljena politizacija, kjer se navajajo številne polresnice, je prepričan vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Zakon po njegovo ne more biti ustavno sporen, poleg tega pa je cenejši za proračun. V primeru referenduma v NSi verjamejo, da bodo ljudi prepričali o nujnosti zakona.

Ne spreglejte