Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Milan Balažic

Torek, 20. 5. 2014, 9.48

8 let

Druženje s pedofilom usodno za veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je predstavil dodatne ugotovitve izrednega nadzora na veleposlaništvu v Canberri. V četrtek bo na vladi predlagal Balažicev odpoklic.

Člane v Avstraliji živeče slovenske skupnosti je močno razburila udeležba obsojenega pedofila Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu. Karl Erjavec zato ocenjuje, da ni več objektivnih pogojev, da bi veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic še naprej opravljal to funkcijo. Kot je dejal Erjavec, so razlogi za to Balažicevi stiki z Omanom, predvsem pa to, da je Balažic na odprtju konzulata sedel za mizo skupaj z Omanom.

Balažic je sicer to zanikal, a so po zaključku nadzora po Erjavčevih besedah prejeli fotografije in izjave prič, ki potrjujejo, da je Balažic dejansko sedel z Omanom, kar je sprožilo burne reakcije. "Balažic mi je zagotavljal, da ni bil z Omanom, vendar me je zavajal," pravi Erjavec, ki je prepričan, da druženje z registriranim pedofilom meče slabo luč na veleposlaništvo.

Balažic, s katerim Slovenci v Avstraliji po Erjavčevih besedah ne želijo več sodelovati, ministrstva za zunanje zadeve prav tako ni redno obveščal o stikih z Omanom, kar pomeni kršitev zakona o zunanjih zadevah. Balažic je sicer v svojem zagovoru dejal, da so bili stiki z Omanom spodbujani s strani slovenske vlade.

"Osebno sem preveril, če je dejansko kdo s strani vlade naročal takšne stike z gospodom Omanom, in lahko jasno povem, da niti predsednica vlade niti noben minister slovenske vlade ni naročil takšnih stikov," je dejal Erjavec. Zaradi vsega naštetega bo na čertkovi seji vlade predlagal Balažicev odpoklic. Vlada nato predsedniku države odpoklic predlaga, predsednik pa ga izvede.

Kakšno je ozadje dogodka? Erjavec je sredi aprila odbor DZ za zunanjo politiko seznanil s poročilom o izrednem nadzoru v zvezi z odprtjem konzulata v Melbournu in pojasnil, da Nicholasa Omana ni bilo na seznamu povabljenih. Ob predstavitvi poročila je Erjavec povedal, da Nicholas Oman ni prejel povabila na sprejem. Na seznamu povabljenih je sprva res bilo njegovo ime, a ga je veleposlanik pozneje odstranil in z veleposlaništva niso poslali vabila Omanu.

Nadzor je pokazal, da je bila prireditev javna, prijavljena policiji in tako nikomur ni bilo mogoče preprečiti udeležbe. Pozneje je veleposlanik vse povabil na pogostitev in prišel je tudi Oman, je poročilo povzel minister. Glede sporne fotografije, na kateri sta skupaj za mizo veleposlanik Milan Balažic in Oman, pa je Erjavec pojasnil, da je veleposlanik pri tisti mizi samo čakal na svoj govor na pogostitvi. To je potrdil tudi Balažic, ki je povedal, da na pogostitvi po prireditvi mize niso bile postavljene v skladu s protokolom.

Ne spreglejte