Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

referendum pokojninska reforma delo na črno

Sobota, 4. 6. 2011, 7.28

8 let

Do 19. ure 12 kršitev referendumskega molka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Inšpektorat RS za notranje zadeve je do 19. ure obravnaval 12 kršitev referendumskega molka. Največ, sedem prijav se je nanašalo na domnevne kršitve volilnega molka v medijih.

Ena prijava se je nanašala na TV oddajo, šest pa na objavo na teletekstu ene od televizij, je povedal inšpektor Matija Remec. Po dve prijavi sta se nanašali na domnevne kršitve volilnega molka z objavami na spletnih straneh in na deljenje letakov v poštnih nabiralnikih. Ena prijava pa se je nanašala na agitiranje. Ob aprilskem referendumu o malem delu so na soboto do 19. ure prejeli 14 prijav, je še pojasnil Remec. Na twitterju in facebooku ni bilo kršitev Za razliko od referenduma o malem delu tokrat niso prejeli niti ene prijave, ki bi se nanašala na nagovarjanje volivcev preko družbenih omrežij, kot sta Twitter ali Facebook, je izpostavil inšpektor. Geografsko so pet prijav prejeli iz osrednjeslovenske regije, po dve iz Savinjske in Podravske, po eno pa iz Obalno-kraške, Gorenjske in Primorske regije, je še dejal Remec.

Poleg referendumov bodo v nedeljo v nekaterih lokalnih skupnostih potekale še volitve za člane krajevnih skupnosti. Popoldne so na inšpektoratu za notranje zadeve prejeli prijavo, ki se nanaša na domnevno kršitev volilnega molka preko interneta v zvezi s volitvami v krajevno skupnost na območju Savinjske regije.

Prepovedano navajanje h glasovanju Dan pred referendumom je zapovedan volilni molk. Ta bo veljal do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča v državi, v tem času pa je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev.

Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter pozivanje volivk in volivcev, kako naj glasujejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Globe v višini od 120 do 1200 evrov

Za kršitve volilnega molka so sicer predvidene globe v višini od 120 do 1200 evrov.

Ne spreglejte