Ponedeljek,
11. 5. 2020,
12.25

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

Natisni članek

Evropska unija Bruselj Anže Logar

Ponedeljek, 11. 5. 2020, 12.25

3 leta, 11 mesecev

Logar pisal Bruslju: Nekateri slovenski sodniki uporabljajo totalitarne simbole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

Anže Logar | Zunanji minister Anže Logar ocenjuje, da številni pravosodni postopki tečejo nerazumno dolgo. | Foto STA

Zunanji minister Anže Logar ocenjuje, da številni pravosodni postopki tečejo nerazumno dolgo.

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je v spremnem dopisu k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, poslanemu Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Po poročanju Dela je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

Anže Logar
Novice Logar zanikal, da je vladni odgovor Svetu Evrope depeša #video

Nova Evropska komisija, ki poudarja svojo zavezanost vladavini prava, je članice EU pozvala, naj ji pošljejo poročila o vladavini prava, na podlagi katerih bo pripravila letno poročilo.

Slovenija v Bruselj poslala 40 strani dolgo poročilo

Poročilo med drugim podrobno odgovarja na vprašanja, kako je z neodvisnostjo, kakovostjo in učinkovitostjo pravosodnega sistema. Vsebuje tudi vprašanja o medijskem pluralizmu, standardih varovanja svobode tiska, vprašanja, povezana s sistemom zavor in ravnotežij med vejami oblasti, ter vprašanja glede položaja nevladnih organizacij. 

sodišče, zatožna klop | Foto: STA , Foto: STA ,

Zunanji minister Anže Logar po poročanju Dela v njem navaja, da je za Slovenijo značilno, da se številni sodni postopki, ki tečejo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo. Prav tako trdi, da je Slovenija izgubila niz zadev na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Kazenski pregon bančnih goljufij je po mnenju ministra neučinkovit. Načelo videza nepristranskosti po njegovem mnenju ni spoštovano. Evropskemu komisarju je naznanil tudi to, da nekateri sodniki uporabljajo totalitarne simbole, a pri tem ni bil konkreten.

Evropska komisija, EU, zastava | Foto: Reuters Foto: Reuters V spremnem dopisu je Logar omenil, da je redno sodstvo obsodilo nekatere opozicijske politike, a je te postopke ustavno sodišče razveljavilo. Minister za zunanje zadeve je evropskega komisarja opozoril še na nedoslednost pravosodnega sistema v zadevi "pranje iranskega denarja". Zapisal je, da je parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodil sam, organom pregona posredovala številne dokaze o domnevnem pranju iranskega denarja, a zadeva ni dobila epiloga, pisanje Dela navaja STA.

Omenil je tudi, da je redno sodstvo obsodilo nekatere opozicijske politike, a je te postopke ustavno sodišče razveljavilo.

Pogrešali so glas Evropske komisije na področju vladavine prava

Minister za zunanje zadeve je evropskega komisarja opozoril še na nedoslednost pravosodnega sistema v zadevi "pranje iranskega denarja". Zapisal je, da je parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodil sam, organom pregona posredovala številne dokaze o domnevnem pranju iranskega denarja, a zadeva ni dobila epiloga, piše časnik.

Z MZZ so kasneje sporočili, da je Logar v tem pismu izrazil polno podporo komisiji v njenih prizadevanjih za pripravo celovitega in objektivnega poročila. Poudaril je tudi, "da smo v Sloveniji ob večkrat izpostavljenih težavah na področju vladavine prava doslej pogrešali glas Evropske komisije in drugih pristojnih evropskih institucij".

Evropska komisija ne komentira izmenjav med komisijo in državami članicami

V Evropski komisiji so v odzivu na dopis za STA dejali le, da so prejeli prispevek Slovenije v okviru priprav prvega letnega poročila komisije o vladavini prava in da bodo v sklopu teh priprav nadaljevali dialog z vsemi članicami.

Vsebine dopisa v komisiji niso komentirali. Na vprašanje, kako komentirajo kritiko, da je bilo v minulih letih pogrešati glas Evropske komisije glede vladavine prava v Sloveniji, so odgovorili, da "v skladu z običajno prakso ne komentirajo izmenjav med komisijo in državami članicami".

Pri poročilu sodelovali še dve ministrstvi

Poročilo, ki ga Slovenija poslala v Bruselj v začetka maja obsega 36 strani, ob tem pa še spremni dopis ministra Logarja. Dopis je bil naslovljen na evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa.  Poročilo so pripravili skupaj z ministrstvoma za pravosodje in kulturo ter nekaterimi drugimi institucijami na področjih, ki jih bo obravnavalo poročilo komisije, so za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Takšna poročila bodo predvidoma letna, pripravili pa jih bodo tudi na podlagi obiskov predstavnikov komisije po državah članicah. Njihova vsebina bo na dnevnem redu sveta za splošne zadeve jeseni, piše STA.

Kozlović: Dopis ministra za zunanje zadeve ni bilo stališče vlade

Poročilo je v večjem delu pripravilo ministrstvo za pravosodje, je za Delo pojasnila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlović, a dodala, da ima minister za zunanje zadeve svoje mnenje o stanju v pravosodju, njegov dopis pa ni bilo stališče vlade. Kot je navedla, je njeno stališče do pravosodja pozitivno, podajanje mnenj k poročilu pa po njenem ni potrebno.

Lilijana Kozlovič | Foto: STA , Foto: STA ,

Na Vrhovnem sodišču pa so po poročanju medijev presenečeni nad dopisom Logarja in z njim niso seznanjeni. Ko ga bodo prejeli, pa se bodo do njega opredelili in s svojim mnenjem seznanili tudi komisarja za pravosodje, če bo to potrebno. Na vrhovnem sodišču ne vedo, na katerih podlagah je bil dokument sestavljen. Med drugim pa poudarjajo, da sodstvo že leta posluje vse bolj učinkovito in uspešno, tudi v primerjavi s tujino, ter uživa višjo stopnjo zaupanja javnosti kot drugi dve veji oblasti, poroča STA.

Levica bo zaradi Logarjevega pisma Bruslju glede pravosodja zahtevala sejo OZP

Matej Tašner Vatovec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač V Levici so v odzivu na pismo zunanjega ministra Logarja Evropski komisiji napovedali zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP).

"MZZ molči, ko 'prijatelj' (madžarski premier Viktor) Orban provocira z ozemeljskimi težnjami, istočasno 'špeca' lastno državo v mednarodnem okolju," je na Twitterju zapisal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Vlada je po njegovih besedah v teh mesecih "postala ekspozitura stranke SDS", kar je "nedopustno, poroča STA.

"Napovedujemo zahtevo za sklic nujne seje OZP," je dodal v odzivu na Logarjevo pismo Evropski komisiji.

V koalicijskih strankah tega pisma niso želeli konkretno komentirati. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dejal le, da v stranki s pismom niso bili seznanjeni, še dodaja STA.

Anže Logar
Novice Depešo o medijih pripravil Ukom, Levica poziva Logarja k odstopu