SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sindikat delavcev v zdravstveni negi za 5. december napovedal nov stavkovni dan

Delavci v zdravstvu bodo 5. decembra stavkali

0,30

termometer

medicinske sestre
Foto: Matej Leskovšek

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je na izredni seji republiškega odbora odmrznil sindikalne aktivnosti in napovedal nov dan stavke za 5. december. Napovedali so tudi zaostrovanje aktivnosti, če do napovedane stavke od vlade ne bodo dobili resnih zagotovil o razrešitvi problematike in zavezujočih dogovorov o stavkovnih zahtevah.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, v sindikatu menijo, da je vlada doslej namerno zavlačevala s sprejemom pogajalskih izhodišč, da bi tako še naprej varčevala na plečih zaposlenih v zdravstveni negi.

Dovolj jim je čakanja in prijaznih izjav

Zaposlenim v zdravstveni negi je namreč "dovolj čakanja in prijaznih izjav vladnih predstavnikov o tem, kako je zdravstvo prioriteta politike, in njihovih stalnih zagotavljanj o pripravljenosti za razrešitev stavkovnih zahtev". Ugotavljajo, da si vlada očitno ne želi iskreno rešiti problematike, s katero se že nekaj let srečuje najštevilčnejša poklicna skupina v zdravstvu.

medicinska sestra medicinske sestre Novice Zakaj medicinske sestre odhajajo iz slovenskih bolnišnic

Če bi jim bilo mar, bi rešili težave

Če bi politikom bilo mar za zdravje in blagostanje državljanov, bi našla voljo, čas in načine za zaustavitev odhajanja medicinskih sester in bolničarjev z najtežjih delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, so prepričani v sindikatu. S tem bi poskrbeli, da se ne bi zapirali bolnišnični oddelki, da ne bi odpovedovali operacij in da se obremenitve zaposlenih ne bi nehumano stopnjevale.

Kaj pričakujejo od pogajanj

Sindikat še pričakuje, da se bodo pogajanja z vlado osredotočila na stavkovne zahteve zaposlenih v zdravstveni negi in nadaljevala tam, kjer so bila spomladi prekinjena. Hkrati pa bo sindikat zahteval tudi zagotovitev dodatnega plačila za najzahtevnejša delovišča znotraj zdravstvene nege, kjer je pretočnost kadra največja, in sprejem dogovora o odpravi osemodstotnega znižanja plač.

Tudi ostali zdravstveni sindikati so se kritično odzvali na njihovo torkovo srečanje z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Kot so sporočili, so od ministrstva pričakovali bolj konkreten odziv: "Dobili smo nekaj, kar lahko razumemo kot popolno nepoznavanje sistema oziroma upamo, da ni še huje, da gre celo za dobro poznavanje sistema in hkrati namerno ignoranco."

Ponovno so opozorili tudi na njihovo zahtevo po sprejemu standardov in normativov za vse zaposlene v dejavnosti zdravstva. Kot povsem neprimerne so ob tem označili ministrove izjave, da bi zaposleni z delom šest in pol ur na dan lahko zadovoljili potrebe zdravstva.

medicinske sestre Novice "Delamo, kot bi vozili avto iz leta 1984 brez tehničnega pregleda"

Prvič za pogajalsko mizo že v petek

Vladna pogajalska skupina in sindikati javnega sektorja bodo za pogajalsko mizo prvič sedli v petek, ko jim bodo predstavili vladna izhodišča za pogajanja. Časa za dogovor ni prav veliko, če želi vlada preprečiti nov stavkovni val, ki je že napovedan za začetek decembra. Za 4., 5. in 6. december je stavkovne dni napovedal že Sviz. Sklep o začetku priprav na splošno stavko javnega sektorja s protestnim shodom je že sprejela tudi koordinacija stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Začetek stavke so prav tako napovedali za 4. december. Oktobra pa so vnovično izvajanje stavke že začeli policisti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin