Petek,
20. 9. 2019,
11.50

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

projekti Karavanke

Petek, 20. 9. 2019, 11.50

4 leta, 7 mesecev

Dars se bo za gradnjo druge cevi predora Karavanke pogajal s tremi ponudniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

predor Karavanke | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Dars je v pogajanja za izbor izvajalca druge cevi predora Karavanke povabil tri od petih ponudnikov, poročajo mediji. V Darsu odločitve, na katero so še mogoče pritožbe, vsebinsko ne komentirajo, dokler ne bodo z njo seznanjeni vsi ponudniki.

drugi tir
Novice Komisija DZ za nadzor javnih financ za revizijo vseh naročil 2TDK

Po navedbah TV Slovenija in časnika Delo se bo Dars za oddajo javnega naročila za gradnjo druge cevi karavanškega predora pogajal s turškim Cengizom, ki je oddal najnižjo ponudbo, vredno 99,6 milijona evrov, konzorcijem podjetij Kolektor CGP, Riko in Yapi Merkezi (121 milijonov evrov) ter podjetjem Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto (121,5 milijona evrov).

Dars si želi javno naročilo končati čim prej

Zunaj boja za gradnjo predorske cevi sta tako ostala grški J&P Avax, ki je dela ocenil na 115 milijonov evrov, in Gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom s ponudbo v vrednosti 122,2 milijona evrov.

Dars si želi javno naročilo končati čim prej, vsekakor si pravnomočnosti izbire izvajalca gradnje druge cevi želijo do konca letošnjega leta, a je časovnica zaradi možnosti pritožb negotova. Dars je v sredo omenjenih petim ponudnikom sporočil odločitev glede pogajanj. Po dvigu priporočene pošte imajo ponudniki osem delovnih dni časa za morebitno pritožbo. Če bo do nje prišlo - pričakovati je, da bo -, bo zadeva nato spet romala na državno revizijsko komisijo.

predor Karavanke | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Če pritožbe morda le ne bi bilo, bodo stekla pogajanja. Po navedbah Dela se bo Dars s ponudniki pogajal v štirih krogih, najmanjše mogoče znižanje cene v enem krogu bo milijon evrov.

Dars je izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora začel iskati že decembra 2017, a so pritožbe oddajo naročila močno zavlekle. S tem se je zamaknila tudi gradnja, katere začetek je bil predviden sredi lanskega leta. Gradnja avstrijske strani predora je tako stekla že septembra lani, medtem ko slovenska stran še nima izbranega izvajalca. Sama gradnja naj bi sicer trajala pet let.

Dušan Zorko
Novice Kdo vodi 2TDK: Dušan Zorko ali veliki gradbinci?