Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2013,
18.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2013, 18.22

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Bohinci nimajo le jezera, temveč tudi dobro znani bohinjski sir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes v oddaji Danes o neurjih, prometu in turistični sezoni v Bohinju, ki bo dosegla vrhunec s kresno nočjo. Tamkajšnji gostinci si manejo roke, trpi pa predvsem narava.

Slika danes zjutraj je bila precej žalostna. Šele jutro je namreč pokazalo pravo opustošenje, ki so ga prinesla nočna neurja. Po tem, ko je bilo čez dan najhuje v osrednji Sloveniji ter proti dolenjskim koncem, je bilo ponoči precej huje v Prekmurju.

Naval turistov je skoraj popolnoma ohromil primorske ceste. Tridesetkilometrska kolona od Kozine do Staroda - čakanje za prestop meje je 2 uri in pol. Mejna prehoda Jelšane in Dragonja - čakalna doba za izstop iz Slovenije 1 ura. Prometna nesreča na avtocesti pri Uncu - 10 kilometrski zastoj. Kolone so tudi na avtocesti proti Kopru - zaradi varnosti so morali občasno zapirati predor Dekani.

Turistična sezona bo drevi dosegla svoj vrhunec s kresno nočjo tudi v Bohinju. Obiskovalcev bo nedvomno veliko, a toliko, kot jih je bilo na skrajnem koncu bohinjske doline pred tednom dni, jih verjetno še lep čas ne bo. V nedeljo jih je ob jezeru in v njem ohladitev iskalo kar 20.000. Gostincem in ponudnikom turističnih storitev so se od veselja kar svetile oči, na drugi strani pa ima tako množičen obisk tudi svoje številne manj svetle plati. Od onesnaženega jezera, kupov smeti, poteptanih travnikov, zatrpanih cest in zasmrajenega ozračja. In vse to sredi Triglavskega narodnega parka.

Bohinci pa nimajo le obleganega jezera, ampak tudi vsem dobro znan bohinjski sir, ki ga pridelujejo v sirarnah v dolini ter na planinah. Te so združene v sirarsko pot, za katero imata največ zaslug Dušan Jovič in Janez Zupanc. Sirarska pot, ki sta jo začrtala, se razteza prav do planine Konjščica, skoraj 1500 metrov nad morjem. Ljubitelji gora so tam zgoraj deležni toplega sprejema, poleg sira pa si lahko omislijo še domači jogurt in štruklje.

V oddaji Danes pa še o bikini rekordu, slovenskih rekordih v Guinessovi knjigi, poplavah v ZDA in spopadih v Belfastu. Vabljeni k ogledu!

Ne spreglejte