Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2007,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2007, 12.27

8 let

Dan boja proti nasilju nad ženskami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Majda Potrata (SD) je predstavila prevod priročnika za poslanke in poslance z naslovom Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami.

Ob 25. novembru, mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, je predsednica komisije DZ za peticije in človekove pravice Majda Potrata (SD) izpostavila, da bi bilo prav, da poslanci z govorjenjem o razširjenosti nasilja nad ženskami stopimo v krog tistih, ki so sklenili pretrgati molk, in sprejmemo ustrezne ukrepe za preprečevanje tovrstnega nasilja, je dejala. Nasilje nad ženskami je vsako nasilno dejanje, ki temelji na spolu in ima oziroma utegne imeti za posledico telesne, spolne ali duševne poškodbe ter trpljenje žensk, je pojasnila poslanka. Boj proti tovrstnemu nasilju je po njenih besedah "nekaj, kar mora najti odmev v slehernem od nas". Namen publikacije je, da poslanci podprejo kampanjo Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami in v svojem okolju širijo zavest, kako pomemben je ta problem.

Moški bi morali biti glasnejši

Majda Potrata je sicer dejala, da nasilje nad ženskami med parlamentarci ni popularna tema, ker "ne zanima časnikov in volivcev". Še posebej pomembno se ji zdi, da bi o nasilju nad ženskami spregovorili moški. Po njenih besedah bi morali biti glasnejši tisti moški, ki sicer niso nasilni in so tiho pred tistimi, ki izvajajo nasilje, prav vsi pa bi se morali zamisliti nad tem, da se lahko nasilje dogaja njihovim materam, ženam ali hčeram.

"Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami"

Svet Evrope je junija lani sprejel resolucijo 1512 in priporočila z naslovom Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami. Priporočila narekujejo, kaj naj nacionalni parlamenti 47 držav članic Sveta Evrope storijo, da bi se spopadli s perečim in vsenavzočim problemom nasilja nad ženskami v družinah. Državni zbor je bil z omenjeno resolucijo seznanjen novembra lani, komisija za peticije pa je za osveščanje o problemu marca letos pripravila posvet o nasilju nad ženskami v družini.

ZN dan proti nasilju žensk razglasili leta 1999

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Po podatkih Združenih narodov naj bi bila vsaj ena izmed treh žensk bodisi fizično napadena, prisiljena v spolni odnos ali kakor koli drugače zlorabljena, so sporočili iz Ženskega lobija Slovenije. Na ta dan bodo v Sloveniji nevladne organizacije pripravile številne dejavnosti in hkrati pozdravile začetek mednarodnih dnevov aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki bodo potekali do 10. decembra.

Ne spreglejte