Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
15.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

video advertorial

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 15.09

2 meseca, 2 tedna

Da boste vedeli, s kom imate opravka v poslu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razmišljate o svojem podjetju? Postopek je čisto preprost: na AJPES-u vam bodo pomagali z vsemi potrebnimi informacijami in vas hkrati hitro vodili prek postopka registracije.

AJPES praznuje 10. obletnico izvajanja registrske dejavnosti, v tem času so opravili prek 120 tisoč postopkov registracij in pomagali številnim slovenskim podjetnikom – tako pri sami registraciji kot pri informiranju z ažurnimi podatki, ki so ključnega pomena za uspešno in konkurenčno poslovanje tako v slovenskem kot tujem okolju.

AJPES je najpomembnejša informacijska točka vsem podjetnikom, ki iščejo zanesljive podatke, in je ključni partner vsem bodočim podjetnikom, ki iščejo pomoč pri zagonu svojega podjetja.

Registracija na AJPES-u je namreč hitra in preprosta – brez čakalnih vrst in iskanja dokumentacije.

Zakaj so najboljša rešitev za podjetnike in kako jim je uspelo postati najbolj obširna informacijska mreža, smo se pogovarjali s Tejo Batagelj, namestnico direktorice na AJPES-u in vodjo Sektorja za registre in evidence podatkov.

AJPES letos praznuje 10. obletnico izvajanja registrske dejavnosti in točk VEM. Kateri so bili vaši glavni mejniki? AJPES je leta 2005 prevzel vodenja vpisnika samostojnih podjetnikov znotraj Poslovnega registra Slovenije in tako začel z izvajanjem registracij s. p., ki je od takrat brezplačna. Tega leta je začel ponujati storitev kot točka VEM, tri leta pozneje pa je postal upravljavec sodnega registra.

AJPES je najpomembnejša točka VEM po obsegu opravljenih storitev v Sloveniji. Od skupaj 141 točk VEM jih ima AJPES samo 12, ampak opravi preko 50 odstotkov postopkov za samostojne podjetnike in prek 80 odstotkov za gospodarske družbe.

Zakaj je registracija podjetja na AJPES-u hitrejša in bolj preprosta? Prav veliko število strank nam omogoča, da storitve izvajamo hitro. In hitrost je pogosto razlog, da se stranke obrnejo na nas. AJPES je registrski organ za samostojne podjetnike in upravljavec sodnega registra, zato to področje poznamo bolj poglobljeno in tako storitve opravljamo bolj strokovno in zanesljivo. Poleg tega stranke na naših izpostavah dobijo vse druge potrebne informacije, ki jih potrebujejo ob zagonu podjetja.

Registracijo podjetja ste zelo poenostavili tudi z uvedbo sistema VEM. Kako deluje? Komu je namenjena? Katere poti nam prihrani? Sistem omogoča, da lahko stranka na enem mestu odda vlogo za registracijo, obenem pa prijavi davčne podatke, prijavi zaposlene v obvezna socialna zavarovanja in odda vlogo za obrtno dovoljenje. Prihranjeno mu je veliko poti, saj ne potrebuje obiskati več ustanov. Vse lahko opravil prek portala e-VEM ali pa na točki VEM.

Kakšen je postopek registracije podjetja? Koliko časa nam to vzame? Koliko dokumentov potrebujemo? Registracija se izvede na datum, ki ga predlaga stranka. Za registracijo pa potrebuje samo osebni dokument in davčno številko. Poleg tega mora vedeti, kakšen bo naziv firme, kje bo imela sedež in katero dejavnost bo opravljala. K vlogi mora predložiti tudi izjavo lastnika objekta, ki dovoljuje poslovanje na naslovu objekta, katerega lastnik je.

Na dan vpisa izdamo sklep o vpisu in ga pošljemo podjetniku. Podjetnik lahko dobi elektronsko vročen sklep v varni poštni predal ali pa sklep pošljemo po priporočeni pošti. Takoj po vpisu so njegovi podatki že vidni na našem spletnem portalu AJPES.

Kakšne omejitve obstajajo pri ustanovitvi lastnega podjetja in katere podatke preverite preden potrdite registracijo? Pred vpisom podjetja v Poslovni register Slovenije preverimo, ali je bodoči podjetnik pravnomočno obsojen na zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja, ki je določeno v zakonu o gospodarskih družbah. Če obstaja takšna omejitev, vpis zavrnemo, sicer pa potrdimo. Preverimo tudi ustreznost predlaganega naziva podjetja.

Hkrati preverimo tudi, ali je podjetnik morda z več kot 25-odstotnim deležem posredno ali neposredno udeležen v družbi, ki je objavljena na seznamu davčnih neplačnikov ali nepredlagateljev davčnih obračunov. Če je, potem sistem ne dovoli nadaljevanja postopka oddaje vloge za registracijo dokler obveznosti niso poravnane. S 1. 1. 2016 pa se bodo omejitve še nekoliko zaostrile.

Njihovo stalno prizadevanje za izboljšanje informacijskih storitev, ki so pisane na kožo zahtevam strank, je AJPES-u prinesel posebno priznanje - eNagrado za najboljši informacijski projekt leta 2014, in sicer za vzpostavitev Registra zavezancev za informacije javnega značaja.

Ne spreglejte