Petek,
31. 1. 2020,
11.13

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

22

Natisni članek

Miro Cerar arbitraža Sodišče EU

Petek, 31. 1. 2020, 11.13

4 leta, 2 meseca

Cerar: Ne gre za pravno zmago Hrvaške, arbitraža je veljavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

22

Miro Cerar | "Vsak teden bomo Hrvaško spomnili, da mora spoštovati arbitražo," pravi Miro Cerar. | Foto STA

"Vsak teden bomo Hrvaško spomnili, da mora spoštovati arbitražo," pravi Miro Cerar.

Foto: STA

Zunanji minister Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je v odzivu na odločitev Sodišča EU, da ni pristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški, obžaloval, da sodišče ni zbralo dovolj poguma, da bi odločilo o pomembnem pravnem vprašanju v EU. A Slovenija je dosegla tudi pomemben cilj, je dejal. Odzval se je tudi premier Šarec in opozoril, da ni čas, da bi sosedje odpirali šampanjce. 

Kot je povedal zunanji minister Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, se je Sodišče EU razglasilo za nepristojno, a je na drugi strani tudi jasno zapisalo, da morata državi pogodbenici arbitražnega sporazuma storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne sodbe. "To je jasen signal, da je treba arbitražo implementirati na obeh straneh," je dejal Cerar in povedal, da je zadovoljen, da je sodišče izrecno potrdilo, da je arbitražna razsodba veljavna in zavezujoča. S tem smo po njegovih besedah dosegli pomemben cilj, piše STA.

Cerar: Sodba ni pravna zmaga Hrvaške

Sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da ni pristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški glede izvrševanja arbitražne odločbe. Je pa zapisalo, da sta Slovenija in Hrvaška zavezani, da si prizadevata najti rešitev. Pritožba na odločitev sodišča ni mogoča. Več v članku: Abritraža: sodišče se je izreklo za nepristojno.

Cerar je sicer poudaril, da je sodišče navedlo tudi, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo. "To je še en dokaz, da je imela Slovenija ves čas prav, da mora tudi Hrvaška izvršiti arbitražno odločbo," je dejal. Ob tem je izrazil obžalovanje, da sodišče ni zbralo dovolj poguma, da bi odločilo o tem pomembnem vprašanju, ki zadeva evropsko pravno ureditev.

Hrvaška ne priznava mednarodno veljavne arbitražne sodbe o meji s Slovenijo. Na fotografiji hrvaški premier Andrej Plenković. | Foto: Reuters Hrvaška ne priznava mednarodno veljavne arbitražne sodbe o meji s Slovenijo. Na fotografiji hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: Reuters

Preberite še:

Piranski zaliv, Obala, morje
Novice Sodišče EU glede arbitraže: Nismo pristojni #video
jutarnji
Novice Hrvaški mediji: Končni pravosodni poraz Slovenije
Piranski zaliv in rt Savudrija
Novice Predsednikov svetovalec: Precej naivno, če je kdo pričakoval kaj drugega #video

"To pomeni defenzivno držo glede vladavine prava, evropskega pravnega reda in tudi mednarodnega prava," je opozoril Cerar in izrazil je upanje, da to ne bo postala prevladujoča praksa v evropskih institucijah. Ocenil je, da bi sodniki gotovo odločili, da Hrvaška krši evropski pravni red, če bi šli v vsebinsko odločanje.

Kot je še dejal zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, sodba ni pravna zmaga Hrvaške. "Vsak teden jo bomo spomnili, da mora spoštovati arbitražno razsodbo," je še povedal. "Dvostranski pogovori in druge akrobacije za nas absolutno niso sprejemljivi," je poudaril Cerar. Minister je menil, da sodba sodišča v Luksemburgu ni pravna zmaga Hrvaške. "Vsak teden jo bomo spomnili, da mora spoštovati arbitražno razsodbo," je še dodal Cerar.

Šarec: Slej kot prej bodo morali spoznati veljavnost arbitražne sodbe

Marjan Šarec je glede današnje odločitve sodišča, da ni pristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški, povedal, da "ni ravno čas, da bi sosedje odpirali šampanjce". Kot je izpostavil, bodo morali slej kot prej spoznati, da je arbitražna sodba veljavna in tudi današnja sodba je poudarila pomen spoštovanja mednarodnega prava.

Kot je povedal Šarec, sodba ponovno poudarja, da je treba spoštovati mednarodno pravo. | Foto: Reuters Kot je povedal Šarec, sodba ponovno poudarja, da je treba spoštovati mednarodno pravo. Foto: Reuters

Pojasnil je, da je sodba povedala le, da sodišče ni pristojno odločati v tožbi, ki jo je Slovenija proti Hrvaški vložila zaradi nespoštovanja evropskega prava v povezavi z uresničevanjem arbitražne razsodbe. "Je pa zato drugje jasno zapisano, da je arbitraža veljavna in da je treba spoštovati mednarodno pravo. Tako da je tukaj bitka za interpretacijo," je poudaril Šarec.

Na novinarsko vprašanje, ali je bila vložitev tožbe morda napaka, pa je Šarec povedal, da je to težko soditi. "Tožbo je vložila še vlada v odhodu. Takrat je bila odločitev taka," je dejal, a izpostavil, da ni mogoče govoriti o napaki, saj "ta sodba ponovno poudarja, da je treba spoštovati mednarodno pravo".

SAB: Vsako odločitev sodišča je treba spoštovati, tudi arbitražno razsodbo

Na odločitev Sodišča EU so se odzvali tudi v stranki SAB. Poudarili so, da je vsako odločitev sodišča treba spoštovati, tudi današnjo odločitev Sodišča EU, da ni pristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže. Ob tem so po poročanju STA poudarili, da to ne pomeni, da arbitražna razsodba, o kateri je junija 2017 dokončno odločilo arbitražno sodišče v Haagu, ne velja in je ni treba spoštovati.

Miru Cerarju bi morali prepovedati kakršnokoli udejstvovanje na političnem področju, "ker dela državi škodo", meni prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. | Foto: Ana Kovač Miru Cerarju bi morali prepovedati kakršnokoli udejstvovanje na političnem področju, "ker dela državi škodo", meni prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Foto: Ana Kovač

"V SAB ne pristajamo na tezo, da je Slovenija drugorazredna država, več kot očitno pa je njeno moč in vpliv v Evropski uniji treba okrepiti. Pri tem morajo svojo vlogo odigrati predvsem naši evropski poslanci," so pozvali. V stranki zagovarjajo vladavino prava in si želijo, da se arbitražna razsodba med Slovenijo in Hrvaško dosledno spoštuje in izvaja tudi v praksi. To po njihovih navedbah izhaja tudi iz danes razglašene odločitve Sodišča EU.

Jelinčič: Cerar naj državi povrne stroške

Za prvaka SNS Zmaga Jelinčiča je odločitev Sodišča EU, ki se je v primeru slovenske tožbe glede arbitraže izreklo za nepristojno, pričakovana. Kot je dejal za STA, je Mira Cerarja še kot premierja ob odločitvi za tožbo pozval, naj ne dela neumnosti. Po Jelinčičevi oceni bi morala tudi Slovenija odstopiti od spoštovanja arbitražne odločbe. Po njegovih trditvah je Cerar po pogovorih z vodji parlamentarnih strank v predsedniški palači lagal, da so se vsi strinjali s tožbo. SNS se namreč ni.

Edina rešitev je, da Cerar, ki zdaj opravlja tekoče posle ministra za zunanje zadeve, povrne stroške, ki jih je z odločitvijo naredil državi, meni prvak SNS. Prav tako bi se moralo po njegovem mnenju Cerarju prepovedati kakršnokoli udejstvovanje na političnem področju, "ker dela državi škodo". Sicer pa bi po ocenah Jelinčiča tudi naša država morala odstopiti od spoštovanja arbitražne razsodbe in ponovno vzpostaviti red na osnovi internacionalno-pravnih in relevantnih dejstev.

Levica: Slovenija mora vztrajati pri arbitražni razsodbi

Po oceni Levice si mora država za uveljavitev arbitražne odločbe prizadevati tudi z intenzivnejšim diplomatskim delovanjem. "V dolgem desetletju smo videli, da kazanje mišic nikoli ni obrodilo sadov," je dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Današnja odločitev Sodišča EU Vatovca ni presenetila, saj je bila pričakovana. Spomnil je, da so na to v Levici skušali opozoriti prejšnjo vlado, ko je ta sprejemala odločitev o tožbi, a za to ni bilo posluha.

Ne glede na današnjo odločitev sodišča pa je naloga države po njegovih besedah predvsem v tem, da si še naprej prizadeva za uveljavitev arbitražne odločbe. "To pomeni neko bolj intenzivno diplomatsko delovanje s Hrvaško, po drugi strani pa bo treba začeti razmišljati tudi o tem, kako z mehkejšimi pristopi in ne s tožbami prepričati Hrvaško, da sprejme arbitražno odločbo," je pozval vodja poslanske skupine Levice.

Slovenski evropski poslanci različno o odločitvi Sodišča EU

Slovenski evropski poslanci so se na današnjo odločitev Sodišča EU odzvali različno. Poslanca Milan Zver in Romana Tomc (oba EPP/SDS) sta ocenila, da je odločitev sodišča pričakovana, in sta bila med drugim kritična do ravnanja odhajajoče slovenske vlade. "Od 'fantastičnega dne' je ostal le še težak račun za davkoplačevalce, ki so za arbitražo do zdaj plačali že konkretno več kot sedem milijonov evrov," je bil kritičen Zver. Tomčeva je odločitev sodišča v Luksemburgu označila za novo blamažo odhajajoče slovenske vlade v vrsti zgrešenih potez v postopku reševanja vprašanja meje s Hrvaško.

Ljudmila Novak (EPP/NSi) obžaluje, da se problem s Hrvaško še ne bo rešil. "Verjetno bi pa morala naša vlada skupaj s svojimi pravniki bolje preučiti, katero sodišče je pristojno za takšne primere," je dejala Novakova. Milan Brglez (S&D/SD) meni, da Sodišče EU z današnjo odločitvijo zaskrbljujoče omejuje pomen mednarodnega prava za EU, države članice in pravni red EU.  "Današnja odločitev Sodišča EU, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, na noben način ne vpliva na razsodbo arbitražnega sodišča," pa je poudarila Tanja Fajon (S&D/SD).

Ireno Jovevo in Klemna Grošlja (oba Renew/LMŠ) je odločitev Sodišča EU presenetila z vidika odnosa EU do spoštovanja mednarodnega in evropskega prava. Kot sta skupaj sporočila, so k izpolnjevanju obveznosti mednarodnega prava v vzajemnih razmerjih in razmerjih do EU države članice zavezane s pogodbo o delovanju EU. Franc Bogovič (EPP/SLS) je medtem sporočil, da ga žalosti, da Slovenija kljub določenim obstoječim pravnim vprašanjem ni uspela prepričati Sodišča EU z zadosti dobrimi in prodornimi argumenti. Po njegovem mnenju odločitev sodišča zagotovo ni dobra popotnica za Slovenijo.