Ponedeljek,
4. 2. 2019,
13.12

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

32

Natisni članek

Slovensko ljudsko gledališče Celje Boris Kobal Celje plagiat

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 13.12

5 let, 2 meseca

Šentjakobsko gledališče odpustilo Borisa Kobala, ni več direktor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

32

Upravni odbor Šentjakobskega gledališča se je po razkritju, da je njihov direktor in umetniški vodja Boris Kobal plagiator, soglasno izreklo za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja, hkrati pa tudi z mesta umetniškega vodje. Kobal zadeve danes ni želel komentirati.

"Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so po seji upravnega odbora odločitev pojasnili v gledališču.

Od Kobalovega dejanja se Šentjakobsko gledališče distancira in ga obsoja. "Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju na sploh," menijo.

Šentjakobsko gledališče utrpelo negativno publiciteto in poslovno škodo

Dodali so, da se je Šentjakobsko gledališče kot Kobalov delodajalec začelo v medijih pogosto omenjati v člankih, ki so opisovali njegovo nezakonito ravnanje, čeprav povsem neutemeljeno. Zaradi tega so v gledališču začeli prejemati negativna sporočila svojih obiskovalcev, na primer v obliki odpovedi obiska predstav, kar razumejo za "izrazito negativno publiciteto in poslovno škodo". Kljub vsemu pa so prepričani, da bodo njihovi zvesti gledalci znali pravilno presoditi in bodo gledališču ostali zvesti zaradi kakovosti njihovih predstav.

Igre Profesionalci espe, ki jo je prevel Boris Kobal, Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje ne bo več igralo. | Foto: Ana Kovač Igre Profesionalci espe, ki jo je prevel Boris Kobal, Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje ne bo več igralo. Foto: Ana Kovač

Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj je po današnji seji pojasnil, da so Kobalu na petkovi seji ponudili možnost, da razgrne svoj pogled na vso zadevo. Sami so že sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, Kobal pa je po njegovih besedah predlagal, da bi se razšli sporazumno, s tem, da bi mu omogočili, da konča nekatere že odprte in še nedokončane projekte gledališča, pri katerih je sodeloval. Poskušali so mu priti naproti, kar je bil tudi razlog, da so petkovo sejo prekinili, a se na koncu katerakoli druga rešitev od danes sprejete ni izšla.

Upravni odbor gledališča se bo znova sestal v četrtek, saj bodo morali v prihodnje imenovati novega direktorja in umetniškega vodjo, glede na to, da je Kobal opravljal obe funkciji. "Smo optimisti in verjamemo, da bomo šli naprej. Če smo že 100 let delovali brez prekinitev, bomo zmogli tudi to breme. Mi se ne damo, smo ljubitelji in svoje delo opravljamo s srcem," je poudaril Vlaj.

Celjsko gledališče odgovarja Kobalu: Za igranje plagiata nimamo interesa

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje, kjer so na oder postavili predstavo Profesionalci espe, ki se je izkazala za plagiat, se je odzvalo na Kobalovo izjavo. Igranje predstave jih ne zanima, ob tem pa trdijo, da pravic nima niti Kobal.

Zgodba, povezana s Kobalom in plagiatom komedije Profesinalci espe, se še ni končala. Kobal je v pogovoru za Argument na Planetu dejal, da je od sina avtorja komedija Alda Nicolaja pridobil pravice, da lahko predstavo še naprej igrajo, sam pa je zdaj priznan kot prevajalec tega dela. Celjskemu gledališču je ponudil, da mu "časti deset brezplačnih predstav".

"SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje komedije La prova generale Alda Nicolaja in tudi nima interesa za njihovo pridobitev," so v izjavi za javnost zapisali v SLG Celje.

Pravico ima nekdo drug

Ljudsko gledališče Celje | Foto: STA , Foto: STA , Dodali so, da pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Kobal, ampak drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge.

"Delo je bilo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa. Še manj je v interesu gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin," so zapisali.

Celjsko gledališče je uredilo vse obveznosti, povezane z avtorskimi pravicami, z nosilci teh pravic ter poravnalo obveznosti do treh že odigranih predstav, so še sporočili.

Danes | Foto:

k
Novice Kobal ekskluzivno: Pridobil sem pravice, gledališču častim deset predstav #video #Argument

Leta 2017 jo je prijavil na natečaj za izvirno slovensko komedijo

Kobal je komedijo Profesionalci espe poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo leta 2017. V Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer so komedijo premierno uprizorili v tej sezoni, so ugotovili, da gre za prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Gledališče je Kobala kazensko ovadilo, poleg tega so od njega terjali povrnitev 13 tisoč evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije.

Kobal se je v sredo v pismu opravičil. Kot je zapisal, ga je k temu prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Zapisal je tudi, da je avtorski honorar že vrnil.

Boris Kobal
Trendi Kobal: V stiski sem naredil največjo neumnost v življenju