Nedelja,
30. 5. 2021,
21.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

4

Cankarjeva nagrada Gašper Kralj

Natisni članek

Nedelja, 30. 5. 2021, 21.12

3 leta, 2 meseca

Cankarjeva nagrada Gašperju Kralju za roman Škrbine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

4

Ivan Cankar | Foto STA

Foto: STA

Za Cankarjevo nagrado so bili letos ob Gašperju Kralju nominirani še Andrej Blatnik za roman Luknje, Mirana Likar za biografski roman Pripovedovalec in Lucija Stepančič za roman Naj me kdo zbudi.

Cankarjevo nagrado, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku Ivanu Cankarju in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo preteklega leta, je danes na Vrhniki prejel Gašper Kralj za roman Škrbine. Žirija je roman v utemeljitvi označila za "zgodbo o nenapisanih zgodbah".

Pet prijateljev
Trendi Knjige iz zbirke Pet prijateljev dosegajo vse višje cene: "Zanimanja je ogromno"

Nagrajeni roman je hommage

Kralj je ob prejemu nagrade povedal, da je nagrajeni roman hommage leta 2019 umrli urednici, prevajalki in publicistki Zoji Skušek, ki je bila njegova prva urednica in tudi nekdanja urednica založbe *cf, pri kateri je roman Škrbine izšel.

Zabavljaška kultura

Slavnostni govornik na prireditvi v Cankarjevem domu na Vrhniki, pisatelj, pesnik, dramatik, esejist in režiser Vinko Möderndorfer, je v svojem nagovoru med drugim izpostavil pomembnost nagrad za literaturo in umetnost v današnjem času, "ki je površen, nasičen z informacijami in lažnimi resnicami, obseden s hitrim in lažnim uspehom, preplavljen z zabavljaško kulturo".

Dimitrij Rupel
Novice Svet agencije za knjigo vladi za šefa predlaga Dimitrija Rupla

Verjeti v moč besede in literature

Po njegovem mnenju je danes še posebej pomembno verjeti v moč besede in literature. Cankar je vse to verjel, a se, kot je poudaril Möderndorfer, ni zaklenil v svoj pisateljski kabinet, ampak je za resnico zastavil ne samo svojo besedo, ampak tudi samega sebe, svoje življenje. "Cankar je velikokrat stal v areni življenja. Imel je aktiven odnos do sveta," je poudaril.

Nagrajencu pet tisoč evrov nagrade

Cankarjevo nagrado so leta 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, donatorica nagrade je Občina Vrhnika. Nagrajenec je prejel 5.000 evrov bruto denarne nagrade in diplomo.

slovenska policija
Novice S prodajo starodavnih verskih kodeksov želeli zaslužiti tri milijone evrov #foto