SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bodo sindikati v petek podpisali aneks? #video

0,38

termometer

Boris Koprivnikar
Foto: Ana Kovač

Ministrstvo za javno upravo je sindikate javnega sektorja v petek povabilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim bi na krovni ravni sklenili pogajanja o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom. Namero za podpis je izrazilo sedem od 42 reprezentativnih sindikatov, za uveljavitev pa je zahtevan kvorum.

V pogajanjih si običajno prizadevajo doseči soglasje večine sindikatov, a obstaja še en mogoči kvorum, doslej uporabljen le v enem primeru, kjer zadostuje soglasje sindikatov, ki številčno ne predstavljajo večine, a skupaj zastopajo vsaj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

Omenjeni aneks, ki določa odpravo anomalij pri vrednotenju orientacijskih delovnih mest nad 26. plačnim razredom, je vlada konec lanskega leta sindikatom ponudila v podpis, čeprav v pogajanjih s sindikalnima pogajalskima skupinama o njem ni dosegla dogovora.

[video: 67638 / ]

Video: Planet TV

Rok se je iztekel v petek

V roku, ki se je iztekel v petek, so ministrstvo o tem, da nameravajo podpisati aneks, obvestili Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije, Sindikat delavcev v pravosodju, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze in SI-JUS Sindikat javnih uslužbencev Slovenije.

Kot je za STA v ponedeljek pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so sindikate v petek povabili k podpisu, nato pa bodo preverili, ali je dosežen kvorum. Če bo kvorum dosežen, bo lahko aneks h kolektivni pogodbi uveljavljen. Če ne bo, bodo ugotovili, da je bil ta drugi del pogajanj o odpravi plačnih anomalij neuspešen.

Preveriti so želeli še podporo sindikatov

Minister je ob tem spomnil, da so najprej začeli pogajanja o odpravi plačnih anomalij skupaj, jih na predlog sindikatov razdelili na dva dela, končali do 26. plačnega razreda in nadaljevali za tiste nad 26. plačnim razredom ter poskušali doseči kvorum sindikatov. Nazadnje so se odločili preveriti še podporo posameznih sindikatov, kar bodo sklenili v petek.

Po vsem tem po njegovih besedah lahko ugotovijo, da so izčrpali vse možnosti za uspešno izpeljavo pogajanj in se premaknejo naprej, na naslednjo točko, ki je primerljivost z zdravniki. Verjetno pa bodo v okviru teh pogajanj morali upoštevati tudi siceršnjo primerljivost, predvideva minister.

Boris Koprivnikar Foto: Bor Slana

Vladna ponudba za odpravo vseh anomalij nad 26. plačnim razredom je 8,4 milijona evrov. Morebitna uveljavitev aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor bi v nadaljevanju odprla možnost za podpis aneksov h kolektivnim pogodbam v posameznih dejavnostih, zlasti tistih, pri katerih so v pogajalskem procesu že dosegli vsebinsko uskladitev oziroma so jih že parafirali.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 16.01.2018. ob 15:45 +1 0

  javni sektor je najprej treba narediti bolj učinkovitega in zmanjšat zaposlovanjew in tako se naredi prostor za višje plače tistih, ki delajo več in bolje, saj v celoto mora biti javni sektor cenejši in ne vedno dražji...

  +1 0
 • vonhugo / 18.01.2018. ob 11:24 0 0

  g.Koprivnikar, ne pusti se izsiljevati s strani sindikatov JS.Če grozijo s stavko naj STAVKAJO in pika. Vesoljne škode ne bo , stavko pa si naj plačajo iz svoje ŽEPA. Naj si zapomnijo , da so glavni vir njihovih plač- REALNI SEKTOR.Pridružujem se tistim ti trdijo: zmanjšati javni sektor za 20% in "pridnim" ,ki jih ni malo,ustrezno dodatno nagraditi.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin