SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo zaradi debelosti vedno krajša življenjska doba?

1

termometer

Debelost postaja prevladujoča zdravstvena težava v industrializiranih državah, med njimi tudi v Sloveniji. Najbolj nevarno pa je, če so otroci debeli že pred petim letom starosti.

Z debelostjo naj bi se spopadala vsaj ena šestina Slovencev, najbolj kritično pa je, da je predebelih vse več otrok. Pred kratkim smo poročali, da je med 34 članicami OECD Slovenija po tem kriteriju na četrtem mestu.

Ne le kajenje, tudi debelost krajša življenjsko dobo Posledice debelosti niso tako nedolžne, opozarjajo strokovnjaki. Ne le da povzroča številne bolezni z diabetesom tipa 2 na čelu, temveč tako kot na primer tobak skrajšuje življenje. Zmerna debelost (indeks telesne mase 30-35) pričakovano življenjsko dobo skrajša za dve do štiri leta, prekomerna debelost (ITM 40-45) pa za celo desetletje, ugotavlja raziskava inštituta Lancet.

Ker je debelost vse večji problem med otroki, se lahko zgodi, da se bo življenjska doba ljudi začela krajšati, opozarjajo strokovnjaki.

Pet obrokov. Kaj je to? Da so otroci predebeli, ne gre edinega vzroka pripisati nezdravi prehrani, temveč tudi nerednemu oziroma bolje rečeno neprekinjenemu prehranjevanju. Strokovnjaki po pisanju spletnega medija The Guardian opozarjajo, da se otroci vedno bolj nagibajo k temu, da imajo hrano ves čas na razpolago in tako niti nimajo več razdeljenih obrokov.

Ti otroci tako praktično nikoli ne občutijo prave lakote, kar je še posebej problematično, če jedo med gledanjem televizije. Občutek lakote in sitosti je namreč povezan z možgani in ne toliko z želodcem, med gledanjem televizije pa otroci in tudi odrasli praktično pozabijo, da sploh jedo, kaj šele, da bi bili pozorni, koliko so pojedli in ali so siti.

Po petem letu je prepozno za ukrepanje Najbolj kritično pa je, če so otroci predebeli že v zgodnji mladosti. Britanska raziskava je namreč pokazala, da če so otroci predebeli že v zgodnji mladosti in če starši ne ukrepajo do petega leta, je pozneje običajno prepozno. Zato otrok ne bi smeli hraniti s preveč kalorično hrano, saj je počasna rast bolj zdrava.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin