Četrtek,
14. 2. 2019,
10.13

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

Danes Danes Avstrija kadri bolnišnica

Četrtek, 14. 2. 2019, 10.13

5 let, 2 meseca

Slovenska fakulteta z Avstrijci sklenila pomemben dogovor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Avstrijci novačijo slovenske študente zdravstvenih strok. Ker se tudi njihovo prebivalstvo hitro stara, so potrebe po medicinskih sestrah in fizioterapevtih zelo velike. Slovenski študentje pa v Avstriji veljajo za pridne in učinkovite delavce.

Avstrijci za delo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah nujno potrebujejo kar 240  fizioterapevtov. Na fakulteto Alma mater se vsako leto na študij vpiše 120 fizioterapevtov. Veliko jih že med študijem obvezno prakso opravlja v Avstriji. Tja se radi vrnejo tudi po končanem izobraževanju. Plača začetnika je pri severnih sosedih vsaj dvakrat višja kot pri nas.

Mama in sin
Novice "Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

V oddaji Danes na Planetu je spregovorila Špela Bobek, ena od številnih, ki so se odločili zaposliti čez mejo v Avstriji. Avstrijci pa bodo zdaj k sebi privabili še več našega mladega zdravstvenega osebja. Za študente namreč v Sloveniji razpisujejo štipendije.  

V enem od avstrijskih zdravilišč blizu meje je zaposlenih 18 fizioterapevtov, od tega 15 Slovencev.

"V Avstriji imamo težavo, da lahko posamezna fakulteta vpiše omejeno število študentov fizioterapije, zato smo se obrnili na Slovenijo," razlaga Rudolf Weber, vodja fizioterapije v Vita med center Bad Radkersburg.

Fakulteta Alma mater Europaea ima sicer podpisanih 20 pogodb z zdravstvenimi inštitucijami na avstrijskem Štajerskem, kjer študenti opravljajo prakso.

V Sloveniji pa medtem primanjkuje krog 400 fizioterapevtov.

Pripravljeni so štipendirati šolnino

"Z Geraldom Suppanom, ki je tudi predsednik združenja manjših bolnišnic in terapevtskih centrov na avstrijskem Štajerskem, smo se na nedavnem obisku dogovarjali tudi o možnosti štipendiranja študentov Alma Mater. Avstrijski partnerji so namreč pripravljeni štipendirati šolnino študentom Alma Mater, glede na potrebe manjših bolnišnic in rehabilitacijskih centrov, ter jih po zaključenem izobraževanju tudi zaposliti," je pojasnil Goran Gumze, vodja mednarodne pisarne na Alma Mater, in dodal:

"Za podoben vzorec štipendiranja se dogovarjamo tudi na področju zdravstvene nege, saj tako v Avstriji kakor tudi pri nas čutijo pomanjkanje zdravstvenega kadra. Kot kaže, pa so se naši sosedje zavedeli, kakšen manko zdravstvenega kadra se lahko pojavi v prihodnosti predvsem pri manjših institucijah, in se odločili v lastni režiji vlagati v izobraževanje." 

študenti
Novice Vse, kar morate vedeti, da bo informativni dan uspešen
Alma Mater
Novice To so nekateri izmed najbolj iskanih poklicev ta hip