Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

informativni dnevi 2019 Slovenija študenti dijaki

Četrtek, 14. 2. 2019, 4.02

5 let, 2 meseca

INFORMATIVNI DNEVI ZA SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE

Vse, kar morate vedeti, da bo informativni dan uspešen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
študenti | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V petek, 15. 2., in soboto, 16. 2., bodo za bodoče dijake in študente informativni dnevi, na katerih se bodo imeli priložnost pobliže spoznati z izobraževalnimi ustanovami. Ker je število terminov omejeno, je priporočljivo, da se pred obiski šol in fakultet dobro pripravite in organizirate, da bo odločitev, kje nadaljevati svojo učno pot, lažja in pravilna.

Mama in sin
Novice "Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

Letošnji informativni dnevi so namenjeni 36.323 bodočim dijakom in študentom, pripravili pa jih bodo na vseh slovenskih srednjih šolah in dijaških domovih, fakultetah in višjih strokovnih šolah ter akademijah.

Ker se termini ogledov po posameznih izobraževalnih ustanovah razlikujejo, predlagamo, da dijaki in študenti natančne ure skupnih predstavitev preverijo na spletnih straneh in družbenih omrežjih šol in fakultet. Ker se lahko termini prekrivajo, poskrbite, da si obiske šol razporedite tako, da ne boste v preveliki časovni stiski.

učenci | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Premislite, kaj vas veseli

Ne glede na to, ali boste postali dijak ali študent, je vsekakor najprej priporočljivo razmisliti o tem, kaj vas zanima in veseli ter kakšno delo bi želeli v prihodnje opravljati. To vam bo vsekakor olajšalo izbiro pri odločanju, katera šola ali fakulteta je za vas najbolj primerna.

Dijaki, premislite o tem, ali vas bolj radosti nadaljevanje šolske poti na poklicni strokovni šoli, kjer boste po koncu prejeli tudi strokovni naziv, ali pa si želite pridobiti še več splošnega znanja v gimnazijskem programu?

Ne pozabite se ozreti tudi na bližnjo prihodnost, saj odločitev o obiskovanju srednje šole neposredno vpliva na nadaljnje možnosti vpisa na visokošolske in univerzitetne programe.

Študenti pa naj se pozanimajo o akreditaciji študijskih programov, preverijo pa naj tudi, katero stopnjo izobrazbe bi dosegli po koncu študija in kakšni so pogoji za nadaljevanje študija na podiplomskih magistrskih in doktorskih programih. Ravno tako preverite, ali bo vaša pridobljena izobrazba veljavna tudi v tujini.

Da se na informativnih dnevih ne boste izgubili

Do večine osnovnih informacij lahko dostopate na spletnih straneh srednjih šol in visokošolskih ustanov. Za več dodatnih informacij, novic in nasvetov pa lahko tako dijaki kot študenti obiščete naslednje spletne strani:

SEZNAM SPLETNIH STRANI
Dijaška organizacija Slovenije
Dijaški svet
Dijaški.net
Študentska organizacija Slovenije
Študentski.net
Univerza v Ljubljani
Univerza v Mariboru
Univerza na Primorskem
Univerza v Novi Gorici
Univerza v Novem mestu
Študentska organizacija univerze v Ljubljani
Študentska organizacija univerze v Mariboru
Študentska organizacija univerze na Primorskem

Nikar ne skrbite, saj na predstavitvah ne boste sami. Na šolah in univerzah vas bodo pričakali predstavniki dijakov in študentov, ki bodo dali vse informacije v zvezi z šolanjem, na voljo pa bodo tudi za vsa vaša morebitna vprašanja. Uradne predstavitve so odlična priložnost, da navežete stike s starejšimi dijaki in študenti ter od njih slišite praktične izkušnje s šolanjem, študijem in obšolskimi/obštudijskimi dejavnostmi, ki se odvijajo na ustanovah.

študenti | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V Ljubljanski študentski organizaciji (ŠOU Ljubljana) pojasnjujejo, da bodo v obdobju informativnih dnevov na stalnih lokacijah v Ljubljani (Glavna železniška postaja, Bavarski dvor, Kardeljeva ploščad, Aškrčeva cesta  ...) ves čas dosegljivi njihovi informatorji in študenti ljubljanskih fakultet, ki bodo usmerjali bodoče študente.

Tako kot njihovi kolegi na fakultetah, bodo tudi oni na voljo za vsa vprašanja o študiju, študentski prehrani in prevozih do fakultet. Poleg osebnega stika bodo dosegljivi tudi na telefonski številki 01 438 02 00. Uradne ure bodo v ljubljanski organizaciji v petek (od 8.00 do 18. ure popoldne) in soboto (od 8. zjutraj do 16. popoldne) podaljšali.

Izbrali šolo, kaj zdaj?

Ko naredite končni seznam šol, ki jih želite v petek in soboto obiskati, bo seveda najprej treba preveriti urnike predstavitev, ali se med seboj morda ne pokrivajo. Po teh si zastavite razpored obiskov tako, da boste pravočasno prispeli na vsa srečanja.

študenti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zelo je pomembno, da izkoristite oba dneva za oglede, saj so informativni dnevi tista zadnja možnost, ki vam lahko pomaga do odločitve, zato je ključnega pomena, da šolo spoznate in se pozanimate o vseh podrobnostih šolanja. Vsa vprašanja, na katera vam na spletu niso odgovorili, si zapišite.

Predvsem bodite pozorni na posebnosti določene šole oziroma na kriterije za vpis: nekatere srednješolske ustanove namreč zahtevajo uspešno opravljen preizkus nadarjenosti. Podobno je tudi pri nekaterih študijskih smereh, kjer kot pogoj za vpis fakulteta zahteva, da mora dijak na maturi izbrati določene predmete. 

Vprašanja, ki jih lahko postavite prihodnji študenti:

- Koliko časa traja študij in na kakšen način se izvaja?
- Kakšen je predmetnik? Kako je sestavljen? Katere izbirne predmete ponujajo določeni programi?
- Ali so predavanja večinoma v dopoldanskem ali popoldanskem času?
- Kakšni so pogoji za vpis v višji letnik?
- Kakšne so možnosti izmenjav in mednarodnih priložnosti?
- Kakšne so možnosti obštudijskih aktivnosti na fakulteti? So kakšna društva?
- Kakšen naziv pridobim po koncu študija?
- Kakšne so moje zaposlitvene možnosti in ali moram po študiju opraviti še pripravništvo ali strokovni izpit?
- Kakšno je mnenje študentov (informatorjev, tutorjev) o programih?
- Bi se odločili drugače? Kaj jim je všeč in kaj jih moti? Kakšni so predavatelji in koliko se posvečajo študentom?
- Kako je z nakupom študijske literature? Je dostopna prek spleta?

študent vprašanje vprašaj
Novice Kaj naj vprašam na informativnem dnevu?

Trgovska veriga Mercator za šolsko leto 2019/2019 razpisuje 100 kadrovskih štipendij za poklice prodajalec, pek, slaščičar, kuhar in mesar. Posamezna štipendija bo znašala 200 evrov na mesec. V petek, 15. 2., bodo Mercatorjevi predstavniki prisotni na 13 srednjih šolah, kjer bodo predstavili možnosti za štipendiranje in zaposlitev v Mercatorju. Z mladimi, ki jih bo zanimalo prejemanje štipendije, bodo izvedli tudi hitre pogovore. Več o razpisu si boste lahko prebrali od petka na Mercatorjevi spletni strani in družbenih omrežjih.

Kako na informativni dan

Na Slovenskih železnicah pričakujejo, da se bo na letošnje informativne dneve z vlakom zapeljalo okoli 10 tisoč mladih, zato so za ta konec tedna okrepili zmogljivosti rednih potniških vlakov. Izrednih vlakov ne bo.

"Vse vozne rede lahko potniki preverijo v iskalniku voznega reda na spletni strani. Priporočamo, da si vozovnico priskrbite že pred potovanjem. Nakup lahko opravite prek aplikacije Grem z vlakom, spletne strani ali na prodajnih mestih železniških postajah," pojasnjujejo.

SŽ, Slovenske železnice, vlak | Foto: Slovenske železnice Foto: Slovenske železnice

V izogib gneč in čakalnim vrstam ravno tako priporočajo, da si vozovnico priskrbite vsaj en dan pred potovanjem prek spleta ali aplikacije. Če se odločite za nakup na dan vožnje, nakup opravite vsaj 15 minut pred odhodom. Vozonico za vlak lahko vedno kupite tudi v vagonu, vendar je treba plačati še dodatek 2,5 evra, prav tako pa v tem primeru ni mogoče unovčiti popustov.

V Ljubljani pripravljeni na dijake in študente

Ljubljanski potniški promet (LPP) bo v času informativnih dni na izbranih mestnih linijah, kjer pričakujejo več potnikov, v promet vključil zgibna vozila. V LPP svetujejo, da bodoči dijaki in študenti obiščejo njihovo spletno stran in se predhodno seznanijo z vsemi vsebinami, ki bi jim koristile pri potovanju po mestu.

Sočasne napovedi prihodov in prikaz poti ponuja na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa rubrika "Katera linija pelje do mojega cilja". Potniki naj se od doma odpravijo pravočasno, še posebej v času jutranje in popoldanske konice, ker se lahko zaradi prometnih razmer pojavijo odstopanja od voznih redov.

Za povečavo voznih linij v bližini ljubljanskih fakultet dvakrat kliknite z levo miško:

Fotogalerija
1 / 3

V Mariboru ne pričakujejo gneče

Ker v času lanskih informativnih dnevov na mestnih avtobusih v Mariboru ni bilo gneče, bodo letos v mestnem potniškem prometu veljali običajni vozni redi.

"Dostop v bližino fakultet v središču mesta je z glavne avtobusne postaje v Mariboru mogoč z večino mestnih avtobusnih linij. Do nekoliko bolj oddaljenih od mestnega jedra, na primer ob Koroški ali Gosposvetski cesti, pa vodijo linije 3, 8, 12,18 in 18," pojasnjujejo v mestnem potniškem prometu Marobor (MARPROM).

Maribor lep | Foto: STA , Foto: STA ,

Vse informacije o voznem redu in mreži avtobusnih linij so dostopne na njihovi spletni strani. "Poleg tega podatke o voznih redih, poteku linij in lokacijah postajališč ponuja še spletna palikacjia Marprom WEBMap. Ravno tako so vse mariborske avtobusne linije vključene v aplikacijo Google zemljevidi, ki tako omogoča načrtovanje potovanj z mestnimi avtobusi," še dodajajo.

Dan namenjen vam, ne vašim staršem

Bodoči dijaki naj v času informativnih predstavitev čim več sprašujejo in se angažirajo sami. Če ste bolj sramežljive narave in se ne želite izpostavljati pred starši in učitelji, pogumno pristopite do dijakov starejših letnikov, ki vam bodo na razpolago.

predavalnica profesor študenti | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije v Ljubljani, spodbuja k odprtemu dialogu bodočih študentov in sporoča, da  "postavljate čim več vprašanj, saj se boste tako lažje odločili o svoji prihodnosti, hkrati pa si prizadevamo, da vam bomo pri tem čim bolj pomagali. Ne bojte si upati in strmeti k najvišjim ciljem, saj je prehod iz srednje šole na študijsko pot priložnost za pogumne ter velike korake".

IT tehnologija
Novice Poznavalci: Prihodnost je v robotiki, umetni inteligenci in alternativnih virih
Ne spreglejte