Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2017,
19.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

arbitraža Razkrižje

Petek, 13. 10. 2017, 19.08

6 let, 6 mesecev

Bodo Slovenci na hrvaški strani zapustili svoje domove? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Bo deset družin v Razkrižju ostalo v Sloveniji ali na Hrvaškem? "Kakšna bo naša usoda," se še vedno sprašujejo domačini. Sodbo arbitražnega sodišča je treba implementirati do konca leta.

V oddaji Planet Danes so obiskali pet družin, ki so najbolj glasno in že večkrat povedale, da v ta scenarij ne bodo privolile. Državo so že pred arbitražo leta zaman prosili, naj jim pomaga vsaj tako, da individualno reši njihove domove, presekane z mejo, če že ne polj in gozdov. V nasprotnem primeru se prebivalci Razkrižja pripravljajo na odhod s - po novem - hrvaškega ozemlja.

Deset domačij v Razkrižju v pasu desetih kilometrov so v Jugoslaviji katastrsko postavili pod Hrvaško, tako je tudi po arbitražni razsodbi. Občina prosi, da prizadeti dobijo nadomestna zemljišča ali pa na tujem vsaj vse pravice, ki bi jih imeli, če bi živeli v domovini.

Pripravljeni oditi, a še vedno upajo

Pet družin se je po pogovorih z vladno komisijo odločilo, da bodo zapustile domove, če državi ne skleneta drugačnega meddržavnega dogovora in meje ne zamaknejo vsaj za tistih nekaj metrov. Vsa ta gospodinjstva, ki so izrazila željo, da bi se preselila na slovensko stran meje, imajo zdaj leto dni časa, da o odločitvi dodobra premislijo in počakajo na morebitne druge dogovore.

Eden od tistih, ki so se znašli v nezavidljivem položaju, je Martin Baumgartner. Z ženo sta pripravljena zapustiti domačijo, saj druge izbire, kot da zapustita dom, v katerega vlagata vse življenje, nimata, pravi. Zapustiti svoj dom je pripravljena tudi Olga Ščavničar, a kljub vsemu upa, da bi mejo premaknili vsaj za nekaj metrov.

Pomoč je obljubila tudi država

Država je obljubila, da bo finančno, glede na število družinskih članov, pomagala pri urejanju novih domov. "Ali bo to v stanovanjskem bloku ali si bodo ljudje na novo gradili. Dobro bi bilo, da bi država pomagala pri teh zagotovitvah, da bodo lahko normalno živeli naprej," pravi župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič.

Ne spreglejte