SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Andrej Šiško ne priznava krivde

0,28

termometer

Andrej Šiško |  | Foto: STA
Foto: STA

Andrej Šiško, ki trenutno v Mariboru prestaja zaporno kazen zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, se bo moral pred slovenjgraškim sodiščem braniti zaradi obtožb o razžalitvi policista spomladi leta 2018. Šiško na današnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznal, narok se bo nadaljeval 21. februarja.

Obtožnico zoper Andreja Šiška je spisalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru in jo na mariborsko sodišče vložilo 7. februarja. Zadevo so nato na podlagi sklepa o prenosu pristojnosti odstopili Okrožnemu sodišču v Slovenj Gradcu, obtožnico pa zdaj zastopa slovenjgraško tožilstvo. Obtožnici je sicer Šiško lani ugovarjal, a je nato višje sodišče ugovor zoper obtožnico zavrnilo, s čimer je ta postala pravnomočna, piše STA.

Šiško je obtožen kaznivega dejanja razžalitve uradne osebe. Razžalitev se načeloma sicer preganja na zasebno tožbo, a v primeru, ko je ta uperjena proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njegove službe, se pregon začne na predlog tožilstva, navaja STA.

Primer ni povezan s Štajersko vardo

Tokratna obtožnica ni povezana z aktivnostmi t. i. Štajerske varde, zaradi katerih je Šiško trenutno na prestajanju zaporne kazni, ampak z dogajanjem marca 2018, ko je Šiško izrazil zgroženost nad ravnanjem mariborskih policistov, katerega posnetek je takrat zaokrožil po spletu. Dogajanje je nato gibanje Zedinjena Slovenija komentiralo tudi na novinarski konferenci 9. aprila 2018, kasneje dostopni tudi na družbenem omrežju Facebook.

5654654 Novice Nov Šiškov incident na meji

Ob tem je Šiško po navedbah tožilstva pri vpletenem policistu, ki ga je navajal z imenom in priimkom, povzročil "občutek užaljenosti in osramočenosti" s tem, ko ga je imenoval "moteni uho".

Krivde nikakor ne priznava

Na današnjem predobravnavnem naroku višja državna tožilka Branka Čas sicer kazenske sankcije v primeru, da Šiško danes prizna krivdo, ni predlagala, saj je, kot kaže, ocenila, da tega najverjetneje ne bo storil. To se je izkazalo v nadaljevanju, ko je Šiško glede obtožb dejal, da "krivde nikakor ne priznava".

Današnji predobravnavni narok, kamor sta Šiška, vklenjenega v lisice, pripeljala pravosodna policista, se danes ni končal, saj obramba, ki je šele prejela pooblastilo za zastopanje, ni imela dovolj časa, da se nanj pripravi. Šiškov zagovornik, odvetnik Rok Keršič, je zato zaprosil za 15-dnevni rok, sodnica Marjeta Vezonik pa je nato nadaljevanje naroka razpisala za 21. februar.

Andrej Šiško Novice Šiškova Štajerska varda dobiva še gorenjsko in primorsko podružnico #video #foto

Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi vpleteni policist, ki je v spis danes vložil premoženjskopravni zahtevek, njegove vsebine pa kasneje za medije ni želel razkriti.

Šišku v primeru obsodbe za razžalitev policista grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin