Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2011,
7.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 6. 9. 2011, 7.29

6 let, 7 mesecev

Kako kupiti oziroma najeti varstvo za otroka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Je vaš otrok med tistimi, ki so ostali pred vrati vrtca? Pogrešate pomoč pri popoldanskih opravilih ali prevzemu otroka v vrtcu ali šoli? Bi si radi preprosto vzeli prost večer? Ja?

Iskanje varstva za otroka je lahko sveta preproščina ali pa najzahtevnejša matematična enačba. Prvo velja za tiste, ki uporabljajo dobri stari servis starih mam in drugih sorodnikov, ki so zaupanja vredni, vedno pri roki in pripravljeni priskočiti na pomoč, drugo pa za tiste, ki sorodstvenih vezi iz takšnih in drugačnih razlogov ne morejo koristiti in so se primorani posluževati tudi drugačnih metod in sredstev. Darja Odar s spletnega portala www.varstvo.net, ki se ukvarja s ponudbo in povpraševanjem po različnih oblikah varstva, ugotavlja, da je delež tistih, ki varstvo potrebujejo dopoldne ali popoldne, približno enak, medtem ko deset odstotkov staršev pomoč varuha ali varuške potrebuje v večernem času ali ob koncu tedna.

Kako izbrati pravo?

"Zaželeno je, da je varuška izkušena in izučena za to delo ali obiskuje pedagoško izobraževanje, seveda pa to ni nujen pogoj. Pomemben je tudi njen odnos do otroka in počutje otroka v njeni družbi, dober osebni stik varuške s starši, resnost, zanesljivost, odločnost, potrpežljivost, urejenost in spodbujanje otrokove samostojnosti. Štejejo tudi priporočila drugih staršev in otrokovo mnenje," poudarja Darja Odar, ki posebej izpostavlja obvezno poznavanje osnov prve pomoči.

Anketa portala Varstvo.net je pokazala, da se večina staršev za izbiro varuške odloči po opravljenem srečanju v živo, pri tem pa jih najbolj prepriča otrokov dober odziv, sledijo dober osebni stik, priporočila, izkušnje, cena, ugodna lokacija, simpatičnost oglasa, medtem ko je izobrazba na zadnjem mestu. Pozorni so tudi na stil oblačenja, obnašanje, način govora in dela ter higieno, zaželena sta tudi vozniški izpit in lasten prevoz.

Najzanesljivejša pot: sorodniki in prijatelji

Sorodnike in ožji krog prijateljev večinoma mirne duše označimo za preverjen kader. Te ljudi poznamo in vemo, da nam bodo otroka zagotovo "vrnili" na domač naslov. Cene za varstvo se gibajo od 5 do 7 evrov.

Darilni boni Varuška, d. o. o. Zagotovo ste se že znašli v položaju, ko vas ob bližajočih se praznikih in rojstnih dneh dobronamerni prijatelji in sorodniki zasipavajo z vprašanji, kaj Jure potrebuje in česa si Sara najbolj želi. Običajno je tako, da imajo otroci vsega na pretek, zato lahko to klasično vprašanje obrnete tudi sebi v prid: predlagate jim darilni bon za brezplačno varstvo. Ta je lahko pravi, v natisnjeni obliki ali zgolj načečkan na listič papirja. Najpomembneje je, da tisti, ki vam ga podari, stoji za njim in se, ko bo prišel trenutek, ko ga boste želeli unovčiti, ne bo delal neumnega, češ da je bila to le šala in da za kaj takšnega res nima časa.

Študentski servis

Po pomoč se lahko obrnete tudi na široko razpredeno mrežo študentskih servisov. Preprosto oddate oglas, v katerem navedete potrebo po varstvu, lokacijo, plačilo in svoje kontaktne podatke ter počakate, da vas zasujejo s klici. "Pri oglasu sem kot zaželene navedla pedagoško izobrazbo in izkušnje in kmalu dobila deset prijav," nam je svoje izkušnje pri izbiranju varuške zaupala Manca iz Škofja Loke, ki potrebuje občasno varstvo svoje triletne hčerke. Kandidatke je povabila na igralno urico s hčerko in izbrala tisto, ki se je s hčerko najbolje ujela.

Specializirane spletne strani V Sloveniji obstaja kar nekaj spletnih strani, ki se ukvarjajo izključno z oglasi, povezanimi z varstvom otrok, ter še več dodatnih forumov, kjer potekajo debate na to temo. www.varstvo-otrok.net, www.varstvo.net, www.varstvootrok.com

Po pomoč kar v vrtec

Tudi iskanje pomoči v vrtcih je dokaj zanesljiva in uspešna metoda iskanja varstva. Z vprašanji se lahko obrnete na vzgojiteljice, ki vam bodo znale najbolje svetovati, katere osebe so že opravljale delo v vrtcu (recimo v času šolskih počitnic), imajo smisel za otroke in morda tudi pedagoško izobrazbo.

Kaj pa trgovska središča? Večja trgovska središča imajo običajno igralnice, kjer lahko mirne duše pustite otroke pod nadzorom. Medtem ko vaš zakladek uživa v bazenu z žogicami, se spušča po toboganih ali počne kaj bolj umirjenega in ustvarjalnega, lahko vi skočite po opravkih, opravite nakupe, si morda privoščite hiter skok do frizerja in za varstvo ne odštejete niti centa. Res pa je, da je ta oblika varstva primerna le za krajša časovna obdobja in vezana na točno določeno lokacijo.

Od 4,70 evra navzgor za uro z vašim otrokom

Na e-Študentskem servisu se urne postavke za varstvo gibljejo od 4,70 evra navzgor, kar je dokaj ugodno, saj so starši po podatkih ankete, izvedene na portalu www.varstvo.net, za občasno varstvo pripravljeni odšteti 6,5 evra na uro, za mesečno varstvo pa bi bili v povprečju pripravljeni plačati 300 evrov.

Kot pravi Odarjeva, se razpon cen giblje od 300 do 450 evrov mesečno, kamor pa niso zajeti stroški osvežilnih robčkov in plenic, ki jih morajo starši zagotoviti sami. Cene so neodvisne od kraja ponudbe, obstajajo pa tudi ponudniki, ki za mesečno varstvo računajo 180 evrov.

Ne spreglejte