Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 7.22

8 let

Franc Kangler: tisti nekdanji policist, ki se je ujel v policijsko mrežo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bo nekdanji tajnik občine Duplek, ki je med poslansko kariero blestel tudi takrat, ko je bila njegova SLS na dnu, zaradi korupcijske afere postal padli "plavi angel" slovenske politike?

Ko je pred dnevi v Mariboru mrgolelo policistov, ki so opravljali preiskavo pri mariborskem županu, smo spoznali Franca Kanglerja, kot ga do takrat nismo poznali. Opazili smo negotovost, skoraj nebogljenost. Nenavadno za izkušenega politika, vajenega vsakršnih spletk in političnih bojev. Nenavadno za nekdanjega policista in kriminalista, ki je kariero angela v modrem končal leta 1995, ko je postal tajnik v rodnem Dupleku. V stranki mostogradnje prakticiral populizem Že naslednje leto je bil na listi Slovenske ljudske stranke izvoljen v državni zbor. To so bili zlati časi stranke, ki sta jo takrat vodila brata Podobnik. Predvolilni besednjak "politične mostogradnje" je SLS pripeljal na zgodovinski vrh, kjer je s skoraj 20-odstotki podpore krojila usodo Slovenije. Takratni predsednik vlade Janez Drnovšek pa je dobil precej novih sivih las na sicer skromnem lasišču, ker se je moral ves čas spopadati s kadrovskimi apetiti in pahorjansko muhavostjo Marjana Podobnika.

V "pirovsko" kanglico spravil 57 poslancev z vseh vetrov

Kangler ni nikoli prakticiral mostogradnje. Kot poslanec je bil vedno neposreden, populističen, lokalpatriotski. Predvsem pa je bil prvoborec nacionalnega interesa. Še posebej v pivovarski vojni med letoma 2001 in 2005, ko je belgijski Interbrew pogorel pri poskusu prevzema pivovarne Union. Kangler je namreč zbral 57 podpisov poslancev iz skoraj vseh strank, ki so domačijsko grmeli proti razprodaji pivovarne tujcem. Popoln nadzor nad Unionom je po umiku Belgijcev prevzela Pivovarna Laško, na čelo katere je konec leta 2005 prišel Boško Šrot ...

Štajerski šerif, ki mu je kos le primorski pandan

Kangler, letnik 1965, je lokalni politik šerifovskega kova, v nekaterih potezah torej podoben Zoranu Jankoviću in Borisu Popoviču. Ali pa nekdanjemu tržiškemu županu in poslancu SDS Pavlu Ruparju, ki je pred leti Kanglerja označil za človeka, ki je sicer korekten, ima pa "svoje muhe in strašne ambicije".

Ambicije so ga vodile k poganjanju številnih projektov v Mariboru, zaradi katerih je zdaj v primežu nekdanjih kolegov kriminalistov. Očitki imajo kar nekaj brade. Že leta 2009 je takratni predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos dejal, da je Kangler po številu prijav sumov korupcije takoj za Borisom Popovičem. In že takrat se je omenjalo domnevne nepravilnosti, povezane z gradbenim podjetjem MTB in Lutkovnim gledališčem, ter sumljive zamenjave zemljišč.

Je zarota to, da je Žerjav tako previden? Čeprav notranja ministrica Katarina Kresal in predsednica ne najbolj priljubljene LDS v boju proti korupciji uspehe potrebuje kot Sahara vodo, nas Kangler za zdaj še ni prepričal, da gre za politično zaroto. Morda tudi zato, ker je predsednik SLS Radovan Žerjav v branjenju svojega člana zelo previden, čeprav je res, da Kangler in Žerjav nista ravno na isti valovni dolžini.

Zelena bratovščina povezuje Nekdanji gojenec Srednje kadetske šole v Tacnu, za katerega se nekdanji ravnatelj te šole Pavle Čelik ne more odločiti, ali je bil boljši policist ali je boljši politik, bo mir pred politično-policijsko burjo, ki se je zgrnila nanj, morda iskal v naravi. V njegovi uradni biografiji namreč piše: "Je velik ljubitelj narave in živali, v prostem času se ukvarja tudi z lovom. Z drugimi lovci je povezan v Zeleno bratovščino, ki neguje poseben odnos do divjih živali in lova v naravi."

Ne spreglejte