Četrtek,
10. 10. 2024,
19.02

Osveženo pred

3 ure, 22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,42

Natisni članek

Natisni članek

Mahle konkurenčnost zaposleni odpuščanja Šempeter pri Gorici delovna mesta podjetje

Četrtek, 10. 10. 2024, 19.02

3 ure, 22 minut

Znano slovensko podjetje bo ukinilo več kot 600 delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,42
Mahle, podjetje, Šempeter | Šempeter pri Gorici je največja od petih lokacij skupine Mahle v Sloveniji. Družba, ki je nastala s preimenovanjem nekdanje Letrike, potem ko je ta pristala v nemških rokah, v Sloveniji skupaj zaposluje več kot dva tisoč ljudi. | Foto STA

Šempeter pri Gorici je največja od petih lokacij skupine Mahle v Sloveniji. Družba, ki je nastala s preimenovanjem nekdanje Letrike, potem ko je ta pristala v nemških rokah, v Sloveniji skupaj zaposluje več kot dva tisoč ljudi.

Foto: STA

V šempetrskem podjetju Mahle nameravajo v 2025 v sklopu "optimizacije organizacijske strukture" s ciljem večje učinkovitosti ukiniti 340 delovnih mest, zaradi selitve dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko pa 270. Ukrep pripisujejo šibkemu povpraševanju v Evropi. V podjetju napovedujejo posvetovanja s predstavniki zaposlenih.

V Bosno in Hercegovino namerava Mahle preseliti proizvodnjo alternatorjev, manjša premestitev pa se nanaša na proizvodnjo e-kompresorjev, ki se seli na Madžarsko.

Z elektrifikacijo kot ključnim strateškim stebrom nemške skupine Mahle sicer po pojasnilih podjetja ohranjajo poln zagon pri razvoju visoko zmogljivih in inovativnih izdelkov na tem tehnološkem področju. Nadaljujejo tudi s trajnostno preobrazbo podjetja Mahle Electric Drives Slovenija v smeri proizvodnje izdelkov za potrebe elektrifikacije v avtomobilski industriji.

"Še zlasti v podjetju v Šempetru načrtujemo naložbe za novo proizvodnjo sistemov za električna vozila," so poudarili v sporočilu za javnost.

Nujna krepitev konkurenčnosti

Trenutno zaznavajo upad na praktično vseh trgih, na katerih delujejo – avtomobilskem, trgu električnih koles, necestne mobilne mehanizacije in v drugih segmentih, je dejal direktor Mahle Electric Drives Slovenija Guntram Haas.

"Na podlagi teh dejstev moramo v družbi Mahle Electric Drives Slovenija načrtovati svoje poslovanje za bližnjo prihodnost tako, da bomo okrepili svojo konkurenčnost, še zlasti, ker je tovarna Mahle v Šempetru osrednjega pomena za prihodnjo rast na področju elektrifikacije," so direktorja še povzeli v sporočilu za javnost.

Kot je dodal Haas, si prizadevajo poiskati socialno sprejemljive rešitve za tiste zaposlene, ki jih bodo ti ukrepi prizadeli. "Zdaj bomo pristopili k procesu posvetovanj s predstavniki zaposlenih," je dodal.

Z okoli 1.700 zaposlenimi je Šempeter osrednje razvojno in proizvodno središče za električne pogonske sisteme in mehatroniko, ki se uporabljajo v hibridnih in električnih vozilih ter električnih kolesih. V zadnjih letih je Mahle v Šempetru zagnal tudi proizvodnjo elektromotorjev za nova vozila in električna kolesa.

Renault servis
Avtomoto Štiri avtomobilska podjetja priznala, da so se dogovarjala o ponudbah, globa bo milijonska
Ikea
Novice Vedeli so, kaj se bo zgodilo, ko so znižali cene
DB Cargo
Novice Nemško podjetje bo ukinilo 2.300 delovnih mest
Magna
Novice Velika kriza v Magni, odpustili bodo še 200 delavcev