Torek,
13. 8. 2024,
13.10

Osveženo pred

23 ur, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,60
gospodarstvo Nemčija

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 13.10

23 ur, 38 minut

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo močno upadlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,60
Vojska. Vojaška proizvodnja. | Na slabo razpoloženje vlagateljev vplivajo številne negotovosti. | Foto Shutterstock

Na slabo razpoloženje vlagateljev vplivajo številne negotovosti.

Foto: Shutterstock

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je avgusta močno upadlo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (Zew), se je glede na julij znižal z 41,8 točke na 19,2 točke, raziskavo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki so pričakovali, da se bo vrednost kazalnika ustavila pri 34,3 točke.

Predsednik Zewa Achim Wambach je poudaril, da gre z 22,6 točke za največji padec vrednosti kazalnika v zadnjih dveh letih. Po njegovi oceni na slabo razpoloženje vlagateljev vplivajo številne negotovosti, predvsem glede nadaljnje denarne politike, slabši gospodarski podatki iz ZDA in naraščajoča zaskrbljenost glede razmer na Bližnjem vzhodu. "Ta negotovost se je nedavno odrazila tudi na svetovnih borzah," je spomnil.

Kot spominja AFP, je bilo nemško gospodarstvo, tradicionalno gonilna sila evropske rasti, lani edino med naprednimi gospodarstvi, ki se je skrčilo. Spopadalo se je z visoko inflacijo, industrija se je upočasnila, hkrati pa se je ohladil izvoz.

Gospodarski kazalniki niso spodbudni

Vlada pričakuje, da se bo nemški BDP letos nekoliko okrepil, a so napovedi pod vprašaj postavile nepričakovano krčenje industrijske proizvodnje v drugem četrtletju in niz nespodbudnih gospodarskih kazalnikov, še poroča francoska tiskovna agencija.

"Zewova raziskava potrjuje prepričanje, da se nemško gospodarstvo s težavo postavlja na noge," je poročilo komentiral ekonomist pri Deutsche Bank Robin Winkler.

inflacija
Novice Eurostat potrdil 2,5-odstotno inflacijo v območju evra. Kako kaže Sloveniji?