Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 12. 2010,
10.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 26. 12. 2010, 10.58

7 let, 2 meseca

Večina priseljencev pride k nam zaradi zaposlitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lani se je v Slovenijo priselilo 30.296 prebivalcev, od tega 27.393 tujcev in 2903 državljani Slovenije. Skoraj dve tretjini tujih državljanov sta se k nam priselili zaradi zaposlitve.

Tako kot pretekla leta so bili med v Slovenijo priseljenimi tujci lani najštevilnejši tisti, ki so se v njo priselili, da bi se zaposlili. Takih je bilo nekaj več kot 65 odstotkov, sledijo tisti, ki so se priselili v Slovenijo, da bi se pridružili družini (19 odstotkov oseb). Med priseljenimi tujci večina rojena v BiH in na Hrvaškem V začetku leta 2009 je v Sloveniji živelo 2.032.362 prebivalcev, 12 odstotkov teh prebivalcev pa je bilo rojenih v tujini. Med delovno aktivnim prebivalstvom Slovenije je bilo rojenih v tujini 14,6 odstotka oseb. Polovica teh oseb je bila rojena v Bosni in Hercegovini, tem pa so po številčnosti sledile osebe, rojene na Hrvaškem, ki jih je bilo nekaj manj kot 18 odstotkov.

Prevladuje srednješolska stopnja izobrazbe Med delovno aktivnim prebivalstvom jih je največ imelo srednješolsko izobrazbo. Med rojenimi v Sloveniji je bilo takšnih skoraj 60 odstotkov, med rojenim v tujini pa skoraj 48 odstotkov. Med rojenimi v Sloveniji so po številčnosti sledili višješolsko in visokošolsko izobraženi (skoraj 26 odstotkov), med rojenimi v tujini pa osnovnošolsko izobraženi ali manj izobraženi(41 odstotkov).

Največ tujcev dela v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih V začetku leta 2009 je bilo od delovno aktivnega prebivalstva, rojenega v tujini, skoraj 27 odstotkov oseb zaposlenih v dejavnosti gradbeništvo in 24 odstotkov oseb v predelovalnih dejavnostih. Od delovno aktivnega prebivalstva, rojenega v Sloveniji, jih je bilo nekaj manj kot 26 odstotkov zaposlenih v predelovalnih dejavnostih, sledili so zaposleni v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (nekaj manj kot 15 odstotkov oseb).

19.210 tujcev, ki so se lani priselili v Slovenijo, je v letu priselitve našlo zaposlitev. Tudi tedaj se jih je največ, skoraj 56 odstotkov, zaposlilo v dejavnosti gradbeništvo, sledile so predelovalne dejavnosti. Največ (skoraj 41 odstotkov) se jih je zaposlilo v poklicih za neindustrijski način dela in v poklicih za preprosta dela (nekaj manj kot 34 odstotkov oseb).

Brezposelnost je višja med tujci Med aktivnim prebivalstvom, ki je bilo rojeno v Sloveniji, je bilo v začetku leta 2009 7,2 odstotka registrirano brezposelnih prebivalcev, med aktivnim prebivalstvom, rojenim v tujini, pa 7,6 odstotka takih prebivalcev.

Ne spreglejte