Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
7. 3. 2018,
11.44

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Milan Mandarić Dalmatinka

Sreda, 7. 3. 2018, 11.44

6 let, 1 mesec

V središču prestolnice se obetajo nova stanovanja

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Dalmatinka | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik nogometne Olimpije Milan Mandarić je pred tedni na dražbi kupil nedokončan projekt na Dalmatinovi ulici v Ljubljani. Zanj je na dražbi odštel izklicno ceno 4,735 milijona evrov, po njegovih besedah pa se bodo lahko kupci v stanovanja vselili poleti 2019.

Poleti leta 2019 bodo po napovedih srbsko-ameriškega podjetnika Milana Mandarića na voljo nova stanovanja v središču prestolnice. Mandarić, sicer tudi predsednik nogometnega kluba Olimpija, je pred tedni postal lastnik nedokončane stavbe, imenovana Dalmatinka. Prvotni načrti predvidevajo 14 nadstandardnih stanovanj, 11 poslovnih prostorov in 85 parkirnih mest.

"Gradnja bo stekla takoj, ko bo postopek nakupa formalno končan, predvidoma sredi maja. Stavba z nadstandardnimi stanovanji, poslovnimi prostori in garažami bo zgrajena v okviru obstoječega gradbenega dovoljenja z manjšimi lepotnimi popravki fasade, ki bodo predhodno usklajeni s pristojnimi službami," je za STA dejal Mandarić.


Si ne morete privoščiti stanovanja v Ljubljani? Kupite ga v Mariboru. 


Višina celotne investicije še neznanka

Predsednik nogometne Olimpije Milan Mandarić bo za nedokončan projekt odštel 4,735 milijona evrov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Predsednik nogometne Olimpije Milan Mandarić bo za nedokončan projekt odštel 4,735 milijona evrov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na drugi dražbi je Mandarić za stavbo, kjer so za zdaj zgrajeni kletne etaže, pritličje ter prvo in del drugega nadstropja, odštel izklicno ceno 4,735 milijona evrov.

Koliko bo celotna investicija vredna, Mandarić še ne ve, v prihodnji mesecih pa bodo arhitekti pregledali trenutno projektno dokumentacijo in se odločili o podrobnostih.

Ogledoval si jo je že nekaj časa

Olimpijin predsednik se je za stavbo, ki je nedokončana samevala več let, potegoval že nekaj časa. Najprej je do nje poskušal priti prek nakupa terjatev podjetja TCK do družbe Hiša 8, vendar je sodišče njegovo pobudo zavrnilo. Mandarić je 240 tisoč evrov varščine vplačal že na prvi dražbi, vendar kupnine nato ni poravnal.

Tokrat je za STA zatrdil, da bo kupnina poravnana, časa pa ima do 19. maja.


"Med rabljenimi nepremičninami se dela balonček"


V zvezi z Dalmatinko so se v preteklosti pojavljale informacije, da je gradbišče v slabem stanju. Poleg varovanja premoženja so omenjali varnost mimoidočih ob gradbišču. Stečajni upravitelj je ugotovil težave z nagibanjem varnostne ograje, v objekt naj bi tudi odtekala voda.

Cene rabljenih stanovanj še naprej rastejo, novogradenj pa je malo. | Foto: Vid Ponikvar Cene rabljenih stanovanj še naprej rastejo, novogradenj pa je malo. Foto: Vid Ponikvar

Cene rabljenih stanovanje vse višje, malo novogradenj

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se v zadnjih dveh letih dvignile za četrtino, skupna vrednost poslov pa je prvič v zadnjih devetih letih presegla dve milijardi evrov. Pri prodaji se v zadnjih mesecih bolj kot kupcem smeji prodajalcem, meni Alen Komić iz ABC nepremičnin.

Po drugi strani je malo novogradenj, zato je za njih veliko zanimanja in številne prodajo še pred končanjem projektov.

Belle vie Tivoli, Zeleni gaj na Brdu in Vila Celovška. To je le nekaj projektov, ki so bili razprodani kmalu po tem, ko so objavili ponudbo, na voljo pa bo 377 novih stanovanj.

Kdo je Milan Mandarić

77-letnega srbsko-ameriškega podjetnika Milana Mandarića slovenska javnost pozna kot predsednika nogometnega kluba Olimpija.

Milan Mandarić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Poslovno pot je začel še v času nekdanje Jugoslavije, a je moral državo zapustiti, potem ko so ga označili za kapitalističnega izdajalca. Odšel je v ZDA, v Kalifornijo, tam začel delati za računalniško podjetje, pozneje pa skupaj z dvema sodelavcema odšel na svoje. Leta 1971 je v ZDA ustanovil podjetje Lika, z njim uspešno posloval, desetletje pozneje pa ga je prodal in ustanovil novo podjetje. To je pozneje prav tako pripeljal do uspeha, nato se je iz njega umaknil.

Pozneje se je posvetil nogometu. Najprej je kupil ameriško moštvo dvoranskega nogometa St. Louis Storm. Zatem je ustanovil lasten nogometni klub, po kraju svojega rojstva na Hrvaškem ga je poimenoval Lika. Nato je vstopil še v klub San Jose Earthquake. Poznan je postal po tem, da je sredi 70. let prejšnjega stoletja v ZDA pripeljal nogometnega superzvezdnika Georgea Besta.

Evropsko obdobje: od Belgije, Francije in Otoka do Slovenije

Milan Mandarić (desno) iz časov, ko je deloval v Portsmouthu. | Foto: Reuters Milan Mandarić (desno) iz časov, ko je deloval v Portsmouthu. Foto: Reuters Sledilo je njegovo obdobje v evropskem nogometu. Klubi, v katerih je bil lastniško prisoten od leta 1993, so Standard iz Liegea, Charleroi, Nica in Portsmouth, ki ga je v štirih sezonah pripeljal v elitno angleško premier ligo. O Mandariću krožijo govorice, da ima vsak pravi navijač Portsmoutha na steni svojega doma vsaj eno njegovo fotografijo. Z odhodom iz Portsmoutha je iztržil 44 milijonov evrov, nato pa leta 2007 za osem milijonov evrov kupil Leicester City.

Leta 2010 je Mandarić klub prodal za 55 milijonov evrov. Dober športni posel je sklenil tudi z vstopom v Sheffield Wednesday, kupil ga je namreč za dober milijon evrov in ga dve leti pozneje, ko je klub iz druge prišel v prvo ligo, prodal za 52 milijonov evrov.  

Mandarić je pred slabimi desetimi leti vstopil v slovenski nogomet. Takrat naj bi nogometnemu klubu Koper posodil 1,4 milijona evrov. Po nekaterih navedbah naj bi želel kupiti tudi koprsko marino, a naj bi pozneje v poslih, v katerih so nekaterim vpletenim očitali nepravilnosti, izgubil štiri milijone.

Ne spreglejte