SiolNET. Posel danes Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Med rabljenimi nepremičninami se dela balonček"

1,50

termometer

Ljubljana Slovenija
Foto: Thinkstock

Nepremičninski portali so polni oglasov za rabljene nepremičnine, medtem ko novogradenj praktično ni oziroma se prodajajo za več kot tri tisoč evrov po kvadratnem metru. "Pri nas je zelo malo luksuza, stanovanja pa so predraga," je prepričan Zoran Đukić iz nepremičninske agencije Stoja Trade.

V Ljubljani je praktično nemogoče kupiti novogradnjo. Ali so vsa stanovanja prodana še pred končanjem projekta ali pa je cena tako visoka, da se prodajajo že več let.

Belle vie Tivoli in Zeleni Gaj na Brdu, Vila Celovška. To je le nekaj projektov, ki so bili razprodani kmalu po tem, ko so objavili ponudbo in kjer bo na voljo 377 novih stanovanj.

Po drugi strani pa se na primer Eko srebrna hiša ob Dunajski cesti prodaja že več kot eno leto, cena pa presega tri tisoč evrov za kvadratni meter.

"Cena čez tri tisoč evrov za kvadratni meter je že veliko tveganje. Tukaj se tudi vse ustavlja. Kupci imajo svoje želje, investitorji pa svoje. Eni bi radi čim ceneje kupili, drugi pa čim dražje prodali. Investitorji kupujejo predraga zemljišča in hlastajo za dobičkom in zato napihujejo ceno. Za tri tisoč evrov mora biti res dobro stanovanje, nadstandardno," meni Zoran Đukić iz nepremičninske agencije Stoja Trade.


Novogradnja ob Celovški razprodana že ob polaganju temeljne plošče 


Več bi moralo biti projektov za 2.500 evrov za kvadratni meter

"Pri nas je zelo malo pravih luksuznih stanovanj," pravi Zoran Đukić iz Stoja Trade. "Pri nas je zelo malo pravih luksuznih stanovanj," pravi Zoran Đukić iz Stoja Trade. Đukić je prepričan, da bi moralo biti več projektov, kjer bi se cena gibala okoli 2.500 evrov za kvadratni meter. V prihodnjih petih letih naj bi se v Ljubljani zgradilo več kot tri tisoč novih stanovanj, tudi v Podutiku in Tobačni.

"Cene novogradenj se bodo v prihodnosti spremenile. Več uspešnih projektov bo z zmernimi cenami. Kupci so poučeni in ne bodo več plačevali norih cen. Razen če je govora o res vrhunski lokaciji, kot je na primer Šumi v Ljubljani. Pri nas je zelo malo luksuza, stanovanja pa so predraga. Preden kupuješ stanovanje, se moraš pozanimati, kdo gradi, za kakšno ceno, kje in kaj gradi. To so ljudje že dojeli in se naučili iz prejšnjih zgodb," pravi Đukić.


Prestižni ljubljanski hotel išče nove sodelavce 


Oglaševana in dosežena cena se razlikujeta

Zadnje leto je po številu poslov z nepremičninami preseglo rekordno leto 2007, skupna vrednost poslov pa je prvič po devetih letih znova prebila mejo dve milijardi evrov.

Po mnenju Đukića se cene med novogradnjami umirjajo, nekoliko drugače pa je pri rabljenih nepremičninah.

"Cene mogoče statistično še rastejo, vendar so se predvsem že umirile. Nepremičninski balonček se mogoče dela le pri rabljenih nepremičninah. Moramo ločiti med oglaševanimi cenami, ki mogoče še vedno rastejo in se napihujejo. Dosežene cene pa so se umirile," razlaga Đukić.

Lani je bilo sklenjeno rekordno število nepremičninskih poslov. Lani je bilo sklenjeno rekordno število nepremičninskih poslov. Foto: Bojan Puhek

Povprečno deset odstotkov nižja cena od oglaševane

Pa se stanovanja prodajo za oglaševano ceno? "Okoli deset odstotkov je odstopanja, vendar to velja za prvotno objavljene cene, ne za tiste, ki so bile že znižane," je prepričan Đukić.

To se je dogajalo že pred krizo in se dogaja tudi zdaj. Vzrok je pomanjkanje stanovanj.

Kje se še gradi v Ljubljani?

Tribuna na Prulah bo namesto načrtovanih 76 obsegala 63 novih stanovanj. Cene še niso znane. Tribuna na Prulah bo namesto načrtovanih 76 obsegala 63 novih stanovanj. Cene še niso znane. Foto: GH Holding Kar nekaj nepremičninskih projektov je še v začetni fazi gradnje. Eden od njih je Tribuna na Prulah, ki jo je podjetje Blaža Miklavčiča kupilo iz stečaja Kraškega zidarja. Tam bo po načrtih 63 stanovanj (vseljiva naj bi bila prihodnjo jesen), v Zupančičevi jami pa bo 91 stanovanj v šestnadstropnem objektu Ypsilon. Njegova posebnost bo tudi ta, da v njem ne bo poslovnih prostorov, temveč zgolj od 40 do 120 kvadratnih metrov velika stanovanja.

V soseski Osmica na Brodu bo osem vil s po štirimi stanovanji. Skupno 32 nadstandardnih stanovanj bo vseljivih konec leta. Do konca maja so prodali 60 odstotkov enot.

Republiški in ljubljanski stanovanjski sklad si želi nadaljevati gradnjo nove soseske, ki bi stala nasproti Zelenega gaja. Imenovala se bo Brdo 2, v njem pa bo prostora za 650 neprofitnih stanovanj. Stanovanja bodo namenjena zgolj najemnikom, ki bodo upravičeni do neprofitne najemnine.

Avgusta so v Sloveniji izdali za osem odstotkov več gradbenih dovoljenj kot julija, predvidena površina stavb pa je večja za 15 odstotkov, kažejo podatki Statističnega urada. Največ stanovanj se bo gradilo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 60, kar je 22 odstotkov vseh načrtovanih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin