Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
11.13

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 11.13

7 let, 6 mesecev

TEŠ: Zaradi "kaosa" odstopila projektna skupina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Projektna skupina za šesti blok termoelektrarne Šoštanj je odstopila. Trdijo, da so razmere v TEŠ kaotične, zato ne prevzemajo več odgovornosti za projekt. Vodstvo Teš odstop ocenuje kot pritisk nanj.

Petnajst vodilnih članov projektne skupine, ki jo vodi Bojan Brešar, je direktorju TEŠ Simonu Totu posredovalo nepreklicen odstop. Skupina je kot razlog za odstop navedla netransparentno vodenje projekta TEŠ 6 s strani vodstva elektrarne, vodstvo pa trdi, da je skupina odstopila ravno zato, ker se je projekt začel voditi transperentno. Skupina, ki deluje od leta 2003, je zapisala, da je Tot zatrjeval, da bo izvedba TEŠ 6 tekla pospešeno, transparentno in racionalno, zgodilo pa se je ravno nasprotno.

"Tot nas je ignoriral" Trdijo, da je direktor ignoriral njihovo delo in strokovno znanje, saj so ugotovili, da "kot odgovorni za projekt blok 6 nismo več neposredno in strokovno vpeti v njegovo izvajanje". Osebe, ki so prevzele njihove naloge, pa "nimajo primernih strokovnih referenc", opozarjajo. Zato niso več pripravljeni sprejeti odgovornosti za "posledice, povezane z nadaljevanjem ali, kot smo vse bolj prepričani, z načrtovano ustavitvijo projekta blok 6".

Tot: Odstop je nadaljevanje pritiska Tot trdi, da odstop projektne skupine "pomeni nadaljevanje pritiska na poslovodstvo družbe TEŠ, ki želi že dober mesec dni vzpostaviti pogoje za transparentno, učinkovito in zanesljivo delo na projektu TEŠ 6 in v celotni družbi." Direktor nadaljuje, da so že pred časom ugotovili, da je ta projektna skupina podhranjena, zato so jo dopolnili z dodatnimi strokovnjaki.

"Ravnanje vodje projektne skupine, ki je bil v zadnjem mesecu na bolniški, poraja dodatne razloge za sum, da je z vodenjem projekta narobe več kot je bilo do sedaj ugotovljeno (podhranjena projektna skupina itd.), ograjevanje odgovornosti od vodenja projekta v času bolniške odsotnosti pa lahko pojmujemo le kot to, da gospod Brešar ne želi več aktivno (ali vsaj kot v času prejšnjega direktorja) sodelovati na projektu," je zapisal Tot.

"Kaos" Brešarjeva skupina je v sporočilu za javnost zapisala, da so razmere v TEŠ kaotične. Neodgovorno se jim zdi dejstvo, da Tot TEŠ vodi honorarno, medtem ko je še vedno izvršni direktor za proizvodnjo v Holdingu slovenskih elektrarn. Sporočilo pa končujejo z vprašanjem: "Kdo v Republiki Sloveniji zdaj vodi in prevzema odgovornost za nadaljnjo usodo in posledice TEŠ 6, največjega projekta v državi, ki bo zagotavljal 1/3 električne energije, potrebne za slovensko gospodarstvo in preostale porabnike?!"

Tot odgovarja, da odgovornost prevzema "družba TEŠ z direktorjem družbe na čelu, njen lastnik, poslovni partnerji, od uglednih bank do zavarovalnic, predvsem pa strokovnjaki, notranji in zunanji, brez katerih si izvedbe projekta na transparenten, učinkovit in zanesljiv način ne moremo predstavljati". "Ne dvomimo, da imamo v Sloveniji dovolj strokovnega znanja in izkušenj, ki jih takšen projekt potrebuje, predvsem pa ljudi, ki imajo zadostno mero pripadnosti, da takšnih projektov ne jemljejo osebno, temveč v obče dobro," zaključuje.

Ne spreglejte