Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2012,
10.06

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smučanje zimska rekreacija

Nedelja, 12. 2. 2012, 10.06

5 let, 5 mesecev

Smučarski centri pričakujejo vrnitev dvotedenskih počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Slovenski smučarski centri s prvim delom letošnje sezone niso pretirano zadovoljni, najprej zaradi pomanjkanja snega, zdaj pa tudi zaradi zelo hladnega in vetrovnega vremena.

Upajo, da jim bodo razmere do konca zime bolj naklonjene, od nove vlade pa pričakujejo, da bo že do prihodnjega leta šolske počitnice znova razdelila v vsaj dva tedna.

"Želimo si najmanj vrnitve na staro stanje" Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek je izrazil upanje v večji razum prihajajoče vlade, od katere pričakuje, da bo preučila ekonomske učinke celotnega gorskega turizma ter ugotovila, kakšne neumnosti je počela dosedanja vlada na tem področju, na koncu pa tudi, da bo primerno ukrepala.

"Želimo si najmanj vrnitve na staro stanje, če pa pogledamo, kakšna je praksa v nekaterih sosednjih državah, kjer so počitnice razdeljene skoraj čez celotno zimo, bi morali uvesti celo tritedenske počitnice. Le na takšen način bo denar ostal doma in bo tudi država skozi davke imela kaj od tega," je dejal Jesenšek.

"Drugje v Evropi države pomagajo gospodarstvu" Kranjskogorska smučišča so v letošnji sezoni začela z obratovanjem 20 dni kasneje kot lani in do konca januarja naštela za 15 odstotkov manj smučarjev. Še posebej slab obisk je bil zaradi nizkih temperatur prve dni februarja. Močno pa se odraža tudi recesija, saj je dnevnih obiskovalcev malo.

Klavdija Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora je izrazila upanje, da bo vlada pomagala turističnem gospodarstvu vsaj tako, da bo ponovno uvedla dvotedenski, če ne celo tritedenski termin zimskih šolskih počitnic. "Drugje v Evropi države pomagajo gospodarstvu. Tako so tudi v Španiji, kjer so doslej edini imeli počitnice v enem tednu, letos prešli na dva tedna," je izpostavila Gomboceva, ki se nadeja, da bo nova vlada vendarle spremenila pravilnik.

"Verjamemo, da bo predlagal razum" Podobno razmišljajo tudi na Krvavcu, kjer so lani v času počitniškega tedna zabeležili sedem odstotkov boljši obisk, na teden, ko so bile v preteklosti prav tako počitnice, pa je bil obisk manjši kar za 55 odstotkov. Luka Vrančič iz RTC Krvavec upa, da so ti podatki, skupaj s podobnimi z ostalih smučišč, dovolj zgovoren argument za pristojne organe in da bodo zimske šolske počitnice že v prihodnji sezoni ponovno deljene v dva tedna.

Na Golteh so po besedah direktorja Ernesta Kovača letos mešanih občutkov. Decembra je bila katastrofa, januarja je kazalo na boljši izkupiček, zadnje dneve pa je znova zelo slabo stanje zaradi močnega vetra, ki smučarje odvrača od obiska. Hotelski gostje so sicer pri njih, a pravega navdušenja nad smučarijo za zdaj ni.

V času šolskih počitnic bodo zasedeni, proge so zasnežene, nekaj sob je še na razpolago, saj se ljudje očitno vse bolj odločajo tik pred zdajci in čakajo na morebitne akcijske ponudbe. Od nove vlade ne le, da pričakuje, ampak verjame, da bo prevladal razum, kar se tiče delitve šolskih počitnic na dva tedna, saj tudi šolniki po njegovem v združitvi počitnic na en teden ne vidijo prave koristi.

Poenotenje termina počitnic obžaljejo tudi na Pohorju Zima ni bila najbolj naklonjena niti štajerskim zimskim središčem. Kot je povedal Bojan Gerič iz Športnega centra Pohorje, še vedno pričakujejo uspešno sezono vse do aprila. Na šolske počitnice so se dobro pripravili, še vedno pa obžalujejo poenotenje termina na en sam teden. Vse okoliške države so šle na večtedenske počitnice, medtem ko bodo na Pohorju znova zabeležili velik izpad prihodkov. Ta znaša tudi do 400.000 evrov, ljudje pa odhajajo na smučanje v tujino, saj se želijo izogniti morebitni gneči.

Prvi mož Unior Turizma Damjan Pintar je bil na Rogli najbolj zadovoljen z januarjem, ko so beležili bistveno boljše rezultate kot leto prej. V času šolskih počitnic bodo dobro zasedeni, a dodaja, da je panika zaradi morebitne prevelike gneče povsem neutemeljena.

Ob tem pa vseeno dodaja, da bi kazalo ponovno razmisliti o vrnitvi dvotedenskih šolskih počitnic, morda celo, da bi jih raztegnili na tri tedne. V njihovi družbi imajo zaradi tega ukrepa okoli 100.000 evrov nižje prihodke, skupaj z ostalimi ponudniki nočitvenih zmogljivosti pa je izguba znašala okoli 300.000 evrov.

Na Kaninu so slabo začeli sezono Ker na Kaninu nimajo umetnega zasneževanja, so imeli v prvem delu smučarske sezone nekaj težav, tako da izpad prihodkov ocenjujejo na 15 do 20 odstotkov. So pa precej bolj zadovoljni z nadaljevanjem sezone, saj so v decembru in januarju obratovali v večjem obsegu kot v minulih letih, je povedala Maja Orel iz družbe ATC.

Na Kaninu sicer črpajo predvsem iz bazena obiskovalcev zahodne Slovenije in zato ne računajo na tolikšen izpad dohodkov kot drugod zaradi enotnega termina zimskih počitnic. Kljub temu pa bi si tudi sami želeli, da bi nova vlada ponovno premislila o delitvi počitnic na dva termina, saj bi to zanje prav gotovo pomenilo še večji obisk.

Ne spreglejte