Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
16.00

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 16.00

7 let, 6 mesecev

Rotnik: Damijan naj se najprej spozna z energetiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ekonomist Jože P. Damijan je pozval predsednika vlade, naj čim prej ustavi projekt TEŠ 6. Nekdanji direktor TEŠ-a, Uroš Rotnik, Damjanu svetuje, naj se najprej pouči o termoenergetiki.

Jože P. Damijan je konec prejšnjega tedna javno objavil poziv proti šestemu bloku termoelektrarne Šoštanj. V zapisu, po katerega naj bi se podpisalo več deset oseb, trdi, da je TEŠ 6 v nasprotju z novimi možnostmi za samooskrbo in ohranjanje naravnih človeških virov.

"Odločitev za projekt TEŠ 6 je ekonomsko in energetsko neracionalna in okoljsko škodljiva," piše Damijan. Borutu Pahorju predlaga dokončno in čim prejšnjo ustavitev gradnje TEŠ 6, saj bi po njegovem modernizacija blokov 4 in 5 državo stala milijardo evrov manj.

Rotnik: Bloka 4 in 5 dražja od bloka 6 Rotnik se s tem ne strinja. "Ekonomisti se morajo najprej spoznati na termoenergetiko, in vabljeni so v Šoštanj, kjer se bodo s tem spoznali, šele potem lahko komentirajo," je za SiOL dejal nekdanji direktor TEŠ-a Uroš Rotnik.

Kot je znano, naj bi TEŠ 6 stal 1,2 milijarde evrov, stroški posodobitve blokov 4 in 5 pa bi bili po Rotnikovi oceni 500 milijonov evrov. "Proizvodna cena TEŠ 6 bi bila 60 evrov na megavatno uro, pri blokih 4 in 5 pa 90 evrov na megavatno uro. Ob tržni ceni elektrike 70 evrov bi imel TEŠ z blokom 6 35 milijonov evrov dobička na leto, z blokoma 4 in 5 pa 70 milijonov evrov izgube, ki bi jo morali pokriti davkoplačevalci," pojasnjuje Rotnik.

"Fičko ali punto" "To je tako, kot bi se odločali med starim fičkom in novim puntom. Fičko je res cenejši, a potrebuje nov katalizator in porabi 12 litrov goriva na 100 kilometrov, medtem ko punto porabi 6 litrov in ne potrebuje katalizatorja," je ponazoril.

Ne spreglejte